Hirdetés
. Hirdetés

Egységes architektúrára fűznék a közigazgatási szolgáltatásokat

|

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatika Központ vezette konzorcium szállítja az e-közigazgatási keretrendszert.

Hirdetés

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztatás szerint a megrendelés az e-közigazgatási keretrendszer kialakítására szól. A megrendelő az Elektronikuskormányzat-Központ, a szolgáltatást a konzorcium 641 millió forintért vállalta. Risztics Péter, a BME Informatikai Központjának vezetője kérdésünkre elmondta: az elektronikus közigazgatási fejlesztések szabványosítására már korábban is voltak törekvések, de hiába készültek el a különböző ajánlások, azt rendszerint nem vették figyelembe. Időközben az Európai Unió is ajánlásokat fogalmazott meg az e-közigazgatási szolgáltatások egységesítésére és átjárhatóvá tételére, a tagországoknak azonban egyedileg kell megoldást megtalálniuk a problémára.

Cél az interoperabilitás
Ennek megfelelően a jelenlegi projekt célja az interoperábilis és biztonságos e-közigazgatási rendszer létrehozásához minimálisan szükséges szabványok és követelmények meghatározása, de a betartatásukhoz szükséges koordinációt és ellenőrzést is biztosítaniuk kell. A projekt keretében a jogszabályok alapján formálisan is leírják a közigazgatási folyamatokat, amire korábban nem került sor.

Ezt követően ki kell dolgozniuk a technikai interoperabilitási szabványokat, továbbá a szemantikai és szervezeti interoperabilitás követelményeit. A kidolgozott szabványokat egy minden fejlesztő által elérhető szabványtárban teszik majd közzé. A projekt céljai között szerepel a biztonsági követelmények meghatározása is, amelynek a Common Criteria nemzetközi szabályrendszeren kell alapulnia - hangsúlyozta Risztics Péter.

Szolgáltatás-orientált architektúra a közigazgatásban is
Mivel az eddigi szolgáltatásokat is integrálniuk kell, továbbá az közigazgatási szervezetek várhatóan a jövőben is megőrzik viszonylagos függetlenségüket a fejlesztésekkel kapcsolatban, ezért szolgáltatásorientált architektúrát (SOA) kell kialakítaniuk, ehhez a "közigazgatási közműhöz" illeszthetik majd az intézmények webes szolgáltatásaikat. A szolgáltatás-orientált keretrendszerhez fejlesztési útmutatót és menetrendet is adnak majd a jelenleg több mint egytucatnyi kiemelt projekt felelősei részére. A heterogén platformon működő alkalmazások SOA alapú integrálásának bemutatására és bevizsgálására a Kopint-Datorg által üzemeltetett ügyfélkapus szolgáltatásoknál kerülhet majd sor.

Mivel a későbbi projektek résztvevőinek komoly feladatot jelent majd az e-közigazgatási keretrendszer előírásaihoz való igazodás, ezért a projektmenedzsment módszertan és a szakmai monitoringrendszer kialakítása is a keretrendszer kialakítására kiírt projekt feladatai között található. Risztics Péter szerint a korábbi próbálkozásokhoz képest a legfőbb különbséget az jelenti majd, hogy a módszertan kialakításába bevonják majd a nagy elektronikus közigazgatási projektek gazdáit is, így az általuk is elfogadott módszertant a későbbiekben könnyebben számon lehet majd kérni rajtuk.

December végére
A konzorciumot vezető BME Informatikai Központ mellett több más társaság is részt vesz a projektben, így a szabványtárat elkészítő CompLex Kiadó Kft., a projektvezetésért és a minőségbiztosításért felelős Hendra Kft., a biztonsági előírásokat kidolgozó HunGuard Kft., a projektmenedzsment módszertant kidolgozó, valamint a tesztkörnyezetet biztosító Kopint-Datorg Zrt., továbbá az interoperabilitási és biztonsági követelményeket elkészítő Stratis Kft.

Az e-közigazgatási keretrendszer kialakításával kapcsolatos projekt kiírása részben összecsúszik az ennek alapján kifejlesztendő szolgáltatás fejlesztésére indított projekttel, így a lehető leghamarabb, a tervek szerint augusztus végén vagy szeptember első felében elő kell állniuk egy minimális előíráshalmazzal, amely a szabványtárban lesz elérhető; a projekt végső határideje 2008. december 31. - tudtuk meg Risztics Pétertől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.