Hirdetés
. Hirdetés

Canon Pixma MP630 nyomtató teszt

|

A multifunkciós eszközök igen kedveltek, kicsi és nagyobb irodákban valóban jól használhatók, mivel több készüléket kiváltanak, ráadásul áruk is egyre kedvezőbb.

Hirdetés

Maga a berendezés, ha éppen használaton kívül van, ezüst-fekete színű, jópofa doboz. Tetejéből kihajthatunk egy kisebb tenyérnyi lapot: ezen találjuk a 6,2 cm képátlójú színes, grafikus LCD kijelzőt, alatta pedig a kezelőpultot. Az egész kezelőpult a lapolvasó felhajtható tetejébe van építve – ez a megoldás valóban helytakarékos.


A kezelőpult logikus felépítésű. Középen a nagy OK gomb körül van egy tárcsa vagy gyűrű, amit tekerve a kijelzőn a menüpontok körben mozognak – ezzel lehet elsősorban kiválasztani, hogy mit is szeretnénk, másolni, szkennelni, beállításokat változtatni... A kiválasztott menüpontban aztán a gyűrűt övező másik gyűrűre applikált négyállású gombbal lehet navigálni. Ezzel tudunk jobbra-balra, fel-le lépkedni. (Amúgy a forgatható gyűrűt mellőzve, a nyilakkal is lépkedhetünk a kör alakú menüben egyenként jobbra-balra.) A grafikus kijelzőn jól megtervezett ikonok segítenek a tájékozódásban, de melléjük kapunk magyarul nyelven is magyarázatot.


Ezeken kívül van még néhány gomb, melyek egyes gyakoribb feladatok gyors elérésére valók: másolás szürkeárnyalatban, illetve színesben, alapvető beállítások elvégzése, folyamatban lévő feladat törlése. Noha a kezelőpult kicsit eklektikusnak tűnik: forgatható gyűrű, különböző elrendezésű gombok, a kezelését igen könnyen meg lehet szokni; ahhoz, hogy egy-egy funkciót megtaláljunk nem kell a kézikönyvet tanulmányozni, megtalálhatjuk anélkül is. Erre mondják, hogy a intuitív kezelőfelület. A nyomtató mellett két telepítő CD van: Windowshoz és Mac OS X-hez. A telepítés magyarul történik, pillanatok alatt. Természetesen a lapolvasó meghajtója is felkerül a gépre.

 

 

canon_pixmamp630_2.jpg

A nyomtatónak alul van egy kis fiókja, amibe a katalógus szerint 150 lap fér – szerintünk elég szorosan. Hátlapján is adagolhatjuk a papírt, ott is 150 lapot tud befogadni az adagoló: fotópapírt, vastagabb hordozót innen kell használnunk, ez viszonylag egyenes papírutat biztosít. A fiókból 105 g/m2-ig terjedő papírokat használhatunk, a hátsó adagolóból 300 g/m2 papírt is, bár a dokumentáció erősen javallja, hogy ez a Canon speciális papírja legyen. Más gyártótól származó, 270 g/m2 fotópapít gond nélkül kezelt, kiváló eredménnyel.
Ha már a hordozóknál tartunk: természetesen, mint a család többi tagja, ez is tud nyomtatni CD/DVD-re. Ehhez kapunk egy kis tálcát, amire rátehetjük a nyomtatandó optikai hordozót, és mellékelnek egy kis szoftvert is, amivel a CD/DVD felületére szánt képet elkészíthetjük. Ez igencsak egyszerű szoftver, például nagyon hiányzik belőle a közvetlen állománylista készítésének lehetősége. Ha már DVD-re tud nyomtatni, akkor beleépítették a CD/DVD-másolást is: persze csak a képes felét tudja lemásolni. A lapolvasóba beletesszük a másolandó korongot, és az MP630 azt átmásolja a nyomtatható hordozóra. Emellett memóriakártyáról is közvetlenül nyomtathatunk CD/DVD-re.

 


Egy csomó más ügyes funkciót építettek bele: például közvetlen A4 méretű naptár nyomtatása. Kiválaszthatjuk a képet (memóriakártyáról, fényképezőgépről...), majd hogy a lap álló vagy fekvő legyen, és melyik részén legyen a kép, melyiken a naptár – és utána kinyomtatja.
Naptárat talán viszonylag ritkán kell nyomtatni, de van egy másik, egyszerűbb, de sokkal több gyakorlati haszonnal  járó funkciója: mindenféle vonalas, kockás lapokat tud nyomtatni. Menüből kiválasztjuk, hogy milyet szeretnénk, vonalasat, négyzethálósat, milyen vonalközzel, és kész. A vonalast tud margóval a szélén, anélkül, sőt, tud kottavonalasat is.


