Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM megkezdi a teljes orosz munkaerő elbocsátását

|

A tömeges elbocsátási folyamat azonnal megkezdődik, de mivel a bejelentés szerint "rendezett" leépítés lesz, az több hónapig is eltarthat.

Hirdetés

Az Ukrajnában zajló háború miatt több száz vállalat jelentette be, hogy felfüggeszti tevékenységét Oroszországban. Néhány cég pedig úgy döntött, hogy teljesen kivonul. Ilyen az IBM is, amely a héten bejelentette, hogy megkezdte az összes oroszországi alkalmazottjának elbocsátását.

Az elbocsátásokra a vállalat március 7-i bejelentését követően került sor, miszerint felfüggeszti ottani tevékenységét. A sajtótájékoztató idején a vállalat oroszországi honlapja már nem volt elérhető. (К этому konтенту больше нет - Ez a tartalom már nem érhető el)

Hirdetés

A közelgő elbocsátásokról szóló hírrel véget ér az IBM dolgozóinak hónapok óta tartó bizonytalansága. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Arvind Krishna feljegyzése szerint a társaság szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet, hogy biztosítsa alkalmazottai biztonságát. Ezzel egyidejűleg mérlegeli jövőbeli üzleti terveit a régióban.

A feljegyzésben a következőket írta: "Mivel a háború következményei egyre súlyosbodnak, és a hosszú távú következményekkel kapcsolatos bizonytalanság egyre nő, most úgy döntöttünk, hogy az IBM oroszországi üzleti tevékenységének rendezett leépítését hajtjuk végre." Májusban Krishna azt mondta a Reutersnek, hogy a vállalat csak akkor folytatja tevékenységét, ha Oroszország befejezi az ukrajnai háborút. Azt is mondta, hogy jóvátételre lenne szükség az okozott károkért. Ez a két dolog nyilvánvalóan nem történt meg.

A tömeges elbocsátási folyamat azonnal megkezdődik, de mivel a bejelentés szerint "rendezett" leépítés lesz, az több hónapig is eltarthat. Az IBM-nek állítólag több száz alkalmazottja van Oroszországban. Krishna korábban azt is elmondta a Reutersnek, nem biztos benne, hogy meddig lesz képes fizetni orosz alkalmazottainak, miközben betartja a bénító szankciókat. A szankciók korlátozták a bankok számát, amelyeket a külföldi vállalatok igénybe vehettek az alkalmazottak kifizetésére. Az IBM ottani tevékenységei ráadásul a teljes bevételének csak töredékét tették ki. A Tadviser szerint az orosz iroda évente mintegy 300 millió dollárt hozott be. Ez az IBM 57 milliárd dolláros globális bevételének mindössze 0,5 százalékát jelenti.

Bár az IBM a nagy technológiai cégek közül az első, amely teljesen kivonul Oroszországból, valószínűleg nem az utolsó lesz. A Google éppen a múlt hónapban közölte, hogy csődöt jelent az országban. Ennek oka az volt, hogy az orosz hatóságok lefoglalták az ottani bankszámláit. A Google szerint a lefoglalás miatt nem tudta kifizetni az alkalmazottait és a beszállítóit, de nem jelentette be a teljes kivonulást. Márciusban az Intel is csatlakozott ahhoz a 600 vállalathoz, amely felfüggesztette a működését Oroszországban - írja az ExtremeTech.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.