Hirdetés
. Hirdetés

San Franciscóban jóváhagyták a rendőrségi 'gyilkos robotok' használatát

|

A robotzsarukat eddig soha nem fegyverezték fel lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal.

Hirdetés

A San Franciscó-i Felügyelőbizottság (a város jogalkotó testülete) 8-3 arányban megszavazta azt az irányelvet, amely lehetővé teszi a városi rendőrség számára, hogy rendkívüli körülmények között távvezérelt robotokat szereljen fel halálos képességekkel.

Az irányelv értelmében, amelyről még másodszor is szavaznak, mielőtt London Breed polgármesterhez kerülne, a San Franciscó-i rendőrség ezentúl használhatja robotjait gyilkolásra, "ha a lakosság vagy a rendőrök élete közvetlen veszélyben van, és a rendőrök nem tudják megfékezni a fenyegetést, miután alternatív erővel vagy de-eszkalációs taktikákkal próbálkoztak".

"Előfordulhat olyan rendkívüli körülmény, amikor egy gyakorlatilag elképzelhetetlen vészhelyzetben halálos erőt akarnak bevetni, hogy valamilyen szörnyű helyzetben megakadályozzák, hogy valaki további kárt okozzon" - mondta Aaron Reskin felügyelő a kedd esti ülésen.

Hirdetés

Az irányelv ellen szavazó három felügyelő etikai aggályokra hivatkozott, valamint arra, hogy a rendőrségnek, amely 2016-ban aránytalanul nagy arányban állított meg és kutatott át fekete gyanúsítottakat, további jogosítványokat adna. (Ugyanez a 2016-os igazságügyi minisztériumi felülvizsgálat azt is megállapította, hogy a rendőrség által megölt 11 emberből kilenc valamilyen kisebbséghez tartozott.)

A San Franciscó-i rendőrségnek 12 földi robotja van, amelyeket több mint egy évtizede használ nem halálos célú feladatokra, többek között felderítésre és bombakezelésre. A robotokat soha nem fegyverezték fel lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal, de a rendőrség kérte a várost, hogy kodifikálja a lehetőséget, hogy szükség esetén ezt megtehessék.

Idén lépett életbe egy kaliforniai törvény, amely az állam minden önkormányzatát kötelezi arra, hogy felsorolja a helyi rendvédelmi szervek birtokában lévő katonai felszerelések engedélyezett felhasználási módjait.

San Francisco az elsők között van Kaliforniában, amely meghatározza, hogy a robotizált eszközöket milyen rendkívüli körülmények között lehet használni. A halálos robotok használatára vonatkozó hasonló irányelvet a múlt hónapban Oaklandben is fontolóra vették, ahol a helyi rendőrség civil felügyelő tanácsa elutasította azt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.