Hirdetés
. Hirdetés

Az EPAM is menekíti szakembereit a háború torkából

|

Számos techcég buszokat és repülőgépeket bérel, hogy biztonságba juttassa a munkatársait.

Hirdetés

A Fejes Balázs (Fathom Technologies) révén magyar gyökerekkel is rendelkező EPAM Systems - Ukrajna egyik legnagyobb technológiai munkaadója -, részvényeinek árfolyama 45,6%-ot zuhant, miután az S&P "fokozott bizonytalanságokra" figyelmeztette a befektetőket. Az év eleje óta tartó leértékelődés már elérte a 67%-ot, de nem ez a fő gond a vállalat életében.

"Jelentős számú, mintegy 14 000 mérnök és szakember kollégánk van Ukrajna keleti és nyugati részén, a jelenlegi események így komoly hatással vannak ránk" - mondta Arkagyij Dobkin, a 11,8 milliárd dolláros piaci tőkeértékű EPAM vezérigazgatója és elnöke az amerikai Forbes-nak. "Sokan továbbra is dolgoznak, de sokan ülnek a bunkerekben is."

Hirdetés

A Newtownban, Pennsylvaniában székhelyelő vállalat a frontvonalak elől Nyugat-Ukrajnába evakuálta a személyzetet, de egyelőre lehetetlen volt elszállítani a Kijevben és Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában rekedt mintegy 6000 alkalmazottat, amelyet február 28-án bombázások értek. A két város az elmúlt években nyüzsgő technológiai központtá vált, ahol több tízezer mérnök dolgozik az EPAM-hoz hasonló outsourcing cégeknek, helyi startupoknak, és nemzetközi technológiai óriásoknak.

"Amennyire csak lehet, gondoskodunk az embereinkről" - mondta a fehérorosz származású Dobkin. Az EPAM-nak 14 000 alkalmazottja van Ukrajnában, további 18 000 Fehéroroszországban és Oroszországban, akik az S&P 500 számos vállalata számára készítenek egyedi szoftvereket. 

De nem ez az egyetlen technológiai vállalat, amelynek a fejlesztések helyett a munkatársak menekülési útvonalainak megszervezésére kellett helyeznie a hangsúlyt. Az izraeli weboldalépítő Wix a hónap elején, a feszültségek fokozódása miatt 900 ukrán alkalmazottjának és családjaiknak ajánlott ideiglenes áthelyezést Törökországba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.