Hirdetés
. Hirdetés

A felhő kényelme saját kézből

|

A felhő a jövő, de mi van, ha számunkra nem megfelelő megoldás? Szerencsére nem feltétlenül kell lemondanunk a rugalmas, mobil munkastílusról, ha magunk akarjuk menedzselni adatainkat.

Hirdetés

Eljött a felhőkorszak, a távolról elérhető, teljes körűen menedzselt adattároló szolgáltatások olcsón igénybe vehetők, a feltételek kedvezőek, a biztonságért a szerződésben meghatározott mértékig jótáll a szolgáltató - mégis van, akinek ez nem felel meg. Nem minden vállalkozás bízza könnyű szívvel legféltettebb adatait másra, még akkor sem, ha így saját magának kell gondoskodnia azok biztonságáról. Más esetekben pedig az internet-hozzáférés korlátozott sebessége tenné nehézkessé, hogy az adattárolásnak ezt a népszerű módját alkalmazzuk. A népszerű felhőszolgáltatások azonban a kezelhetőségben, rugalmasságban és az adatok megosztásában is magasra tették a lécet, ezeket az előnyöket jó lenne házon belül sem elhagyni. Akár öt éve is problémás, sok saját informatikai fejlesztést igénylő projekt lett volna egy hagyományos kisvállalati infrastruktúrára hangszerelni egy mobilcsoportmunkát hatékonyan támogató rendszert, ma pedig egy középkategóriás NAS is alkalmas terepnek számít, különösebb befektetés nélkül.

 

FTP helyett okos NAS-alkalmazások

Talán mások is emlékeznek azokra az időkre, amikor a munkaanyagokat még csak nem is e-mailben, hanem FTP mappák segítségével oszthattuk csak meg a távoli munkatársakkal, ügyfelekkel. A dokumentumokat sokáig keresgéltük a bonyolult almapparendszerben, áttöltöttük saját gépünkre, ott szerkesztettük, majd visszatöltöttük, és erről küldtünk egy e-mailt. Ha ma is így csináljuk, azzal elég komoly versenyhátrány érhet minket, de szerencsére van megoldás. Egy modern NAS tudása ma már hasonlóan bővíthető, mint egy okostelefoné: alkalmazásokat telepíthetünk rá aszerint, milyen feladatra szeretnénk használni. A távolról is hozzáférhető grafikus kezelőfelület révén - ami szintén nagyon hasonló egy okostelefon kezelőfelületéhez - a rendszergazdának vagy akár egy tapasztaltabb Windows-felhasználónak nem jelent problémát az alkalmazások telepítése, kezelése. Rengeteg ismert és köztük sok ingyenes szoftvercsomag áll rendelkezésre kategóriákba (például üzlet, tartalomkezelés, backup, kommunikáció, távfelügyelet) rendezve, ezek kezelőfelülete szintén böngészőből, távolról is elérhető. Állomány-, fotó- és médiakezelő, Wiki-motorok, Drupal, Wordpress, OpenERP, OrangeHRM, osCommerse, PrestaShop és még számos alkalmazás telepíthető pár kattintással. Azzal, hogy adatainkat a NAS-alkalmazásokban használjuk, egyből céleszközt (weboldal, webshop, vállalati portál, stb.) is nyerünk a munkához, nagyon sok mindent végezhetünk el akár távolról, a böngészőben, grafikus-ablakos felületen, PC-s alkalmazások kezelése nélkül is - akárcsak a felhős megoldásoknál.

Nem csak laptopról, táblagépről, böngészőből dolgozhatunk. A gyártó gazdag mobilalkalmazás-választékot tart fenn, hogy tenyérből kezelhessük nem csak a NAS-okat és fájlokat, hanem a médiagyűjteményeket (lehet saját YouTube-unk is), jegyzeteinket, letöltéseinket vagy az IP-kamerás megfigyelőrendszert. A legfontosabb alkalmazások mindhárom platformon (Android, iOS, Windows Mobile) rendelkezésre állnak.

 

Felhő, de saját kézben

Aki hozzászokott, hogy magáncélra Dropboxot használ, annak a munkában is hiányozni fog az a könnyedség, amivel bonyolult VPN-konfigurálás nélkül dolgozhat az állományokon, és könnyen megoszthatja azokat. A jó hír, hogy egy okos NAS-hoz magán-dropbox is jár, a QNAP a Qsync alkalmazást adja erre a célra (Mac- és Windows-felhasználóknak is). A rendszergazda által kiosztott jogosultságok alapján a felhasználók a Qsync kliens telepítésével, a cím és jelszó megadásával könnyen csatlakozhatnak a NAS-hoz és kiválaszthatják a szinkronizálni kívánt mappákat. Ahogy a Dropbox esetében, a fájlokat külső munkatársakkal is megoszthatják pár kattintással, egy link továbbküldésével, megadható a megosztás lejárata is. A kapcsolat biztonságosan titkosított és ugyanolyan kényelmesen dolgozhatunk, mintha a klasszikus felhőszolgáltatást vennénk igénybe, ugyanakkor az adatok kezelését nem engedtük át senkinek. A QNAP QTS operációs rendszere támogatja a különféle RAID köteteket, amelyeket a lemezekkel és iSCSI-eszközökkel közösen kezelhetjük, szervezhetjük egységekbe a beépített Storage Manager alkalmazás grafikus felületén keresztül. A fizikai lemezkapacitások dinamikusan, maradéktalanul kihasználhatók (Thin Provisioning) és online bővíthetők, ahogy azt az üzleti környezet megköveteli - a kisvállalati adattárolók ma már nagyvállalati technológiákkal dolgoznak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.