Hirdetés
. Hirdetés

Kína amerikai segítséggel válhat a világ csúcstechnológiai vezetőjévé?

|

Szabadalom hiányában hamar lecsapnak, ahol tudnak.

Hirdetés

A Biden-kormányzat lazít a szövetségi szabadalmi szabályokon, megnyitva ezzel az utat a kínai kormány által támogatott csúcstechnológiai cégek előtt, hogy lecsapjanak az amerikai találmányokra a rendkívül áhított 5G területén. Legalább is a kritikusok egyre növekvő kórusa ezt kiálltja.

Az aggodalmat természetesen az amerikai belpolitikai harcok is fokozzák. A témával kapcsolatban három republikánus szenátor például arra is figyelmeztet, hogy a szellemi tulajdon védelmének felhígításával a kormányzat veszélyeztetheti a nemzetbiztonságot egy olyan időszakban, amikor Kína és más potenciális ellenségek sokkal többet költenek az Egyesült Államoknál a 21. századi technológiákra - írja a Washington Examiner. 

Hirdetés

A vita tárgyát az Igazságügyi Minisztérium új irányelvtervezete képezi, amely az 5G, a tárgyak internete (IoT) és a mesterséges intelligencia szempontjából kulcsfontosságú technológiák szabadalmaira vonatkozik. Ipari tisztviselők a lapnak elmondták, hogy az új tervezet lehetetlenné tenné, hogy bárkit is eltilthassanak a szabadalmaztatott technológia használatától egy hivatalos végzésssel.

A Merrick Garland igazságügyi miniszterhez írt levélben Marco Rubio floridai szenátor, Thom Tillis észak-karolinai és Tom Cotton arkansasi képviselő arra figyelmeztetett, hogy a politika megváltoztatása lehetővé tenné, hogy a kínai cégek találmányokat lopjanak el az Egyesült Államokból. "Azzal, hogy gyengíti ezeket a jogorvoslati lehetőségeket, az önök minisztériumának nyilatkozattervezete azt a jelzést is küldi a jogsértőknek Kínában és máshol, hogy büntetlenül ellophatják a kritikus amerikai szellemi tulajdont" - fogalmazott a trió (a Washington Examinernek is) eljuttatott levélben.

A kommunista Kína nem titkolta, hogy bármi áron világelső akar lenni az 5G és más csúcstechnológiai területeken. "Ennek elérése érdekében Kína és más versenytársak erősen támogatják az innovációt a kritikus technológiákban, hogy fölénybe kerüljenek. Kína 2015 óta mintegy 24 milliárd dollárral előzte meg az Egyesült Államokat a vezeték nélküli kommunikációs infrastruktúra terén, és Kína legutóbbi ötéves gazdasági terve 400 milliárd dolláros 5G-vel kapcsolatos beruházást irányoz elő. Ipari szakértők arra is figyelmeztettek, hogy Kína néhány éven belül megelőzheti az Egyesült Államokat a mesterséges intelligencia terén, amelyet aztán a katonai-polgári fúzió részeként beépítenek majd katonai platformjaikba, lehetővé téve, hogy megelőzzék évtizedes technológiai előnyünket" - olvasható a republikánus párti levélben.

Az USA jobban támaszkodik a magánberuházásokra, és a szabadalmakat meg kell erősíteni, hogy megvédjék ezeket, különben az ipar más projekteket fog találni - figyelmeztettek az ellenzékben lévő honatyák.

A lényeg, hogy szerintük az igazságügyi minisztériumnak "tartózkodnia kell minden olyan lépéstől, amely megnehezítené az amerikaiak innovációs tevékenységét a külföldön folyó éles verseny közepette. Az amerikai innováció további kihívásai veszélyeztetik a nemzetbiztonságot azáltal, hogy hátrányos helyzetbe hozzák és átengedik az Egyesült Államok technológiai vezető szerepét Kínának és más külföldi versenytársaknak, akik aktívan igyekeznek kiszorítani az Egyesült Államokat a világ vezető szerepéből a kritikus technológiák terén".

Az igazságügyi minisztérium szerint persze kezdettől azt állítja, hogy a tervezet célja a jóhiszemű tárgyalás lehetőségének megteremtése a jogtulajdonosok és a szabványosított technológiák bevezetésére törekvők között, ami elősegítheti a technológiai innovációt, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítését és az iparág versenyképességét. Ami éppen ellentétes azzal, amitől a republikánusok félnek. A mostani vita azonban rávilágít, hogy a korszerű technológiák körül, ahogy a fejlődés egyre nagyobb ütemre kapcsol mind több vita alakul ki, és olykor nehéz lesz megállapítani, hogy meddig terjednek az egyszerű üzleti érdekek és honnantól válik érzékennyé a politika és a nemzetbiztonság.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.