Hirdetés
. Hirdetés

MI és AR megoldásokkal indul a jármű-kárfelmérés forradalma

|

Az indulásig körülbelül kétmillió képet gyűjtöttek össze az adatbázisukba.

Hirdetés

Egy Gurugramban (Delhiben) működő start-up cég olyan megoldást hozott a piacra, amely sokkal gyorsabbá, olcsóbbá és egyszerűbbé teszi a műszaki berendezések, például a gépkocsikban keletkezett károk ellenőrzést. A mindössze 15 hónapja működő Aiborne Tech azzal tűnt ki, hogy a mesterséges intelligenciát vagy a kiterjesztett valóságot, néha pedig a kettő kombinációját szövi bele az ellenőrzésbe.

A cég olyan alkalmazásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a távoli ellenőrzést, és a fizikai ellenőrzésnél mégis jobb eredményeket hoznak. Anshul Goyal, a cég egyik alapítója az Aiborne Tech termékeit az "ellenőrzés mint szolgáltatás" kategóriába sorolta. "Ezek az eszközök lényegében interaktívabbá és valóságosabbá teszik a videókat. Ha például egy új gépről mutatnak nekem egy videót, a kiterjesztett valóságnak köszönhetően 'megérinthetem' a gépet" - mondta a szakember.

Hirdetés

Hasonlóképpen, ha egy autót visznek egy viszonteladóhoz értékelésre, a mesterséges intelligencia alapú eszköz azonnal azonosítani tudja a sérüléseket, például a karcolásokat és horpadásokat. "Ehhez óriási mennyiségű adatot gyűjtöttünk össze, rengeteg járművet kattintottunk le" - tette hozzá Goyal. Az indulásig körülbelül kétmillió képet gyűjtöttek össze az adatbázisukba.

Az Aiborne Tech megnyerte a Maruti Suzuki innovációs kihívást, amely járművizsgálati megoldások kidolgozását tűzte ki célul. Így került az autógyártó a startup kiemelt ügyfelei közé. Az egyik vezető indiai autó-viszonteladó is az Aiborne Tech ügyfelei között van, de van már egy-egy ügyfelük Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban is. A vállalat honlapja szerint több mint 12 ezer ellenőrzést végeztek el, és több mint 70 ezer sérülést azonosítottak 98 százalékos pontossággal.

A SunEdison cég viszont teljesen másra, a napelemek telepítését megelőző tetőfelmérésére használja az eszközöket. De ígéretes piacnak tűnik az olaj- és gázvezetékek hibáinak felderítése is. A távoli ellenőrzésekhez szükséges API-t (alkalmazásprogramozási interfész, olyan szoftveres közvetítő, amely lehetővé teszi, hogy két alkalmazás kölcsönhatásba lépjen egymással) előfizetéses alapon kínálja majd. Az olajtársaságnak például csak drónokat kell küldenie, hogy fényképeket készítsenek, a többit az Aiborne Tech alkalmazása elvégzi.

Az alapítók azt mondják, a startupot úgy építik fel, hogy egy "több iparágra is kiterjedő, szolgáltatásként nyújtott ellenőrzési platform" legyen belőle. A következő néhány évben újabb iparágak számára bővítik a kínálatukat, és vállalati szintű API-könyvtárat állítanak össze az összes ellenőrzési igényhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.