Hirdetés
. Hirdetés

Száguldó robotautók

|

Önállóan működő robotok versenyeztek a Műegyetem Q épületének aulájában. A robotika iránt érdeklődő hallgatók megmutathatták, hogy az elméletben tanultakat miként tudják átültetni a gyakorlatba.

Hirdetés

Harmadik alkalommal rendezték meg a Műegyetemen a RobonAUT versenyt. A versenyzőknek egy közönséges, kereskedelmi forgalomban is kapható rádió-távirányítású elektromos modellautót kellett önállóan működő (autonóm) robottá alakítaniuk. Az elérendő cél az volt, hogy az így elkészült robotautók emberi beavatkozás nélkül, minél gyorsabban végig tudjanak haladni egy akadálypályán, a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve útjuk során. Plusz pontokért extra feladatokat is lehetett végezni: parkolni és kitolatni egy garázsból, valamint átjutni egy mérleghintaszerű hídon. A korábbi versenyekhez képest ez utóbbi igazi újításnak számított, ugyanis az emelkedő kezelése – ami ráadásul félúton lejtővé válik – külön kihívás elé állította a csapatokat.

„A versenyen való sikeres részvétel komoly matematikai és fizikai ismereteket igényel. A tanulmányok során nem árt elmélyedni az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, a programozás rejtelmeiben, valamint a mikrokontrollerek világában” – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A versenyen 3 fős csapatok vehettek részt. Az előválogatás után 12 csapat állhatott rajthoz. Az első helyet a K.A.R.R. csapat szerezte meg (Csatári Tamás, Karkus Péter, Maróti Árpád Tamás). Robotjuk – amely megbízhatóan és gyorsan vette az akadályokat, továbbá az élmény fokozása érdekében fény- és hangjeleket is kiadott – a közönség különdíját is elnyerte.

„A csapatok rengeteget dolgoztak a robotok fejlesztésén. A versenyen nagyon erősen látszott, hogy mekkora dolgok múlhatnak akár egy hajszálon is. Voltak magasan kiemelkedő eredménnyel futó robotok, és sajnos voltak olyanok is, amelyek – bár nagyon biztató eredményeket mutattak a tesztfutamokon – egy-egy kellemetlen technikai hiba miatt a végső futamokon elvéreztek” – mutatott rá Kiss Domokos tanársegéd, a RobonAUT szakmai támogatója.

A robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke hirdette meg az MSc képzésben résztvevő hallgatók számára. A verseny főtámogatója az evosoft Hungary Kft., a robotok lelkét jelentő mikrokontrollert tartalmazó kártyát az ST Microelectronics biztosította.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.