Hirdetés
. Hirdetés

A Meta hosszútávú tanulmánya szeretne, de aligha tölt igazi életet az MI-be

|

Nem arra tanítják a mesterséges intelligenciát, hogy megértse a beszédet, hanem arra, hogy megjósolja az agyhullámok aktivitását.

Hirdetés

A Meta nemrég bejelentett egy hosszú távú kutatási partnerséget az emberi agy tanulmányozására. A társaság szerint a vizsgálatok eredményeit arra kívánja felhasználni, hogy "olyan mesterséges intelligencia fejlesztésébe fogjon, amely a beszédet és a szöveget ugyanolyan hatékonyan dolgozza fel, mint az emberek".

Ez a legújabb lépése a Meta folyamatos törekvésének, hogy elvégezze az alkímia gépi tanulási megfelelőjét: gondolatot állítson elő a nyelvből - írta meglehetősen csípősen a kezdeményezésről a The Next Web.

Hirdetés

A nagy ötlet szerint a Meta pontosan meg akarja érteni, mi zajlik az emberi agyban, amikor az a nyelvet feldolgozza. Aztán valahogyan felhasználja ezeket az adatokat egy olyan mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez, amely képes megérteni a nyelvet.

A Meta AI szerint a vállalat az elmúlt két évet egy olyan mesterséges intelligencia-rendszer kifejlesztésével töltötte, amely az agyhullámok adathalmazait dolgozza fel annak érdekében, hogy betekintést nyerjen az agy kommunikációkezelésébe. Most a vállalat kutatási partnereivel saját adatbázisok létrehozásán dolgozik.

A terv az, hogy egy végponttól végpontig tartó dekódert hozzanak létre az emberi agy számára. Ehhez olyan neurális hálózatot kellene megalkotni, amely képes lenne a nyers agyhullám-adatokat szavakká vagy képekké alakítani. Ez elég radikálisan hangzik, de a dolgok gyorsan furcsa területre térnek át, ahogy az ezzel foglalkozó blogbejegyzés a "Toward human-level AI" (Az emberi szintű mesterséges intelligencia felé) alcím alatt folytatódik:

"Összességében ezek a tanulmányok egy izgalmas lehetőséget támasztanak alá - az agyak és az AI-modellek között valóban vannak számszerűsíthető hasonlóságok. Ezek a hasonlóságok pedig segíthetnek új ismereteket szerezni az agy működéséről. Ez új utakat nyit meg, ahol az idegtudomány irányítja majd az intelligensebb mesterséges intelligencia fejlesztését, és ahol viszont a mesterséges intelligencia segít feltárni az agy csodáit."

Úgy tűnik, a Meta itt az OpenAI nyomdokaiba lép. Mindkét vállalat érdekelt a mesterséges általános intelligencia (AGI) kifejlesztésében, vagyis egy olyan mesterséges intelligencia kifejlesztésében, amely általában mindenre képes, amire az ember.

Az OpenAI azt állítja, hogy az AGI az egyetlen küldetése, míg a Meta inkább csak próbálkozik, miközben a metaverzum kiépítésére összpontosít. De mindketten ugyanúgy haladnak: a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) segítségével próbálnak eredményt elérni.

Nem világos, hogy az agyhullámokból történő beszédjóslás hogyan vezet majd emberi szintű beszédfelismeréshez. Mint ahogy az sem világos, hogy a GPT-3 vagy bármely jövőbeli szöveggenerátor hogyan fog elvezetni az AGI-hoz. Azzal lehet érvelni, hogy világos cél helyett a kutatók csupán az emberi megértés általános területén próbálnak problémákat megoldani az AGI végső ígéretéhez vezető úton. De ott van az az elképzelés is, hogy a mélytanulás nem elég robusztus ahhoz, hogy az emberi agyat kellőképpen utánozza vagy emulálja az emberi szintű gondolkodásra képes gépek kifejlesztéséhez - írja a TNW.

Végső soron fontos a Meta munkája az agyi tevékenységet elemző gépi tanulási modellek kifejlesztésében. Akár hasznos is lehet az agy működésének jobb megértésében. De - a TNW értékelése szerint - kissé erőltetettnek tűnik, hogy ezt a törekvést az emberi szintű gondolkodásra képes gépek felé vezető út részeként fogalmazzák meg. Nem arra tanítják a mesterséges intelligenciát, hogy megértse a beszédet, hanem arra, hogy megjósolja az agyhullámok aktivitását.

A portál szerint a vállalat közleményében idézett kísérő kutatások alapján úgy tűnik azonban, hogy a Meta nincs közelebb a Teslánál vagy az OpenAI-nál a titkos összetevők megtalálásához, amelyek keveréke az adatalapú felismeréseket és a mesterséges intelligenciát "életmelegséggel" tölti meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.