Hirdetés
. Hirdetés

Infokommunikáció az új Alkotmányban?

|

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatára az infokommunikáció is szerepel Magyarország jövőbeni Alkotmányának tervezetében.

Hirdetés

Nyitrai Zsolt erről a Magyar Televízió reggeli műsorának vendégeként beszélt csütörtökön. Az infokommunikációért felelős államtitkár, fideszes politikus a műsorban azt mondta, hogy alkotmányos garanciát kaphat az infokommunikáció, ugyanis az NFM berkein belül működő infokommunikációs államtitkárság javaslata XXIV. cikkelyként beépült az Alaptörvény-tervezetbe.

 "Az állam működésének hatékonysága, a közszolgáltatások színvonalának emelése, a közügyek jobb átláthatósága és az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében törekszik az új műszaki megoldások és a tudomány eredményei alkalmazására" - olvasható az Alaptörvény-tervezet Országgyűlésnek benyújtott változatában: http://www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf

Az államtitkár aláhúzta: tudomása szerint mindössze egyetlen európai országban szerepel az Alkotmányban a modern technológiákra irányuló utalás, ezért hazánk hivatkozási alap lehet. Nyitrai arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarországon több millióra tehető azon állampolgárok száma, akik nem használják az internetet, megismételte korábbi, a Digitális Magyarországért Cselekvési Tervben is szereplő vállalását, hogy hazánkban legkésőbb 2013 végére 100 százalékos internetpenetráció lesz. "Ez előfeltétel ahhoz, hogy minél többen tudjanak bekapcsolódni a világháló adta lehetőségek használatába". Nyitrai hozzáfűzte, ezenkívül elengedhetetlen, hogy képzési programok segítségével a társadalomban fejlődjenek a digitális képességek: erről is szó esik a Digitális Magyarországért Cselekvési Tervben, de emellett továbbra is számítanak a civil szféra - például a teleházak - támogatására.

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy az Országgyűlés elhalasztotta a digitális átállást. Nyitrai ennek indokaként azt jelölte meg, hogy úgymond "az előző kormányzat semmilyen előkészítő lépést nem tett a digitális átállás sikeressége érdekében". A kormány eltökélt, hogy az átállás a lehető legrövidebb időn belül meg tudjon történni, de itt fontos, hogy az átállás biztonságos legyen, és ennek feltételei sajnos még nem adottak - mondta. Hogy ez pontosan mikor lesz lehetséges, Nyitrai nem kívánt ígéretet tenni.

A Nyitrai Zsolttal készült interjú itt visszanézhető

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.