Hirdetés
. Hirdetés

Folyamatok intelligenciával

|

Négy éven belül megháromszorozza az AI-technológia európai piacát az üzleti folyamataikat és az ügyfeleiknek szerzett élményt intelligensen átalakító vállalatok költése az IDC friss előrejelzése szerint. Bár a közép- és kelet-európai régió részesedése ma még viszonylag kicsi, a mesterséges intelligencia különösen a bankszektorban és a gyártóiparban felénk is a digitális transzformáció kulcselemének számít.

Hirdetés

Európában idén a vállalatok várhatóan 7 milliárd dollárnál többet fognak költeni mesterséges intelligenciára (AI) épülő megoldásokra, amelyek piaca 2023-ra 21 milliárd dollár fölé nőhet, vagyis erre az időszakra 32 százalékos évi átlagos növekedést prognosztizál az International Data Corporation (IDC) szeptemberben közreadott, második féléves jelentésében (Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Spending Guide). Költési kalauzában az elemző a világ kilenc térségében 32 országra, 19 iparágra, 26 használati esetre és 6 technológiára bontva ad képet a mesterségesintelligencia-piac várható fejlődéséről.

Hirdetés

A következő négy évben eszerint a bankszektor, a kereskedelem és a gyártóipar szereplői költik majd a legtöbbet AI-rendszerekre Európában. A három iparág együttesen a piac 39 százalékát fogja kitenni. Változatlanul vonzó piacra találnak majd a mesterséges intelligenciára épülő megoldások szállítói az egészségügyben is 2023-ig. Bár sok kórház ma még a próbaprojekteknél tart, az intézmények egyre többet költenek a diagnosztizálás és a kezelés AI-támogatására, ami gyors, a piaci átlagot meghaladó, 38 százalékos éves átlagos növekedést vetít előre ebben a szektorban.

Termékajánló AI
Elsősorban az üzleti folyamataikat és az ügyfeleiknek szerzett élményt intelligensen átalakító vállalatok mind nagyobb AI-beruházásai hajtják a piacbővülést a kontinensen. Az IDC szerint 2023-ig a három legelterjedtebb használati eset egyike a termékajánlás lesz, ami azt mutatja, a vállalatok felismerték, milyen fontos, hogy üzleti modelljüket ügyfélközpontúra hangolják, és azt mesterséges intelligenciával támogassák. Kiváltképp a kereskedőcégek lépnek túl egyre nagyobb számban a termékajánlás hagyományos módszerein, és váltanak intelligens megközelítésre, ami az ügyfelek közelebbi megismerésére és személyre szabott ajánlatok kialakítására helyezi a hangsúlyt.

Mindössze három ország - Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - vállalatainak költése adja majd az előrejelzés szerint 2023-ig az európai AI-piac valamivel több mint felét, további harmadát pedig Nyugat-Európa fennmaradó része. A költési kalauzban ez gyakorlatilag a belga, dán, finn, görög, holland, ír, norvég, osztrák, portugál, svájci és svéd piacot jelenti, mert az olasz és a spanyol vállalatok mesterségesintelligencia-költése ehhez csekély mértékben fog hozzájárulni. Berlinben, Londonban és Párizsban ezzel szemben innovációs központok jöttek létre a mesterséges intelligencia technológiáira összpontosító startupok támogatására, amelyek növekvő szerephez jutnak a további AI-beruházásokban, különösen a pénzügyi és az egészségügyi szektorban, valamint a marketing és a reklám területén. A három legnagyobb piacon AI-fókuszú befektetőkben sincs hiány, tette hozzá az elemző.

- Alapvetően fontos, hogy a vállalatok olyan feljövő technológiákba ruházzanak be, mint a mesterséges intelligencia, és innovációs erejüket fokozva felvegyék a versenyt a piacot robbantó, a hagyományos működési modelleknek hadat üzenő startup-cégekkel - mondta Andrea Minonne, az IDC vezető elemzője. - Az AI forradalmasítja az üzleti folyamatokat és az ügyfélélményt, a pénzügyi szektorban a csalás és a kibertámadások észlelésére, a kereskedelemben a termékajánlatok személyre szabásában, iparágtól függetlenül pedig a HR-folyamatok automatizálására használja a technológiát a vállalatok széles köre.

Automatizál a régió
Noha a közép- és kelet-európai térség országai a mesterséges intelligencia európai piacának viszonylag kicsi szeletét alkotják (az IDC adatai szerint tavaly 6,5 százalékkal részesedtek a teljes költésből), felénk is egyre több vállalat vezet be AI-alapú megoldásokat digitális átalakulásának meghatározó elemeként. Térségünkben is a bankszektor és a gyártóipar szereplői költenek legtöbbet mesterséges intelligenciára. A pénzintézeteknél az ügyfélszolgálat automatizálása, a csalások elleni védekezés, valamint a folyamatoptimalizálás tartozik a jellemző AI-projektek közé, a gyártóvállalatok pedig elsősorban a termelés irányításában és a minőség ellenőrzésében, valamint a hibamegelőző karbantartásban alkalmazzák a technológiát.

- Egyes iparágakban a vállalatok másoknál többet költenek mesterséges intelligenciára, de ezzel együtt 2023-ig minden vertikumban kétszámjegyű piacbővülésre számítunk Közép- és Kelet-Európában - mondta Lubomir Dimitrov, az IDC vezető elemzője. - A régióban a szervezetek többségénél az AI az IT infrastruktúra kulcselemévé válik, hogy kiterjedtebb automatizálással és nagyobb innovációs erővel támogassa az üzleti modelleket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.