Hirdetés
. Hirdetés

Újabb szigorítást kap a lítiumpiac

|

Zimbabwe igyekszik megelőzni az illegális bányászatból származó veszteségeket és támogatni az ország küszködő gazdaságát.

Hirdetés

A zimbabwei kormány a nyers lítium exportjára vonatkozó komoly korlátozásokat vezetett be, hogy megfékezze a feketepiaci eladásokat és megakadályozza, hogy az ásványkincsekből származó több milliárd dolláros bevétel külföldi cégekhez kerüljön.

A december 21-én életbe lépett intézkedések célja a bevételek növelése és a dél-afrikai ország külső adósságának visszafizetése, amely megközelíti a 14 milliárd dollárt.

A zimbabwei bányászati és bányafejlesztési minisztérium által közzétett dokumentum szerint a kormány "biztosítani kívánja, hogy megvalósuljon az elnök víziója, miszerint az ország felső-közép jövedelmű gazdasággá válik".

"Zimbabwéból nem lehet lítiumtartalmú ércet más országba exportálni, kivéve a miniszter írásos engedélye alapján" - mondta Winston Chitando bányászati miniszter.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség szerint három nagy kínai bányavállalat mentesül a tilalom alól, mivel az elmúlt évben összesen 678 millió dollárt fektettek be lítiumbányákba és feldolgozóüzemekbe Zimbabwében.

Zimbabwe ad otthont Afrika legnagyobb lítiumlelőhelyeinek, amely létfontosságú nyersanyag az okostelefonok, autóakkumulátorok és más újratölthető elektronikai eszközök gyártásához. A becslések szerint 2015-ben az ország 12 milliárd dollárt veszített a kisipari vállalkozásokat, valamint multinacionális vállalatokat érintő illegális kereskedelmen. A hiányzó pénzösszeg elegendő lenne Zimbabwe hatalmas államadósságának törlesztésére.

A jelentések szerint az ásványkincsek exportja adja Zimbabwe exportbevételeinek mintegy 60%-át, míg a bányászati ágazat a GDP 16%-át teszi ki.

A lítium iránti világszerte növekvő kereslet miatt az afrikai állam a világ egyik legnagyobb lítiumexportőrévé válhat. A zimbabwei kormány azt reméli, hogy a világ teljes lítiumkeresletének 20%-át fedezheti, amennyiben lítiumkészleteit teljes mértékben kiaknázza.

"Ha továbbra is nyers lítiumot exportálunk, akkor nem jutunk előrébb. Szeretnénk, ha helyben, az országunkban fejlesztenének lítium akkumulátorokat. Jóhiszeműen tesszük ezt az ipar növekedése érdekében" - mondta Polite Kambamura bányászati miniszter-helyettes, hozzátéve, hogy a feldolgozóüzemeket építő bányavállalatok ki lesznek zárva az irányelv hatálya alól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.