Hirdetés
. Hirdetés

Kína vezet a kulcsfontosságú új technológiákért folytatott globális versenyben

|

Ezt állítja egy friss tanulmány.

Hirdetés

Kína a 44 kritikus és feltörekvő technológia közül 37-ben "elképesztő előnyre" tett szert, miközben a nyugati demokráciák elveszítik a kutatási eredményekért folytatott globális versenyt - állapította meg csütörtökön egy biztonsági agytröszt, miután a védelmi, űrkutatási, energetikai és biotechnológiai területeket vizsgált.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) szerint tanulmánya kimutatta, hogy egyes területeken a világ 10 vezető kutatóintézete mindegyike Kínában található - jelentette a Reuters.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma által finanszírozott tanulmány szerint az Egyesült Államok gyakran a második helyen áll, bár a nagy teljesítményű számítástechnika, a kvantumszámítástechnika, a kis műholdak és a vakcinák terén világszinten vezető szerepet tölt be a kutatásban.

Hirdetés

"A nyugati demokráciák vesztésre állnak a globális technológiai versenyben, beleértve a tudományos és kutatási áttörésekért folytatott versenyt" - áll a jelentésben, amely a kormányok nagyobb kutatási beruházásait sürgette. Kína a kormányzati programok keretében "elképesztő előnyre tett szert a nagy hatású kutatások terén". A jelentés felszólította a demokratikus nemzeteket, hogy gyakrabban működjenek együtt a biztonságos ellátási láncok létrehozása érdekében, és "gyorsan folytassák a stratégiai kritikus technológiai lépcsőfokok növelését".

Az ASPI nyomon követte a legtöbbet idézett tudományos publikációkat, amelyek a jelentés szerint a legnagyobb valószínűséggel vezetnek szabadalmakhoz. Kína 2021-es meglepetésszerű áttörését a hiperszonikus rakéták terén korábban azonosították volna, ha Kína erős kutatásait észlelték volna - állította a jelentés. "Az elmúlt öt évben Kína a világ nagy hatású kutatási cikkeinek 48,49 százalékát hozta létre a fejlett repülőgép-hajtóművekkel, köztük a hiperszonikával kapcsolatban, és a világ 10 legjobb kutatóintézete közül hétnek ad otthont" - áll a jelentésben.

A fotonikus érzékelők és a kvantumkommunikáció területén Kína kutatási ereje azt eredményezheti, hogy "elsötétül" a nyugati hírszerzés, köztük a Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Új-Zélandból álló "öt szem" megfigyelése előtt - írják a kutatók.

A tanulmány készítői a nemzeti tehetségáramlását is nyomon követték, és azonosították a monopólium kockázatát. Kína valószínűleg monopolhelyzetbe kerül 10 területen, köztük a szintetikus biológiában, ahol az összes kutatás egyharmadát végzi, valamint az elektromos akkumulátorok, az 5G és a nanohártya-gyártás területén.

A Kínai Tudományos Akadémia, egy kormányzati kutatási szerv, a 44 vizsgált technológia legtöbbjében az első vagy második helyen állt, a védelmi, űrkutatási, robotikai, energetikai, környezetvédelmi, biotechnológiai, mesterséges intelligencia (MI), fejlett anyagok és kvantumtechnológia területén.

Kína a tengerentúlon szerzett tudással erősíti kutatásait, és az adatok szerint a legjobb kínai kutatók egyötöde az Öt Szem országok valamelyikében kapott képzést. A tanulmány vízumellenőrzési programokat javasolt az illegális technológiatranszferek korlátozására, és ehelyett a biztonsági szövetségesekkel való nemzetközi együttműködés előnyben részesítésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.