Hirdetés
. Hirdetés

A drónos gyógyszerkiszállítás egyre népszerűbb a világon

|

A cél, hogy 2030-ra egymilliárd embert érjenek el.

Hirdetés

A Drone DJ portál három olyan vállalkozásról is beszámolt, amelyek egészségügyi cikkeket szállítanak ki olyan területekre, ahová más eszközökkel nehéz volna elérni. Ebben nem számít, hogy extrém hideg vagy meleg körülmények között kell a drónoknak repülni.

A torontói székhelyű Drone Delivery Canada drónlogisztikai cég megkapta a hivatalos jóváhagyást, hogy a Brit Columbia Egyetem drónprogramja (DTI) keretében távoli területekre juttasson el különféle cikkeket. A drónvállalat számára egyelőre azt engedélyezték, hogy egészségügyi ellátmányt szállítson Kanada vidéki és távoli őslakos "First Nation" közösségeibe.

A szállítások Fraser Lake település és a Stellat'en First Nation között (azaz olyan helyekre) történik, amelyek egymástól legalább 7 km távolságra vannak British Columbia északi régiójában.

A Drone Delivery Canada elmagyarázta, hogy a DTI-program a vállalat drónlogisztikai megoldását használja, hogy lehetővé tegye a meghatározott kétirányú szállítási repülési útvonalat. A Sparrow drón, valamint a DroneSpot fel- és leszállási zónák kihasználásával a program képes lesz különféle rakományok eljuttatásárqa a Stellat'en First Nation és Fraser Lake falu lakóinak javára.

Hirdetés

Végül szeretnének egy kifinomult drónlogisztikai hálózatot létrehozni, amely összekapcsolja az ország több repülőterét.

A sarkvidékről az Egyenlítő környékére utazva szintén találkozhatunk egészségügyi drónszolgáltatással. Miután több mint két éve folyamatosan orvosi drónokkal végez szállítását Afrikában, az ausztrál Swoop Aero 16 millió dolláros B sorozatú finanszírozási kört hajtott végre. Mi több, a forduló felénél visszautasította egy amerikai védelmi vállalat 100 millió dolláros felvásárlási ajánlatát.

Eric Peck, a Swoop Aero vezérigazgatója a The Australian Financial Review című lapnak adott interjúban kifejtette, hogy kénytelen volt elutasítani a felvásárlási ajánlatot, mivel "nem csak azért építette a technológiát, hogy védelmi célú eladásokat végezzen". Nincs ez ellen, de többet akart tenni. Amikor meghozták a döntést, hogy kiszállnak a felvásárlási megbeszálésekből, a személyzet boldog volt, és az egész csapat bízott a döntésben.

Miközben a cég továbbfejleszti hatásorientált tevékenységét Afrikában, a megszerzett pénz egy részét a Swoop Kite nevű kézbesítő drónja gyártásának bővítésére is fordítja 2022 és 2023 folyamán. A vállalat hosszú távú elképzelése azonban az, hogy elérje a városok feletti ég felszabadítását, és drónos kézbesítéssel megváltoztassa az emberek életét. A drónlogisztika szerintük többről szól, mint a szállításról. Ez egy új infrastrukturális réteg létrehozása a társadalom számára. A Swoop Aero ebben akar közreműködni, és országról országra bővíteni a szolgáltatásait. A cél, hogy 2030-ra egymilliárd embert érjen el.

Az afrikai drónszállítási piacon próbál helyt állni a San Francisco-i székhelyű Zipline is. A cég közölte, hogy megkezdte a drónos kiszállítási próbarepüléseket a nigériai Kaduna államban, ahol a vállalat oltóanyagokat, vérkészítményeket és egyéb orvosi ellátmányokat tervez szállítani mintegy 500 létesítménybe. Az indítás megismétli a kormányzati szervek erőfeszítéseit Nigéria más területein - és valójában egész Afrikában -, hogy javítsák az egészségügyi ellátáshoz és a kezeléshez szükséges anyagokhoz való hozzáférést gyors és megfizethető UAV-szállítással a gyengén ellátott közösségekbe.

"Az azonnali logisztika lehetővé teszi a kormányok és az egészségügyi rendszerek számára, hogy optimalizálják ellátási láncaikat, és újragondolják az ellátás módját. A mai repülések újabb lépést jelentenek afelé, hogy ezeket az előnyöket több millió ember számára szabaddá tegyük, és egy lépéssel közelebb kerüljünk a hatékony, agilis rendszerekhez, amelyek minden embert jobban szolgálnak" - mondta Daniel Marfo, a Zipline afrikai szenior alelnöke.

Amint a nigériai légügyi hatóság jóváhagyja a kísérletsorozatot, a Zipline várhatóan egy hónapon belül megkezdi a különböző orvosi anyagok rendszeres drónszállítását Kaduna államban, mintegy 2 millió ember számára. A vállalat összesen három logisztikai és repülési központot fog megnyitni, de készen áll a bővítésre, ha a tisztviselők ki akarják terjeszteni a programot.

A Zipline a drónokkal történő egészségügyi áruszállítást 2017-ben kezdte el Afrikában, amikor vérkészítményeket juttatott célba Ruandában. Azóta a vállalat egészségügyi logisztikai és szállítási munkát vállalt Elefántcsontpart, Ghána, Kenya és más országok kormányai, valamint a nigériai Bayelsa és Cross River államok megbízásából.

E műveletek keretében a Zipline kiépítette az általa a világ legnagyobbjának nevezett automatizált, igény szerinti drónos kézbesítési szolgáltatását, amelynek több mint 315 ezer repüléssel 5 millió egységnyi vakcinát és egyéb egészségügyi terméket szállított. Minden Zipline drón éjjel és nappal is maximum 160 km-es távolságot képes megtenni, és átlagosan 30 perc alatt juttatja el a szállítmányokat a célállomásokra.

Az egyre bővülő afrikai hálózatai mellett a Zipline az Egyesült Államok több részén is szállít drónokkal orvosi ellátmányt, valamint szállítja a Walmart kiskereskedelmi árucikkek vásárlói megrendeléseit. Áprilisban azt is bejelentette, hogy megállapodást kötött, hogy a japán Gotō-szigetek lakóinak szállít egészségügyi termékek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.