Hirdetés
. Hirdetés

Bezzeg a storage megoldások...

|

Míg a szervereladások visszaesőben vannak, addig a tárolómegoldásokra sosem látott igény mutatkozik.

Hirdetés

Reggel írtunk a kiszolgálórendszerek iránti érdeklődés folyamatos visszaeséséről, ezzel párhuzamosan azonban a tárolómegoldások területén nyoma sincsen ilyen helyzetnek. Az IDC jelentése szerint több szempontból is kétszámjegyű növekedést produkáltak a második negyedévben ezek a rendszerek. Lássuk hát a konkrét számokat!

A teljes, storage rendszerekből származó bevétel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit, állítja a piackutató. Közel 8,1 milliárd dollárra nőttek a második negyedév ilyen irányú költései, melyet a feltörekvő országok kétszámjegyű bővülése pörgetett igazán. A vállalatok egyre nagyobb adatkapacitást vásárolnak, a leszállított tárolókapacitás így összességében 24,8 százalékkal bővült, 6.667 petabyte-ra.

A storage leggyorsabban növekvő szegmensének egyértelműen a középkategóriás rendszerek bizonyultak, melyek már fejlett képességekkel bírnak, de költségtakarékosabbak a csúcskategóriás vállalati eszközöknél. Tömörítést, tieringet, adatdeduplikációt már többnyire mindegyik megoldás tartalmaz, áruk azonban „csupán” 25 és 250 ezer dollár között mozog. Az általuk generált bevétel 12,2 százalékkal ugrott meg; a külső tárolórendszerek piacának már közel a felét adják, állítja az IDC.

A teljes, külső megoldásokra vonatkozó piac éves szinten 6,5 százalékos növekedést produkált, valamivel 6 milliárd dollár alatt megállva. Vezetője továbbra is az EMC maradt, 30,4 százalékkal, melyet az IBM és a NetApp követ, 12,9 és 12,1 százalékos piaci részesedéssel. Negyedik helyre a HP került, 10,7 százalékkal, míg a Dell megoldásai az ötödik helyet érdemelték ki súlyuk alapján a rangsorban.

Számháború

Érdekes módon a Gartner szintén most kiadott tanulmánya némileg eltér az IDC adataitól. Előbbi állítása szerint 6,7 százalékos növekedést mért a külső tárolórendszerek piacán, melynek méretét 5,5 milliárd dollárosra becsülte. A piackutató állítása szerint ez a tizenegyedik egymást követő negyedév, melynek során bővülni tudott a piac; ugyanakkor a Gartner korábbi, 7,9 százalékos éves szintű emelkedésre tett becslését nem érte el.

Régiók szerinti megoszlásban a feltörekvő piacok egyes részei a piackutató korábbi várakozásaihoz képest jelentősen alulteljesítettek. Az európai, közel-keleti, afrikai régiók a 7,4 százalékos várt bővüléssel ellentétben mindössze 2,6 százalékkal nőttek. Ennél valamivel jobban teljesített az ázsiai, csendes-óceáni piac, de a prímet Észak-Amerika és Japán vitte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.