Hirdetés
. Hirdetés

Szerverfarm? Adatközpont? Privát felhő? - egyről beszélünk

|

Az adatközponti konszolidáció szinte ma már kényszerítő erejű, mivel a hálózatok, az alkalmazások, és a szolgáltatások egyre összetettebbé, a felhasználók egyre mobilabbá válnak és a vállalkozások rá vannak kényszerítve a költségek csökkentésére a teljesítmény megtartása mellett.

Hirdetés

A felhasználók az egyre nagyobb számítási és tárhely igényű alkalmazásaikat az adatközpontokban elhelyezett fizikai szerverek valamelyikén futó virtuális gépen érik el és az adataikat feltöltik a „felhőbe”. Egyre kevésbé fontos számukra, hogy pontosan melyik adatközpontban, annak melyik tárolójára történt az adatmentés.

Hirdetés

A konszolidáció jelentős változást eredményezett az adatközpontok felépítésében. Ez megfigyelhető a fizikai infrastruktúrában, a hálózati konfigurációban és az alkalmazások teljesítményében egyaránt.

A fizikai infrastruktúra alapját a moduláris kábelrendszerek jelentik, amelyek jellemzően optikai szálas és strukturált rézkábeles kapcsolatokat biztosítanak a nagy sűrűségű és sebességű hálózati eszközök számára. A megnövekedett sávszélesség igény eléri a 10, 40 vagy akár a 100 Gbps-ot.

A megfelelő hálózati konfiguráció alapja a Triple-Play alkalmazások által támasztott minőségi követelmények biztosításának. Minden alkalmazásnak meg kell kapnia a számára elengedhetetlenül fontos sávszélességet, illetve minimálisra kell csökkenteni a csomagvesztést, a késleltetést és a csomagok célállomáshoz történő beérkezési sorrendjének változását.

 

Az alkalmazások teljesítőképességét befolyásolja a fizikai infrastruktúra és a hálózati konfiguráció, de jelentős mértékben függ az alkalmazás infrastruktúra egyéb elemeitől, mint a programkód, a szerver és a kliens.

Az adatközpontok telepítése és üzemeltetése során megfelelő méréstechnikai megoldásokat alkalmazása elengedhetetlenül fontos az elvárt SLA (Service Level Agreement) biztosítása érdekében.

Telepítés
A fizikai kábelrendszerek telepítésének utolsó fázisában szükség van azok minősítésére, hogy megfelelnek-e az iparági szabványoknak. Ekkor derül ki, hogy a szabványos elemekből álló kábelrendszer szerelésére vonatkozó előírásokat betartotta-e a kivitelező. A megrendelő a mérési jegyzőkönyv alapján tud megbizonyosodni annak megfelelőségéről.

 

Miután megtörtént a hálózati aktív eszközök fizikai telepítése és konfigurálása, elengedhetetlenül fontos a hálózati konfiguráció és teljesítmény vizsgálata a telepítendő alkalmazások hálózattal szemben támasztott követelményeinek figyelembevételével. Így elkerülhető, hogy a problémák az éles üzem során derüljenek ki, amik könnyen okozhatnak a szolgáltatásokban minőségi romlást, vagy kritikus esetekben leállást.

Üzemeltetés
Az adatközpontok üzemeltetése során számos esetben jelentkeznek fizikai szintű problémák, amiket rossz patch kábelek, csatlakozó felületek, vagy más fizikai elemek okoznak. A hibák gyors behatárolása és elhárítása az erre alkalmas kábel analizátorokkal és teszterekkel lehetséges.
Magasabb szintű események előfordulása is mindennaposnak mondható. Ebbe a kérdéskörbe tartozik az Ethernet technológia, ami alapját képezi az adatközpontok adatkapcsolati szintű működésének, vagy az IP, ami a megfelelő forgalomirányításért felel, illetve a TCP, ami az alkalmazások számára biztosítja a végpontok közötti megbízható adattovábbítást.

 

Az alkalmazások forgalmának minőségi és mennyiségi összetétele, továbbá azok egymáshoz viszonyított aránya fontos információ az adatközpontok üzemeltetői számára. Megfelelő tervezés mellett is előfordul, hogy az adott alkalmazás teljesítmény igénye nagyobb az elvártnál, vagy annak forgalma nem megfelelő irányba halad, továbbá nemkívánatos forgalom is megjelenhet a hálózatban. A forgalomanalízis ezekre a kihívásokra ad hatékony megoldást.

Monitorozás
Az NMS (Network Management Systems) rendszerek sajátossága, hogy folyamatos felügyeletet tudnak biztosítani a hálózat fizikai elemei felett, de kevésbé hatékonyak, amikor nem kifejezetten fizikai meghibásodás, illetve több hiba együttes hatása okozza a problémát. Ebben az esetben célszerű olyan hibakereső és elhárító megoldások alkalmazása, amik képesek felderíteni a probléma gyökerét, igény szerint az érintett területen tudnak vizsgálódni, megfelelő ajánlást adnak a hiba elhárításához, és áttekinthető módon, grafikusan és szöveges formátumban dokumentálják a felmérést.

 

Számos esetben előfordul, hogy a felhasználók problémákat érzékelnek az alkalmazások használata során. Általában a hibabejelentés tartalma röviden arról szól, hogy „lassú a hálózat”.

Az IT üzemeltetők tudják, hogy a felhasználók által tapasztalt okozat mögött számos kiváltó ok állhat, ami kapcsolatba hozható a hálózat és az alkalmazások teljesítőképességével. Fel kell tudni tárni, hogy mi a valódi teljesítményromlás oka. Ehhez a célnak megfelelő alkalmazás és hálózati teljesítménymonitorozó rendszerek használata szükséges, amelyek könnyen integrálhatók a meglévő BSM/OSS rendszerekbe. Így gyorsan választ kaphatnak arra, hogy az alkalmazás infrastruktúra (hálózat, szerver, kliens vagy alkalmazás) mely eleme okozza a lassulást.

Az EQUICOMferencia 2014 többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.