Lehet, hogy a város szélén olcsóbban lehet kapni vonalas papírt – de gondoljunk bele, hogy este mi egyszerűbb? Kinyomtatni két kockás lapot, vagy felöltözni, elmenni az autóig, azzal az áruházig, ott megkeresni az adott papírt, ami ha van, esetleg csak 500-as csomagban kapható, aztán mindezt hazavinni, és a maradék 498 lapot gondosan eltenni, hogy ne legyen útban fél évig, amikor kettőre megint szükség lesz. Mindent összevetve az sem biztos, hogy olcsóbb, ha az időt, benzint is beleszámoljuk.
Az elején, jobb oldalt lent van egy kis ajtó, ami mögött a memóriakártyák helye található, illetve egy USB csatlakozó, fényképezőgépnek. Nyilván érdemes inkább a memóriakártyát kivenni, de vannak olyan fényképezőgépek, aminek beépített memóriája van, arról csak USB csatlakozóval tudjuk kicsalni a képeket. És persze, mivel nem olvas xD kártyát, az ilyen kártyát használó gépekről is csak USB csatlakozón keresztül kaphatjuk meg  a képeket. A memóriakártyán tárolt képeket képes korrigálni nyomtatás előtt: fényességet, telítettséget, kontrasztot és a vörösszem hibát. A lapolvasóval akár közvetlenül memóriakártyára is olvashatunk.

 

 

canon_pixmamp630_4.jpg

A számítógéphez USB 2.0-n csatlakozik. Itt szembesültünk azzal, hogy nem minden USB 2.0, ami annak látszik. A meghajtó telepítése után a Programok Canon pontjában találunk egy „fontos” nevű menüpontot. Ez arra figyelmeztet, hogy a meghajtókkal néhány USB hub esetében probléma lehet. Azt tanácsolja, hogy közvetlenül a számítógéphez csatlakoztassuk a nyomtatót. Kipróbáltuk, de amivel a figyelmeztetés riogatott, hogy esetleg a kártyaolvasó nem látszik a Windowsban, nem következett be – ha mégis, a súgó azt tanácsolja, hogy betűzzük át a hálózati meghajtókat, de ez csak kisebb helyen lehetséges. De az USB-vel valami valóban nem stimmelt, mert bekapcsolás után az USB eszközök ellenőrzése nem történt meg a szokásos szempillantásnyi idő alatt, hanem a gép mintegy fél percre magába roskadt, és csak utána ment tovább. A Windowsban viszont korrektül látszott már minden. A dolgot fel lehetett gyorsítani, ha a nyomtató USB csatlakozóját kihúztuk, és már a Windows betöltése után dugtuk vissza – szóval a tanulság, hogy a berendezést tényleg a számítógép USB csatlakozójához célszerű illeszteni.

 

 

A nyomtatás minősége kiváló, természetesen akár A/4-et is nyomtat szegély nélkül. A nyomtatás elküldése után az idő mintegy fele azzal telik, hogy a Windows összeállítja a nyomtatónak küldendő anyagot – a nyomtató a mért idő második felében dolgozik csak. Öt festékpatront használ, két feketét és a három alapszínt. A két fekete más jellegű tinta, egyik a szövegekhez, másik a fotókhoz kell.
Működése nagyon halk, a kezelése összességében egyszerű -  a leírását azért érdemes elolvasni, mert sok olyat tud, amire nem is gondol a felhasználó.

 

 

canon_pixmamp630_1.jpg
 

 

A Canon MP630-at elsősorban olyan kis irodában érdemes használni, ahol sok képet, fotó jellegű dolgot kell másolni, beolvasni, nyomtatni, mert csak szöveg nyomtatásához drága, színes szöveg nyomtatására meg vétek használni, hiszen kiváló fotónyomtató.

 

Névjegy
Termék: Canon Pixma MP 630

Forgalmazó: Canon Hungária Kft.
Ár: 55 000 Ft
Web: a Canon Pixma MP 630 nyomtató oldala

 

Adatok

  • tintasugaras technológia
  • 9600×2400 dpi felbontá
  • 5 patron, 1 pikoliteres cseppméret, FINE nyomtatófej
  • 59 másodperc egy 10×15, szegély nélküli fotó nyomtatása
  • 2 perc 52 másodperc A4 fotó nyomtatása
  • 54 másodperc 1 db CD címkézése
  • Névlegesen11,2 A4 fekete szövegoldal nyomtatása percenként
  • 64-300 g/m2 kezelt papír
  • USB 2.0 port, CD/DVD tálca
  • 4800×9600 lapolvasó felbontás
  • 48/24 bit lapolvasó színmélység
  • 24/19 A4 fekete / színes oldal másolása
  • Teljesítmény: 5 W (max 25 W)
  • 8,8 kg-os tömeg
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.