Hirdetés
. Hirdetés

A Google Deepmind kiadja minden ismert fehérje szerkezetét

|

Forradalmasíthatja az orvostudományt a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

A DeepMind - az Alphabet brit leányvállalata bejelentette, hogy megoldotta a biológia nagy kihívását, amely "fehérje hajtogatási probléma" néven ismert. A mesterséges intelligenciával foglalkozó cégnek ki kellett dolgoznia egy olyan módszert, amellyel a fehérjék szerkezetét kizárólag az aminosav-szekvenciájuk alapján lehet megjósolni. Az AlphaFold nevű csúcstechnológiás módszerrel a vállalat szerint minden olyan fehérjét szekvenálni fog, amelyet a tudósok ismernek. És máris 350 ezer fehérje szerkezetét tette közzé egy kereshető adatbázisban.

Az MIT Technology Review számolt be a DeepMind legújabb AlphaFold alkalmazásáról. A cég nagyon a Google-re jellemzően létrehozott egy kereshető adatbázist, amelyet bárki használhat online. Az AlphaFold DB eszköze már működik, és az emberek a teljes emberi proteomban kereshetnek. Valamint 20 másik tudományosan releváns biológiai szervezet, például élesztő, gyümölcslégy és egér proteomját.

Hirdetés

Az AlphaFold képes strukturálni a szervezet proteomját alkotó különböző fehérjéket. A gépi tanulás segítségével az élő szervezetet alkotó fehérjék teljes halmazát. A DeepMind a mesterséges intelligenciát nagyjából 170 ezer fehérjeszerkezeten képezte ki egy nagy adatbázisból. A tréning lehetővé tette, hogy a mesterséges intelligencia megtanulja, hogy mely aminosav-szekvenciák milyen típusú fehérjékhez vezetnek. Az adatokból nyert mintázatoknak köszönhetően az AlphaFold most már képes azonosítani az új fehérjeszerkezeteket, csak az aminosav-szekvenciáik ismeretében.

Ami magát az AlphaFold DB-t illeti, a nagyközönség nem fogja túl gyakran használni, habár a keresőeszköz használata egyszerű. A felhasználók szervezetnév alapján találhatnak fehérjéket, ami egy szimpla feladat. De ha egyszer megtalálja a kiválasztott fehérjét, például a "DnaJ homolog subfamily B member 4" nevű molekulát egy emberi májsejt belsejében, már nem sok mindent tehet, csak megnézheti, hála az AlphaFold DB-nek, amely 3D-s ábrázolást kínál minden egyes fehérjeszerkezetről.

Mint ismeretes, az AlphaFold fehérjeszerkezet adatbázis az emberi proteom legteljesebb és legpontosabb képét adja, megduplázva a tudást az emberi fehérjék szerkezetéről. A proteom egy genom, sejt, szövet vagy szervezet által adott időben, meghatározott feltételek között kifejezett fehérjék (és peptidek) összessége. A fehérjék aminosavakból felépülő, meghatározott biológiai funkciójú szerves vegyületek. Az aminosav sorrendet a gének nukleotid szekvenciája kódolja. A fehérjét kódoló gének számát mintegy húszezerre becsülik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.