Hirdetés
. Hirdetés

Lássuk a nindzsabombát, amely végzett az al-Kaida-vezérrel

|

Eddig a nagy horderejű légicsapások során rendre ártatlan civileket is megöltek, ám ebben az esetben az USA gondosan választotta a Hellfire rakéta olyan típusát, amely nagymértékben minimalizálta a járulékos áldozatok esélyét.

Hirdetés

Az amerikai tisztviselők már egy éve azt mondják, hogy az afganisztáni terrorfenyegetés felszámolása a szárazföldön amerikai csapatok nélkül nehéz, de nem lehetetlen. A múlt hétvégén az Egyesült Államok pontosan ezt tette - megölte az al-Kaida vezetőjét, Ajmán al-Zavahirit egy CIA dróncsapással. A terrorista az amerikai körözési lista első számú célpontja volt, haláláról már korábban is sokszor beszámoltak, tavaly például az a pletyka járta, hogy betegségben meghalt.

A kiiktatás hírét megerősítette Joe Biden amerikai elnök is. Ez volt a legsúlyosabb csapás a nemzetközi terrorszervezetre azóta, hogy 2011-ben megölték akkori vezetőjét, Oszama Bin Ladent. Maga a terrorszervezet és al-Zavahiri is számos terrortámadás előkészítésével és kivitelezésében vett részt, ezek közül is a legsúlyosabb volt a 2001. szeptember 11-i összehangolt támadás az USA-ban.

Eddig a nagy horderejű légicsapások során rendre ártatlan civileket is megöltek, ám ebben az esetben az USA gondosan választotta a Hellfire rakéta olyan típusát, amely nagymértékben minimalizálta a járulékos áldozatok esélyét. Bár az amerikai tisztviselők nyilvánosan nem erősítették meg, hogy a Hellfire melyik változatát használták, szakértők és a terrorellenes műveletekben jártas személyek szerint az egyik valószínű opció a rendkívül titkos Hellfire R9X volt - amelyet különböző beceneveken ismernek, többek között "késbomba", "repülő Ginsu", vagy nindzsabomba néven.

Hirdetés

Az R9X lehetséges használata - mondta Klon Kitchen, az American Enterprise Institute vezető munkatársa és korábbi hírszerzési elemző - arra utal, hogy az Egyesült Államok "a járulékos halál és pusztítás minimális valószínűségével, de releváns politikai okokból" akarta megölni al-Zavahirit.

Mi az a Hellfire rakéta?

A Hellfire rakétát eredetileg páncéltörő rakétának tervezték az 1980-as években, de az elmúlt két évtizedben a katonai és hírszerző ügynökségek használták célpontok elleni támadásra Irakban, Afganisztánban, Jemenben és sok máshol.

A precíziós irányítású rakétákat helikopterekre és pilóta nélküli drónokra lehet felszerelni, és világszerte széles körben használják különböző harcokban. Ryan Brobst, a washingtoni Foundation for the Defense of Democracies (Alapítvány a Demokráciák Védelméért) elemzője szerint több mint 100 000 Hellfire rakétát adtak el az Egyesült Államoknak és más országoknak.

"Elég kárt tud okozni ahhoz, hogy a legtöbb célpontot, például járműveket és épületeket megsemmisítse, ugyanakkor nem okoz elég kárt ahhoz, hogy városrészeket tegyen a földdel egyenlővé és jelentős civil áldozatokat okozzon" - mondta Brobst.

Az amerikai hadsereg már rutinszerűen használta a Hellfire rakétákat nagyértékű célpontok megölésére, köztük az al-Kaida egyik magas rangú vezetőjét tavaly Szíriában, és az al-Kaida propagandistáját, Anvar al-Avlakit 2011-ben Jemenben.

Mi végzett al-Zavahirival?

Az USA-nak több lehetősége is volt a támadásra. Használhatott volna hagyományos Hellfire-t, egy pilóta nélküli repülőgépről ledobott bombát, vagy egy sokkal kockázatosabb szárazföldi támadást. Az amerikai haditengerészeti kommandósok például a krónikák szerint helikoptereken repültek be Pakisztánba, és egy rajtaütés során kiiktatták Oszama bin Ladent.

Ebben az esetben a CIA a dróncsapást választotta. És bár a CIA általában nem erősíti meg a terrorizmusellenes küldetéseit, és szigorúan őrzi az általa végrehajtott csapásokról szóló információkat, amerikai kormányzati tisztviselők szerint két Hellfire rakétát lőttek ki annak az épületnek az erkélyére, ahol al-Zavahiri Kabulban lakott. Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte.

Az épületről készült online képek az erkélyen - ahol az Egyesült Államok szerint al-Zavahiri tartózkodott - sérüléseket mutatnak, de a ház többi része áll, és nem szenvedett súlyos károkat.

Ajmán al-Zavahiri éveken keresztül bujkált Afganisztán zord hegyvidékén, életének utolsó napjait a a tálib vezetés vendégeként töltötte a mozgalom több vezető tisztségviselőjének közeli szomszédságában az egyik elegáns, kifejezetten biztonságosnak számító negyedben.

A Hellfire más modelljeivel ellentétben az R9X nem hordoz robbanótöltetet. Ehelyett egy - nevével ellentétben nem kilenc, hanem - hat forgó pengéből álló szerkezettel rendelkezik, amely a célpont végső megközelítésekor csapódik ki, mondta Kitchen. "Nagyszerűsége abban rejlik, hogy gyakorlatilag bármin átvágja magát, járműveket és egyéb akadályokat képes felnyitni, így robbanófej használata nélkül éri el a célpontot" - mondta.

A polgári áldozatok elkerülése

Az amerikai tisztviselők és szakértők a héten világossá tették, hogy a fegyver kiválasztásánál döntő fontosságú elem volt a civil áldozatok elkerülése.

Kevesebb mint egy évvel ezelőtt egy amerikai dróncsapás - egy hagyományosabb Hellfire rakétát használva - egy fehér Toyota Corolla szedánra csapódott Kabul egyik negyedében, és 10 civil halt meg a jármű közelében, köztük hét gyermek. Az Afganisztánból való kaotikus amerikai katonai kivonulás közepette az amerikai erők úgy vélték, hogy az autóban robbanóanyag van, és hogy az közvetlen veszélyt jelent a helyszínen lévő csapatokra. A katonai vezetők szerint ez egy "tragikus tévedés" volt.

Egy volt amerikai tisztviselő szerint az R9X valószínűsíthető választása példa a kormányzat azon törekvésére, hogy megtalálják a módját a járulékos károk minimalizálásának és az ártatlan életek elvesztésének megelőzésére. Ez a rakéta egy nagyon pontos fegyver, amely nagyon kis területen csapódik be - mondta a tisztviselő, aki névtelenséget kérve beszélt a terrorizmusellenes műveletek megvitatása érdekében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.