Hirdetés
. Hirdetés

Szerverüzemeltetés: mennyit segít a napenergia?

|

Az Ebay adatközpontjában felszerelt installáció tanulságai.

Hirdetés

Ebay denveri adatközpont napelemek
Ebay denveri adatközpont napelemek

Habár a rendszer már tavaly novemberben elkészült, az Ebay csak nemrég összegezte tapasztalatait denveri adatközpontjának kizöldülésével kapcsolatban. Az építmény mintegy 2000 négyzetméternyi tetején, durván 1700 négyzetméter felületen került kialakításra egy 100 KW teljesítményű „naperőmű", vagyis az ennek energiafelfogó rendszerét alkotó napelem-panelek hosszú sorai. Noha ez a teljesítmény nem elegendő az adatközpont folyamatos, üzemzavarmentes működéséhez, árulta el Tom Price, az Ebay Global Data Center Services menedzsere, de határozottan vannak előnyei.

A tetőről származó zöld energiát a nem kritikus terhelések kielégítésére használják, azaz az irodai tevékenységek energiaigényét fedezik vele. Ez magába foglalja többek között az alkalmazottak által használt 35 asztali számítógép áramellátását is. Természetesen az irodai áramhálózat az adatközponti rendszertől leválasztottan működik. Utóbbi áramellátásához tehát közvetlenül nem járulnak hozzá a napelemek, ugyanakkor a kiszolgálásához szükséges személyzet minden, elektromosságot igénylő tevékenységét fedezik, sőt, annál még többet is. A „túltermelést" a vállalat - anyagi ellentételezésért cserébe - visszatáplálja a helyi elektromos hálózatba.

Arra a kérdésre, miért nem üzemelhetnek erről a rendszerről közvetlenül a szerverek, egyszerű a válasz. Egyrészt azért, mert nem elégséges a napenergiából nyert teljesítmény, másrészt pedig azért, mert nem egyenletes az így termelt energia előállítása. A nyári hónapokban havonként 500 kWh-val lehet számolni (ennek nagyjából felét igénylik az irodai berendezések), télen ez természetesen kevesebb. De még igen cudar időjárás esetén sem kell lemondani teljesen róla, hiszen a tapasztalatok szerint 5 centiméteres hóréteg alatt is képes a beérkező napsugarak egy részét elektromossággá alakítani. Az év leghavasabb hónapjában, januárban például 196 kWh-t értek el a denveri központban.

Hasznosság, tartósság
Igen fontos tényező egy napenergiát felhasználó környezetbarát rendszer megtérülési útmutatója (RoI). Az Ebay becslése szerint - beleszámítva a kormányzati támogatásokat, adójóváírásokat és az áramszolgáltatótól kapott térítést a többletenergia hálózati betáplálásáért - nagyjából 3,5 év alatt megtérül a befektetés. Ez különösen annak tekintetében rövid idő, hogy a tetőt az installálás előtt meg kellett tisztítani. Korábban hőelnyelés végett kavicsos réteget helyeztek el rajta, összesen több mint 150 tonnányi plusz tömeget terhelve a tetőszerkezetre. Ennek eltávolítását követően vakító fehérre festett gumimembrán borítást alkalmaztak, a napfény visszaverése végett.

Azzal egyébként, hogy a jelen kialakítás mellett már nem kell csapdába ejteni a hőt a tetőn, csökkenhetett az adatközpont hűtési igénye is. Az Ebay tapasztalatai szerint összesen 1,5 százalékkal mérséklődött a légkondicionáló berendezések energiaigénye. Azaz a kívánt 24,5 Celsius fokos belső hőmérséklet fenntartása kevesebb árammal is elérhetővé vált.

Végül, a rendszer tartósságát is érdemes megvizsgálni. Az Ebay 25 évnyi működést vár el a napelemektől, a panelek forgalmazójától ennyi időre kapott garanciát. A napelemek ellenállnak az időjárás viszontagságainak is, az elmúlt háromnegyed évben semmilyen karbantartási munkára nem volt szükség. Annak ellenére, hogy a vidék viharokban relatíve gazdagnak számít, mégsem sérült meg egyetlen panel sem.

A program sikerét mutatja, közölte Price, hogy az alkalmazottak - beleértve saját magát is - a működés zavartalanságát látva maguk is érdeklődni kezdtek az otthoni napenergia-lehetőségek iránt. Az igazán nagy megtakarításokat ugyanis nem egy-egy ipari létesítmény bezöldítésével lehet elérni, hanem azzal, ha a lakosság zöme - ahol megteheti - átáll alternatív energiaforrások használatára, vagy legalábbis intenzívebben igénybe veszi azokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.