Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsulási verseny az adatsztrádán

|

Nemcsak sikerre viszik az ügyfelek elképzeléseit, hanem egy lépéssel tovább is mennek.

Hirdetés

Korszakváltás szemtanúi vagyunk: a hagyományos napos vagy akár hetes ciklusú adattárház-alapú adatszolgáltatás felől elindultunk a gyorsabb adatfeldolgozás felé, egy intuitívabb vizuális adatmegjelenítéssel. Nem mindegy, képesek-e felvenni a tempót a hazai vállalatok IT-részlegei, főleg, ha a recessziós jóslatok igazaknak bizonyulnak. A Budapest Business Journal által összeállított 2018-as vállalati rangsorban a vezetési tanácsadó vállalatok közt első helyezést elért Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft. adatmenedzsment szakterületért felelő igazgatója, Fazekas János nyilatkozott lapunknak.

Hirdetés
          

Computerworld: Hitvallásuk szerint a vállalatok jövőbeli versenyképességének kulcsa az adatalapú szemlélet, az üzleti intelligencia és az ezen alapuló digitalizáció. Hogyan állnak e készségekkel és megoldásokkal a hazai piac szereplői?           

Fazekas János: Habár elsősorban a nagyvállalati körben mozgunk otthonosan, a szaporodó megkeresésekből úgy látjuk, a kis- és középvállalatok is igyekeznek előbbre lépni. A felgyorsult környezetben az üzleti területek adatéhsége a gyorsabb adatkiaknázás, adatszolgáltatás felé hajtja az adatot szolgáltató szervezeteket. Napjainkban egyelőre az organikus fejlődés a jellemző, és kevés helyen látunk átgondolt adatstratégián alapuló építkezést.           

CW: Egyre több elemző figyelmeztet a gazdasági növekedés visszaesésének lehetőségére. Mely területekre kell különösen összpontosítaniuk az informatikai vezetőknek, mielőtt szembetalálnák magukat a várható megszorításokkal?           

FJ: A folyamatos újítás és innováció lehet a motorja a következő éveknek. Amelyik vállalat ezen az úton jár, meg fogja előzni versenytársait, mert recesszió idején is meglesz a bevétele. A fogyasztás recesszió idején sem szünetel, csak mérséklődik, ezért kell versenyképesnek, sőt a legjobbnak lenni. Előtérbe kerül ilyenkor a költségcsökkentés, amiben hatékony eszköz az adatok elemzése, hiszen a vezetők világosan akarják látni, mely területek hatékonyságát kell növelni. Ez azonban csak akkor megy, ha az üzletmenetet monitorozó KPI-ok már a recesszió előtt működnek, mérhetőek.


Fazekas János partner, Stratis

A fentiekből következik, hogy a vállalati IT lesz az egyik motorja az innovatív megoldásoknak, folyamatosan követnie és mutatnia kell az üzlet számára az értékteremtő digitalizációban rejlő lehetőségeket. Az IT-vezető dolga, hogy mindig hosszú távú megoldásokban gondolkodjon, hogy megértesse a döntéshozókkal: amit ma megspórol a cég, az a jövőben jelent majd nagyobb költséget.           

CW: Miközben a fejlett gazdaságokban a vállalatok már a mesterséges intelligenciával, a blokklánc-technológiával és a robotizálással ismerkednek, nálunk - legalábbis a kkv-szektorban - még a versenyképesség javítása tűnik az elsőrendű feladatnak. Milyen megoldásokat kellene ennek érdekében sürgősen bevezetni?           

FJ: A Távol-Kelet valóban elhúzott, de Európa átlagához képest Magyarország nincs lemaradva, legalábbis a multik behozzák a maguk innovatív megoldásait, a startupok pedig további innovációkkal járulnak hozzá ehhez. Lassacskán döntéshozói pozícióba kerül az a generáció, amely már az interneten nőtt föl, és amelynek gondolkodása nyitottabb az előző generációénál. Teret kell adni nekik, az előző nemzedékek feladata pedig az, hogy segítsék őket tapasztalataikkal, ez ugyanis semmivel sem pótolható.           

Fontos, hogy legyenek konkrét céljaink. Kezdjük kicsiben, és ha működik, fejlesszük tovább! Soha ne álljunk meg a fejlődésben, fejlesztésben, különben a versenytársak leköröznek.           

Itt van példának a mesterséges intelligencia, amely egyre több megoldásba épül be. A Stratis A.N.I.T.A. platformja alapvetően a nagyvállalatok digitalizációjában tud AI-alapú innovatív megoldásokat nyújtani, legyen szó dokumentumelemzésről vagy nyelvi fordításról. A platform on-premise megoldása számos vállalat számára vonzó a felhős megoldással szemben.           

CW: A vezetési tanácsadástól kezdve az információ- és adatmenedzsment-, valamint IT-menedzsmentszolgáltatásokon keresztül a komplex, üzletileg kritikus projektek szakmai menedzsmentjéig terjedő portfóliójukban melyek a leglényegesebb elemek?           

FJ: Portfóliónk egyik elemét sem tudnám kiemelni, hiszen legfőbb megkülönböztető jegyünk pont az, hogy a tanácsadástól a megvalósításig mindent egy kézből tudunk nyújtani. Ma a vezető hazai vállalatok tendereire rendszeresen kapunk meghívást. Sikereink ügyfeleink elégedettsége mellett a tehetségek megszerzésének és megtartásának köszönhetők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.