Hirdetés
. Hirdetés

NAS a sokadik hatványon

|

Ha megfelelő NAS-t veszünk, az olyan, mintha több tucat vagy akár több száz kiszolgálót vásároltunk volna. Az előnyök a hatékonyság és sokoldalúság terén is igen hamar megmutatkozhatnak.

Hirdetés

Virtualizáció segítségével számítógépek, szerverek ezreit spórolják meg a vállalatok, az egyazon hardveren több virtuális gépet és/vagy operációs rendszert futtató kiszolgálók megkerülhetetlenek a vállalati informatikában. Rengeteg számítógép árát, helyét, energiafogyasztását és hardver-karbantartási költségeit lehet ily módon nagy részben megtakarítani, emellett egyszerűsödik a gépek menedzselése is. Szabadon gazdálkodhatunk a kiszolgáló kapacitásából, ha pedig azt is bővíteni kellene, akkor sincs olyan nagy probléma: az adatok és a rendszerek is könnyen, virtuális konténerekben mozgathatók, migrálhatók át egy új, erősebb fizikai szerverre.

Hirdetés

NAS vagy NAS-ok?
Nem csak az adatközpontok világa profitálhat a virtualizáció áldásaiból. A QNAP valamennyi x86-os alapú NAS-készülékén bevethető a technológia a Virtualization Station 3 alkalmazás telepítésével. A gyártó kétrekeszes SOHO modelljeitől a nagyvállalati, szekrénybe szerelhető 32-rekeszes óriásokig minden olyan NAS-on futtatható az app, amely legalább 2 GB memóriával és Intel VT (vagy AMD-V) virtualizációs kiterjesztéssel dolgozó CPU-val rendelkezik.

A Virtualization Station 3-ban virtuális gépeket (VM) és az azokat összekötő privát virtuális hálózatokat is létrehozhatunk. A virtuális gépekre szinte bármilyen operációs rendszer telepíthető, Windows XP vagy Windows Server éppúgy, mint Ubuntu, Red Hat, CentOS, FreeBSD vagy Sun Solaris. Rengeteg előkészített konténersablonnal könnyíti meg a QNAP a telepítést. A legtöbb konténer ingyenesen érhető el, az előrecsomagolt Windows Servert pedig 90 napos kipróbálási periódussal lehet igénybe venni. Persze nem csak nulláról indulhatunk: meglévő, más rendszereken már bejáratott virtuális gépek is importálhatók. Az .ova, .vmx, .ovf és .qvm formátumokat ismeri a rendszer, ezekben importálni és exportálni képes.

Ahogy a fizikai gépeket, úgy a virtuális megfelelőiket is védeni kell az illetéktelen hozzáféréstől. Ebben segít a beépített hozzáférés-kezelés (ACL), amelyben megszabható, mely felhasználók használhassák vagy akár menedzselhessék az egyes gépeket. A gépek könnyen menthetők és visszaállíthatók, és a már említett pillanatkép (snapshot) funkció segít elkerülni vagy enyhíteni a zsarolóvírusok és más rosszindulatú szoftverek vagy akár a rosszul sikerült rendszerfrissítések okozta károkat.

Az új TS-x77 sorozat igen erős alternatív alapokra épít, az AMD Ryzen 7 (8 mag/16 szál) központi egység mellé PCI-e Radeon videokártyák is telepíthetők, ezek ereje is kihasználható a Virtualization Stationben

Hálózat- és erőmegosztás
A VM-ek számára egy központi webes felületen oszthatók ki az erőforrások, hagyományosan a CPU, a memória és a háttértár porciózható. A QNAP Virtualization Station emellett képes a NAS-ra csatlakoztatott USB-s eszközöket a virtuális gépekhez rendelni, Windows 8 vagy újabb Microsoft vendég operációs rendszerek esetén az USB 3.0 is támogatott. A grafikus processzor (GPU) teljesítményét ugyancsak kioszthatjuk (GPU Pass-through) - amennyiben AMD Radeon R7 vagy RX grafikus vezérlőkkel rendelkezik a NAS.

Igen rugalmasan illeszthető a hálózathoz (vagy hálózatokhoz) a Virtualization Station a beépített Virtual Switch révén. A belső routing jóvoltából nagy sebesség érhető el a fizikai hálózatok és a VM-ek között. A Virtual Switch osztozhat a NAS-sal az Ethernet-hozzáférésen, vagy hozzárendelhető egy kiválasztott interfészhez. Természetesen izolált virtuális hálózaton is működtethetők a gépek.

A QNAP teljes QTS operációs rendszere, így a Virtualization Station is HTML5-ös böngészőből kezelhető, de ehhez nem kell feltétlenül külön gépet vagy tabletet igénybe venni. Ha HDMI kimenetes NAS-sal rendelkezünk, akkor a HD Station és a QvPC telepítése után monitor, billentyűzet és egér segítségével kezelhetjük a kiválasztott virtuális gépet, akárcsak egy hagyományos munkaállomást.

A virtualizáció a már említett előnyök mellett javítja a hardver kihasználtságát, és segíthet sokoldalúbbá tenni az IT-infrastruktúrát. Számos speciális szerver- és privátfelhő-jellegű szolgáltatást nyújtó alkalmazás letölthető a QNAP App Centerből, ezek házon belül üzemeltethetők. A szoftvertesztelők életét könnyítheti meg jelentősen a Virtualization Station 3, amely a tucatnyi különböző OS-verziót nyújtó tesztkörnyezetet úgy képes biztosítani, hogy a vendégrendszerek a megszabott számú CPU-maggal és az előírt teljesítménnyel gazdálkodhatnak, így nem csak a kompatibilitási hibákra, de a szűk hardverkeresztmetszetre is fény derülhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.