Hirdetés
. Hirdetés

Mennyire megbízható a mesterséges intelligencia, ha börtönbe juttat valakit?

|

A kutatók olyan MI-t fejlesztettek, amely képes vádat emelni a bűnözők ellen.

Hirdetés

Kínai tudósok állítólag olyan gépi "ügyészt" építettek, amely mesterséges intelligencia segítségével végzi munkáját. A rendszer 97%-os pontossággal képes vádat emelni, ha szóban beszámolnak neki az eseményekről - állítják a kutatók.

A gépet a 2015 és 2020 közötti több mint 17 000 esetből összegyűjtött információk alapján "képezték ki", és képes helyesen vádat emelni a nyolc leggyakoribb sanghaji bűncselekmény - köztük a hitelkártyacsalás, a lopás és a garázdaság - miatt - olvasható a Management Review című hazai szakfolyóiratban ebben a hónapban megjelent kutatásban.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciával működő ügyészt a sanghaji Pudong Népi Ügyészség, Kína legnagyobb és legforgalmasabb kerületi hatósága fejlesztette ki és tesztelte - adta hírül a South China Morning Post (SCMP). A lap megjegyezte, hogy a rendszer akár egy asztali számítógépen is futhat.

Úgy működik, hogy a gépbe táplált esetleíró szövegből nyert 1000 egyezőség alapján azonosítja és vádat emel egy gyanúsított ellen. E szöveg nagy része nyilvánvalóan vagy túl kicsi, vagy túl elvont ahhoz, hogy az emberek számára értelmet nyerjen.

A projektet vezető tudós, Shi Yong szerint a rendszer potenciálisan átveheti az ügyészek napi rutin munkaterhét, és felszabadíthatja őket, hogy igényesebb feladatokra koncentrálhassanak. Shi és csapata a Kínai Tudományos Akadémia big data és tudásmenedzsment laboratóriumában megjegyezte, hogy a technológia hamarosan frissítéseket kap, hogy elég erős legyen ahhoz, hogy felismerje a kevésbé gyakori bűncselekményeket és még több vádpontban meg tudja tenni a gyanúsítást.

A rendszer bizonyos mértékig helyettesítheti az ügyészeket a döntéshozatali folyamatban.

A kínai ügyészek 2016-ban kezdték el használni a mesterséges intelligenciát - jegyezte meg az SCMP, hozzátéve, hogy sok ügyész mostanában a "System 206" nevű MI-eszközt használja, amely értékeli a bizonyítékok erejét, a letartóztatás körülményeit, és még azt is megvizsgálja, hogy egy gyanúsított mekkora veszélyt jelent a közre.

A kutatók azonban kijelentették, hogy az összes létező MI-eszköz korlátozott, mivel "nem vesznek részt a vádak benyújtásának és a büntetések javaslatának döntéshozatali folyamatában". Az ilyen döntésekhez a gépnek le kellene fordítania az összetett nyelvet egy számítógép által érthető matematikai formátumra - anélkül, hogy az átalakítás során elveszítené a releváns információkat.

Egy nevének elhallgatását kérő kuangcsoui ügyész azonban azt mondta az SCMP-nek, hogy a legtöbb ügyész nem szeretné, ha a számítógépes tudósok "beleavatkoznának" a jogi döntésekbe, tekintettel a tétre és a hiba kockázatára.

"Ki fogja vállalni a felelősséget, ha hiba történik? Az ügyész, a gép vagy az algoritmus tervezője?" - kérdezték.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.