Hirdetés
. Hirdetés

Virtualizáció - új megoldás a válság ellen?

|

A virtualizáció használatával jelentős megtakarításokat érhetünk el. Meneküljünk előre a nehéz gazdasági helyzetben is!

Hirdetés

 

Megkérdőjelezhetetlenül gazdasági krízis van. Szinte minden hazai vállalkozásnak szembesülnie kell a megrendelések és a vásárlók számának visszaesésével, a költséglefaragásokkal és a vállalat működésének racionalizálásával. Ha egyszerűen akarjuk kezelni a válságot, teljesen visszafoghatjuk kiadásainkat, ami viszont kétélű fegyver lehet. Vagy másik megoldásként olyan technológiákba fektethetünk, amellyel egyszerre csökkenthetjük költségeinket, racionalizálhatjuk folyamatainkat és így összességében növelhetjük versenyképességünket is.

A virtualizáció ehhez kínál egy megoldást. Segítségével felszabadíthatjuk korábban lekötött erőforrásainkat, ami összességében költségmegtakarítást eredményezhet a hardverbeszerzések és az üzemeltetési költségek (áramfelvétel, hűtés, karbantartás, helyigény) terén. A technológia célja ugyanis, hogy megszüntesse az informatikai rendszerek komponenseinek függését, amiket használatával tetszés szerint lehet mozgatni, változtatni, ezáltal növelni a rendszer rugalmasságát, és csökkenteni a változtatásokhoz szükséges időt. 

Nagyoktól a kicsikig

Nézzünk is egy konkrét példát: a Magyar Posta mielőtt alkalmazta volna a virtualizációs megoldásokat, 15-20 fizikai szervert használt körülbelül 15 ezer aktív felhasználójának kiszolgálásához. Többek között a Hyper-V használatával ez a szám azonban 4 fizikai szerveren futó 40 virtuális szerverre redukálódott le. Így az állami tulajdonú cégnél nagymértékben csökkent a hardverek beszerzéséből és értékcsökkenéséből származó kiadás, miközben a gépterem járulékos költségei is 20-30 százalékkal csökkentek.

A Magyar Posta példája azonban ne tévesszen meg minket, hiszen a virtualizáció nem csak a nagyvállalatok játékszere. A virtualizációt jól használva ugyanis a középvállalatok is hasonlóan jó eredményeket érhetnek el. Főként, hogy a számukra is elérhető Windows Server 2008 és a Windows Small Business Server 2008 beépített Hyper-V hardver-virtualizációs alkalmazásával ezt könnyedén megvalósíthatjuk, több vendég operációs-rendszert futtatva egy kiszolgálón. 

Vegyünk ehhez egy másik szemléletes példát. Mondjuk, hogy cégünknél jelenleg egy Small Business Server 2003 dolgozik, amelynek a cseréjét már régen megfontolóra vettük. Felmerül egy másik szerver beszerzésének a gondolata is például egy ERP rendszer bevezetése kapcsán. Ekkor három dolgot tehetünk. Vagy vehetünk két belépő szintű szervert, és átmigrálhatjuk az egyik üzleti folyamatunkat az egyikre, a másikat a másikra. Vehetünk egy olcsóbb szervert az ERP számára. Illetve választhatunk egy virtualizációra képes Small Business Server 2008 rendszert futtató gépet. Utóbbi esetében nem lesz két kis teljesítményen üzemelő szerverünk, hanem csak egy, amelynek képességeit jobban kihasználhatjuk. Magyarán így megspórolhatjuk egy szerver beszerzését, és nem mellékesen jelentősen faraghatunk az üzemeltetési költségeken is. 

Dinamikus környezet

S ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a vállalkozások számára egyre több olyan megoldás érhető el, amely képes az új üzleti lehetőségek kiaknázására. Ezek kezeléséhez azonban a rendszergazdáknak egyre több egymással ellentétes követelménynek kell megfelelniük: biztosítaniuk kell a gyorsaságot, a könnyű hozzáférést, a hatékony működést és az innovációt, de a biztonságot, az előírások betartását, a költséghatékonyságot, a megbízhatóságot és a folytonosságot is. Az informatikai szakemberek számára a legnagyobb kihívást többnyire annak a feszültségnek a feloldása jelenti, amelyet az okoz, hogy olyan információs infrastruktúrát kell létrehozniuk, amely rugalmas, de egyben biztonságosan felügyelhető is. Ehhez pedig virtualizáció nélkül sok hardver szükséges.

Ennek megfelelően talán nem meglepő, hogy itthon is egyre nő a Microsoft virtualizációs technológiáit használó vállalatok száma. Megtalálhatóak köztük olyan nagyvállalatok is, mint a Magyar Posta Zrt., de egyre több középvállalat is fantáziát lát benne, mint például a Brendon Kft, vagy a MetalCom Zrt.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.