Hirdetés
. Hirdetés

A Tesla 1,31 millió autót adott el 2022-ben, ami 40 százalékos növekedés egy év alatt

|

Musk tavaly több milliárd dollár értékben adta el Tesla-részvényeit, hogy finanszírozza a Twitter közösségi médiavállalat tőkeáttételes felvásárlását.

Hirdetés

A Tesla most tette közzé a 2022-es negyedik negyedévre vonatkozó járműgyártási és kiszállítási jelentését. Az új számok rekordot jelentenek az Elon Musk vezette autógyártó számára, és 40 százalékos kiszállítási növekedést az előző évhez képest.

Íme a legfontosabb számok:

  • Összes kiszállítás 2022 negyedik negyedévében: 405 278 darab.
  • Teljes gyártás 2022 negyedik negyedévében: 439 701 darab.
  • Teljes éves kiszállítás 2022-ben: 1,31 millió darab.
  • Éves össztermelés 2022-ben: 1,37 millió darab.

A negyedik negyedéves számok azonban elmaradtak az elemzői várakozásoktól. A FactSet által összeállított elemzői becslések konszenzusa szerint 2022. december 31-én a Wall Street arra számított, hogy a Tesla 427 ezer körüli kiszállításokról számol be az év utolsó negyedévére. A decemberben frissített és a FactSet konszenzusában szereplő becslések 409 ezer és 433 ezer között mozogtak.

Ezek az újabb becslések összhangban voltak a vállalat által összeállított előrejelzéssel, amelyet a Tesla befektetői kapcsolatokért felelős alelnöke, Martin Viecha terjesztett elő. A konszenzusos becslés, amelyet az elektromos járműipari kutató @TroyTeslike tett közzé, azt állítja, hogy 24 eladói oldali elemző átlagosan körülbelül 417 957 Tesla kiszállításra számított a negyedévre (és körülbelül 1,33 millió kiszállításra az egész évre).

Hirdetés

A Tesla idén két új gyárban - a texasi Austinban és a németországi Brandenburgban - kezdte meg a termelést, és felpörgette a gyártást a kaliforniai Fremontban és Sanghajban is, de a gyártási és szállítási számokat nem hozza nyilvánosságra régiónként.

A 2022-es negyedik negyedévben a Tesla közölte, hogy a belépőszintű Model 3 szedán és a Model Y crossover kiszállításai 325 158, míg a magasabb kategóriás Model S szedán és a Model X SUV kiszállításai 18 672 darabot tettek ki.

A harmadik negyedévi részvényesi prezentációjában a Tesla azt írta: "Többéves távlatban a járműszállítások átlagos évi 50 százalékos növekedésére számítunk. A növekedés mértéke a berendezéseink kapacitásától, a gyár üzemidejétől, a működési hatékonyságtól, valamint az ellátási lánc kapacitásától és stabilitásától függ."

A 2022. december 31-ével végződő időszakot kihívások jellemezték a Tesla számára, többek között a Kínában kitört Covid-járvány, amely miatt a vállalat ideiglenesen felfüggesztette és csökkentette a sanghaji gyár termelését. A negyedik negyedév során a Tesla az Egyesült Államokban, Kínában és máshol is meredek árcsökkentéseket és egyéb akciókat kínált a kereslet élénkítése érdekében, annak ellenére, hogy ez nyomást gyakorolhatott az árrésekre.

Elon Musk a Tesla munkatársainak küldött nemrégiben egy e-mailben arra kérte a dolgozókat, hogy "jelentkezzenek önkéntesnek", hogy 2022 vége előtt minél több autót szállítsanak le az ügyfeleknek. E-mailjében Musk arra is bátorította a dolgozókat, hogy ne zavarja őket az, amit ő tőzsdei őrületnek nevezett. (A Tesla részvényei az elmúlt hat hónapban több mint 45 százalékot) zuhantak.

Decemberben több elemző aggodalmát fejezte ki a Tesla elektromos járművei iránti kereslet gyengülése miatt, amelyek viszonylag drágák a versenytársak egyre növekvő számú hibrid és teljesen elektromos termékéhez képest. Az iparági veteránoktól a Fordon és a GM-en át a feltörekvő Rivianig terjedő versenytársakkal együtt a Tesla idén a Biden-féle inflációcsökkentő törvény előnyeit fogja élvezni, amely a teljesen elektromos autók hazai gyártásának és vásárlásának ösztönzését tartalmazza.

A kiskereskedelmi részvényesek és az elemzők egyaránt a Tesla részvényárfolyamának 2022-es esését részben az úgynevezett "Twitter-túlhatásnak" tulajdonították.

Musk tavaly több milliárd dollár értékben adta el Tesla-részvényeit, hogy finanszírozza a Twitter közösségi médiavállalat tőkeáttételes felvásárlását. Ez az üzlet október végén zárult le. Musk kinevezte magát a Twitter vezérigazgatójává, és ellentmondást keltett azzal, hogy átfogó változtatásokat hajtott végre a vállalatban és annak közösségi médiaplatformján. A Tesla részvényei 2022 decemberének utolsó napjaiban kezdtek ismét emelkedni, a negyedik negyedévi és az egész éves rekordszállítások reményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.