Hirdetés
. Hirdetés

Támad az ARM: vége lehet az Intel-ARM uralomnak a PC-piacon?

|

A lapkatervező cég az Apple M1 lapkájának sikerén felbuzdulva immár komolyan fontolgatja az x86-os világ meghódítását. Ezez a piacon az Intel és az AMD öli egymást, de most az ARM elhódítaná előlük a felhasználókat.

Hirdetés

Az Apple egyedi tervezésű, ARM alapú M1 lapkája világszerte az ARM-re irányította a figyelmet, és a sikertől igencsak megnőtt a lapkatervező cég étvágya. Az ARM igazgatója, Simon Segars a CES 2021-en már arról beszélt, hogy a mobilok után a PC-k világát is meg akarják hódítani, ami azt jelenti, hogy az x86 processzorok piacát uraló Intel és AMD hamarosan az eddiginél komolyabb vetélytársat kap a nyakába.

Hirdetés

Igaz, hogy az ARM lapkái már eddig is feltünedeztek laptopokban, de csak olyan speciális eszközökben találkozhattunk velük, mint a Microsoft Surface Pro X, vagy a HP és az Acer "kísérleti", Qualcomm Snapdragon chipekre épülő, Windows on ARM alapú modelljei. Az Apple M1 processzora azonban bebizonyította, hogy milyen sokra képes egy ARM lapka, amelyik a Rosetta 2 fordító technológia segítségével az x86 appokat is imponáló sebességgel futtatja, miközben a fogyasztása tartja az ARM chipeknél megszokott, vonzóan alacsony értéket.

Segars elismerte, hogy nem lesz könnyű a PC ökoszisztémába betörni, de az energiahatékonyság és a nagy teljesítmény ötvözete szerinte érdemleges piaci részesedéshez juttathatja a céget. Az pedig szintén az Apple M1 indulásából látszik, miszerint a legnagyobb szoftvergyártók egész gyorsan kaphatók voltak arra, hogy saját megoldásaikat natív M1-támogatással is kiadják, ezáltal a rendszernek nem fordító segítségével kell futtatni őket, ami még gyorsabb végrehajtást és még jobb energiahatékonyságot eredményez.

Természetesen ehhez azért az Intelnek és az AMD-nek is lesz még néhány szava. Az AMD kis fogyasztású, nagy teljesítményű Ryzen 5000 mobillapkája épp a CES 2021-en mutatkozott be, és az Intel 2021-ben megjelenő Adler Lake lapkáinak magjai is egy nagyteljesítményű, energiahatékony modell felé mozdulnak el. Az Intel frontáttörést vár tőlük, és minden bizonnyal számos laptopban találkozhatunk majd velük.

Fokozza a bizonytalanságot, hogy azt is nehéz kiszámítani, a Nvidia-ARM felvásárlás miként hat az ARM stratégiájára. Ehhez persze előbb az is kell, hogy az ügylet zöld lámpát kapjon a hatóságoktól - jelenleg ez a meccs még egyáltalán nincs lefutva.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.