Hirdetés
. Hirdetés

Hálózati adattárolók tesztje

|

Nem a felhő a céges mobilitás egyetlen módja. Ma már a hálózati adatközpontok, a NAS-ok is kellő mozgásszabadságot adnak azoknak, akik a kerítésen belül akarják tartani az adatvagyont.

Hirdetés

Felettébb jó hír, hogy az adattárolók ára egyre csökken, hiszen mind több tárhelyre van szükség, ugyanakkor az üzleti szereplők minél kisebb befektetéssel igyekeznek minél nagyobb bevételt elérni. Az információ az üzlet lelke, a tárolását, elérését, közös kezelését tehát valahogyan meg kell oldani. Magáncélra tökéletesen megfelelnek a különféle előtagú boxok, drive-ok és a hasonló ingyenes szolgáltatások, cégvezetőkként azonban már bizalmatlanul tekintenek rájuk a vállalkozók. Végtére is kell némi vakmerőség ahhoz, hogy üzleti információkat nyilvános levelezőrendszeren osszunk meg, üzleti folyamatokat építsünk ingyenes szolgáltatásokra, dokumentációt, terveket pottyantsunk állománycserélő alkalmazások dobozaiba, nemde? E boxok és drive-ok többsége ráadásul inkább csak arra való, hogy további feldolgozásra szánt adatállományokat vagy dokumentumokat helyezzünk letétbe az utánunk következő felhasználóknak. Ennél komplexebb szolgáltatást a hálózati adatközpontoktól kaphatnak a vállalkozók.

Bárhonnan elérhető
A hálózati adattárolók állományszintű adattároló eszközök, amelyeket számítógépes hálózatokhoz csatlakoztatva a szomszéd szobában vagy másik földrészen tartózkodó felhasználók jogosultságaik alapján biztonságosan érhetnek el. A mai NAS-ok speciális harver- és szoftveregyüttest alkotnak, komoly tárolókapacitással bírnak, sokféle operációs rendszert képesek kezelni - és többnyire alaposan felszoftverezve kerülnek a kereskedelembe. A mai hálózati adatközpontokon az adat- és multimédiatartalom megosztása és elérése nemcsak számítógépről, hanem okostelefonról is lehetséges.

Aki NAS-t keres, az alkalmazásokat is beleértve meglepően bőséges választékkal találkozik. A Computerworld tesztjén nemrégiben megfordult modellek mindegyike hibátlanul teljesített, bőséges tárhelyet nyújtott, sőt árcédulájuk is vonzóbb volt a korábbi évekhez képest. Határozottan kirajzolódó tendencia, hogy a NAS-ok már nem egyszerűen tárolóeszközök, hanem alkalmazáskiszolgálói szerepet igyekeznek ölteni. Az amerikai testvérlapunk által szemrevételezett hét készülékből négy olyan - jobbára szabad forráskódú - szoftverekkel felvértezve kerül a kereskedőkhöz, amelyekkel egy kisvállalkozás minden belső folyamata és web-szolgáltatása működtethető. Van rajtuk ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM-) szoftver, webkiszolgáló, a webszolgáltatásokhoz tartalomkezelő rendszer, számviteli program, HR-csomag, néhányon VoIP-alkalmazás is.

Halkan zümmög
Meglepően nagy kapacitást kaphatunk a pénzünkért, hiszen ma egy 2 terabájtos egység kerül körülbelül annyiba, amennyiért nem olyan régen 80 gigabájtosakat lehetett kapni. A külsőre nem lehet panasz: a teszt minden résztvevője csinos házat kapott, zajt pedig annyit sem keltenek, mint a céges asztali gépek és laptopok. Ez azonban még csak a kezdet. Amennyiben szervervirtualizációt tervezünk, a NAS-ok remekül működnek a virtuális gépek osztott háttértárolóiként, a kliensek backupjaként vagy más hálózati tárolók tükörszervereként. Meglehet, nem mindegyik márkanév cseng ismerősen, de valamennyi mögött sokéves tapasztalat áll: egyesek évtizedek óta gyártanak tárolókat, mások a NAS-piacon talán újak, viszont hálózatieszköz-gyártóként komoly múltjuk van.

Nálunk (még) nem mindegyik típus került forgalomba, a hiányzók az amerikai listaárral szerepelnek az alábbi, összefoglaló táblázatban. A James E. Gaskin által jegyzett termékösszehasonlító elemzés a computerworld.com honlapon található.

Hirdetés


Gyártó

Termék

Ár

Előnyök

Hátrányok

QNAP

TurboNAS TVS-471

1100 dollár

Rengeteg alkalmazás, komplett vállalkozás kiszolgálására képes

A teszt legdrágább résztvevője

Thecus

N5810 PR

700 dollár

Rengeteg alkalmazás, inkább kkv-szerver, mint tárolóegység

A beüzemelés elég bonyolult

ZyXEL

NAS540

54000-74000 Ft (313 dollár)

Egyszerű beüzemelés, jó ár/teljesítmény arány

Nincs hozzá fejlett üzleti alkalmazás

ioSafe

214 NAS

600 dollár

Strapabíró, sok-sok alkalmazás

Súlyos, más termékeknél kevesebb port és csatlakozó

Buffalo Technologies

TS3400D

4TB. 600 dollár, 12TB 1000 dollár

Egyszerű beüzemelés, jó ár/teljesítmény arány, masszív

Jó funkcionalitás, kevés üzleti alkalmazás

Netgear

ReadyNAS 316

215000-1330000 Ft (850 dollár)

Rengeteg tárhely, rengeteg app

Kissé idejétmúlt felhasználói felület

D-Link

ShareCenter +4 Cloud Network Storage Enclosure (DNS-340L)

65000-107000 Ft (300 dollár)

Kicsi, stílusos, egyszerű a beüzemelés

Alkalmazásból lehetne több

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.