Hirdetés
. Hirdetés

Ennyivel nő a globális félvezetőhiány ellenére a PC-piac

|

Van egy közös nevező a hiányzó alkatrészek között, mégpedig az, hogy ugyanazt a 40 nm-es vagy régebbi technológiát használnak.

Hirdetés

A félvezetőhiánnyal kapcsolatos folyamatos aggodalmak ellenére a PC-piac továbbra is egyike a virágzó fogyasztói technológiai piacoknak. Az IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker című új előrejelzése szerint a PC-k szállítása 2021-ben várhatóan 18,1 százalékkal nő, valamivel több mint 357 millió darabos kiszállítással. Bár az IDC 2022-ben még mindig azzal számol, hogy a PC-növekedés kissé visszaesik (-2,9 százalék), az ötéves összetett éves növekedési ráta (CAGR) összességében továbbra is pozitív, 3 százalékos marad.

"Továbbra is rengeteg kérdést kapunk a növekvő félvezetőhiánnyal és annak a PC-kre gyakorolt hatásával kapcsolatban, de fontos minden rétegét megvizsgálni a problémának, mert a PC-ellátási lánc alatt sok minden történik" - mondta Ryan Reith, az IDC Worldwide Mobile Device Trackers programjának alelnöke. "Nem vitatjuk, hogy a teljes félvezetőpiac jelenleg szűkös, de a teljes PC-piac esetében ez egy teljesen más történet, mint a világjárványt megelőző években. 2020 előtt a piacot CPU-hiány, és kisebb mértékben memória- és panelhiány jellemezte. Most az alacsonyabb árú alkatrészek, például a notebookok panel meghajtó IC-i, audiokodekek, érzékelők és energiagazdálkodási IC-k (PMIC-k) állnak a középpontban. Mindazonáltal az alkatrészek 100 százaléka nélkül a kész rendszer nem lesz szállítható, így a szűk keresztmetszet az szűk keresztmetszet" - mondta a szakember

"Van egy közös nevező a hiányzó alkatrészek között (autóipari IC-k, érzékelők, PMIC-k, kijelzőmeghajtók), mégpedig az, hogy ugyanazt a 40 nm-es vagy régebbi technológiát használnak. Az "érett" technológiák a félvezetőipar teljes kapacitásának több mint 50 százalékát teszik ki, és a beszállítók csak fokozatosan növelik a kapacitást, mivel a legnagyobb szegmenseket helyezik előtérbe, és többet fektetnek be a főáramba és a csúcstechnológiába. Az IDC várakozásai szerint a hiány az idei harmadik negyedév végére kezd enyhülni. Az iparág szélesebb körű upstream egyensúlya csak 2022 első felében várható" - jelentette ki Mario Morales, a félvezetők program alelnöke.

Hirdetés

A dolgok előrehaladtával a PC-piac három fő szegmense - a fogyasztói, az oktatási és a közületi - között vannak közös pontok. Mindegyiknek égető szüksége van a készletekre. Az IDC szemszögéből nézve a fogyasztói szegmensben van a legnagyobb előrelépés a járvány előtti szintekhez képest, ezt követi az oktatási, majd a közületi szegmens követi. A világ legtöbb régiójában még mindig jóval a normálisnál alacsonyabb csatornakészletet tartanak, és nem a lemondott megrendelések adják a mai viták tárgyát. A kereslet továbbra is magas, a kínálat pedig korlátozott.

"Mivel az alkatrészhiány a jövő évben is folytatódik, arra számítunk, hogy a vásárlók legalább egy része a notebookok helyett asztali számítógépekkel fogja beérni, mivel a kereslet sürgőssége továbbra is elég nagy bármilyen PC iránt. Hosszabb távon a fogyasztói frissítési ciklus is várhatóan kissé elhúzódik, mivel a világjárvány felértékelte a PC-ket, és a fogyasztók továbbra is több időt és pénzt fordítanak PC-s játékokra és tartalomfogyasztásra" - mondta Jitesh Ubrani, az IDC Worldwide Mobile Device Trackers kutatásvezetője.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.