Hirdetés
. Hirdetés

Szupermutáns HIV-törzset fedeztek fel Európában

|

Az új variáns állítólag fertőzőképesebb és veszélyesebb.

Hirdetés

Új, fokozottan fertőző és veszélyes HIV-változatot fedeztek fel Hollandiában, ami megerősítette a tudósok legrosszabb várakozásait.

Az Oxfordi Egyetem Big Data Intézetének kutatói által vezetett nemzetközi együttműködésben végzett tanulmány több mint 6700 pozitív minta elemzése után 109 esetben azonosította az új "virulens B altípusú" (VB) variáns 109 esetét.

Hirdetés

A kutatás jelentős genombeli különbségeket tárt fel a VB törzs és más HIV-változatok között.

"A VB-változattal rendelkező egyének vírusterhelése (a vírus szintje a vérben) 3,5 és 5,5-szer magasabb volt" - közölték a tudósok. Kutatásuk eredményeit a Science című folyóiratban tették közzé.

A CD4-sejtek csökkenésének üteme, amely a HIV által okozott immunrendszeri károsodás jellemzője, "kétszer olyan gyorsan következett be a VB-változattal rendelkező egyéneknél, ami miatt sokkal gyorsabban ki vannak téve az AIDS kialakulásának kockázatának".
A VB törzzsel rendelkező betegeknél a vírus más emberekre való átvitelének fokozott kockázata is kimutatható volt.

Ezek a következtetések megerősítik azokat a régóta fennálló aggodalmakat, hogy az új mutációk még fertőzőbbé és veszélyesebbé tehetik a HIV-1 vírust. Az ENSZ HIV/AIDS elleni közös programja szerint a HIV/AIDS már 38 millió embert érint világszerte, és a járvány 1980-as évek eleji kezdete óta 36 millió ember halt meg AIDS-szel kapcsolatos betegségekben.

Az azonosított VB-esetek száma viszonylag alacsony, de a tényleges szám valószínűleg magasabb.

"Megnyugtató, hogy a kezelés megkezdése után a VB variánsban szenvedő egyének immunrendszerének helyreállítása és túlélése hasonló volt, mint a többi HIV-variánsban szenvedő egyéneké" - áll a tanulmányban.

További jó hír, hogy a kutatók becslése szerint a VB-változat terjedése a törzs 1980-as évek végi és 1990-es évekbeli megjelenését, majd a 2000-es években történő gyorsabb terjedését követően, körülbelül 2010 óta csökkenő tendenciát mutat.

Mivel azonban az új törzs az immunrendszeri védekezőképesség gyorsabb romlását okozza, "ez kritikussá teszi, hogy az egyéneket korán diagnosztizálják, és a lehető leghamarabb megkezdjék a kezelésüket" - mondták a kutatók, akik szintén hangsúlyozták a veszélyeztetett egyének gyakori vizsgálatának fontosságát.

A további kutatások segíthetnek "új célpontok azonosításában a következő generációs antiretrovirális gyógyszerek számára", mivel a VB variáns számos mutációt tartalmaz - tették hozzá a tudósok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.