Hirdetés
. Hirdetés

Egy új 3D nyomtatási módszer személyre szabott tablettákat ígér

|

A 3D nyomtatás képes porózus szilárd gyógyszerformák igény szerinti előállítására.

Hirdetés

Egy új 3D nyomtatási módszer személyre szabott gyógyszereket ígér, azaz vége lehet az egyentabletták korszakának. A módszer - amelyet a Kelet-Angliai Egyetem (UEA) és a Loughborough Egyetem csapata fejlesztett ki - lehetővé teszi a gyógyszerek 3D nyomtatását nagymértékben porózus szerkezetekbe, amelyek segítségével szabályozható a gyógyszer szájon át történő bevitelkor a szervezetben a hatóanyag-leadásának mértéke.

A kutatás vezetője, Dr. Sheng Qi, az UEA Gyógyszerészeti Karának kutatója a The Engineernek elmondta: "A személyre szabott gyógyászatban új gyártási technológiát alkalmaznak olyan tabletták előállítására, amelyek az egyes betegekhez igazított pontos dózissal és gyógyszerkombinációkkal készülnek el. Ez lehetővé tenné, hogy a betegek minimális mellékhatások mellett maximális gyógyszer-előnyhöz jussanak."

"Az ilyen kezelési megközelítések különösen előnyösek lehetnek az idős betegek számára, akiknek gyakran sokféle gyógyszert kell szedniük naponta, valamint az olyan bonyolult állapotú betegek számára, mint a rák, a mentális betegségek és a gyulladásos bélbetegségek" - fejlette ki a szakember.

Hirdetés

A gyógyszeripari 3D-nyomtatással kapcsolatos kutatások az elmúlt öt évben gyorsan fejlődtek. Dr. Qi szerint a csoport munkája megalapozta a személyre szabott gyógyszer előállításához szükséges technológiát az ellátás helyén, hozzátéve, hogy a 3D nyomtatás képes porózus szilárd gyógyszerformák igény szerinti előállítására.

A kutatócsoport egy újonnan kifejlesztett 3D nyomtatási módszert - a forró olvadék cseppleválasztást - vizsgálta, amellyel gyorsan, szálak (filamentumok) használata nélkül lehet porózus gyógyszeres tablettákat előállítani. Az eredményekből kiderült, hogy a pórusok méretének változtatásával szabályozható a tablettából a szervezetbe kerülő gyógyszer felszabadulásának sebessége.

Az UEA szerint további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a porozitást felhasználva a gyógyszer adagját és adagolási gyakoriságát az egyes betegek igényeihez igazítsák, és ezt az elvet felhasználva több gyógyszert egyetlen napi "politablettába" jutassák be olyan betegek számára, akik összetett gyógyszeres kezelésben részesülnek. A projekt eredményeit a Journal of Pharmaceutics című szakfolyóiratban publikálták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.