Hirdetés
. Hirdetés

Fontos tudnivalók az érintéses- és mobilfizetésről

|

A hitel- vagy betéti kártyákkal, illetve mobil eszközökkel történő érintéses fizetések egyre népszerűbbek.

Hirdetés

Hirdetés

Mindamellett, hogy számos tényező biztosítja ezen fizetési megoldások biztonságát, gyorsan és kényelmesen fizethetünk, hiszen nem kell kiadnunk a kezünkből kártyánkat vagy telefonunkat. Fontos, hogy a kártyaadatok akkor is védettek maradnak, ha az adott kártya vagy telefon elveszne, esetleg idegen kezekbe kerülne.

Érintéses fizetéseknél 15 ezer forintig fizethetünk a PIN kód megadása nélkül
Magyarországon a 15 000 forintot meg nem haladó összegek esetében nincs szükség a PIN kód megadására érintéses fizetéseknél.

Az érintéses- és mobilfizetés kifejezetten biztonságos
Gyakori félelem, hogy a mobil terminálok lehetőséget nyújtanak a csalók számára az érintéses kártyaadatok leolvasására. A gyakorlatban ez nem lehetséges. Ennek oka az, hogy a Visa fizetéseket csak egy adott személynél regisztrált és a biztonsági előírásoknak megfelelő terminálok képesek feldolgozni. Ez pedig az jelenti, hogy minden tranzakció nyomon követhető. Ha történik valami, a Visa Zéró Felelősség irányelve érvényes az érintéses- és mobilfizetésekre egyaránt. A csalás áldozatává vált Visa kártya tulajdonosnak a kártyát kibocsátó banknál kell jeleznie a problémát. Ez vonatkozik például arra az esetre is, ha a banki ügyfél elvesztette a kártyáját, vagy jogtalan, általa nem engedélyezett aktivitást észlel a számláján. Az adott kártya ezután letiltásra kerül, az ügyfél pedig visszakapja a pénzét - ennek pontos feltételei a kibocsátó bank általános szerződési feltételeitől függenek.

A mobiltelefon elvesztésekor nem szükséges letiltani a kártyát
A mobilfizetés egyik előnye, hogy a kártya adatait nem tárolja az eszköz. Ráadásul minden okostelefonnal végrehajtott fizetéshez hitelesítés szükséges.  Ez lehet az okostelefonon mentett PIN kód vagy különböző biometrikus funkciók. Ennek köszönhetően a mobiltelefon nem használható mobil fizetéshez PIN kód megadása, vagy a jogos tulajdonos nélkül, akinek a biometrikus jellemzői tárolva vannak az eszközön. Ha egy okostelefon elveszik vagy ellopták, a kártyatulajdonosnak fel kell vennie a kapcsolatot a bankjával. A bank azonnal deaktiválja az eszközspecifikus tokent, így magát a kártyát nem kell blokkolni.

Minden olyan helyen lehetséges a Visával történő mobilfizetés, ahol a Visa kártyákat elfogadják
Visa-kártyás fizetésekhez 61 millió elfogadási pont áll rendelkezésre világszerte. Az érintéses mobilfizetés szabványosított, és mindenhol használható, ahol az érintéses kártyákat elfogadják. Ennek egy jele, ha a Visa szimbóluma fel van tüntetve. Ahhoz, hogy Visa hitel-, vagy betéti kártyáját egy fizetésnél használható mobiltelefonhoz vagy eszközhöz hozzáadhassa, a kibocsátó pénzügyi intézménynek részt kell vennie a programban. A szolgáltatás elérhetőségéről és annak részleteiről kérjük, tájékozódjon a kibocsátó pénzügyi intézményeknél.

Mobilfizetéssel nyomon követheti költségeit
A Visa mobilfizetés használatakor a fogyasztók még jobb áttekintést kapnak költéseikről, például push értesítésekkel közvetlenül a fizetés után, digitális áttekintéssel mobiltárcájukban, banki alkalmazásukban vagy online kártyaegyenlegükben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.