Hirdetés
. Hirdetés

Lemondott Steve Jobs

|

Az Apple új vezérigazgatója Tim Cook lett, Steve Jobs azonban még beleszól a cég életébe, ő marad az igazgatótanács elnöke.

Hirdetés

Steve Jobs
Steve Jobs

Az Apple társalapítója, Steve Jobs lemondott a vállalatnál betöltött vezérigazgatói tisztségéről, helyét Tim Cook vette át, akit egyben az igazgatótanács tagjává is kinevezték - ismertette az Apple szerdán.

"Mindig is mondtam, hogy ha eljön az a nap, amikor már nem tudom ellátni az Apple vezérigazgatói teendőit, akkor én leszek az első, aki tudatom ezt Önökkel. Sajnos, ez a nap megérkezett" - mondta Steve Jobs az Apple alkalmazottaknak szóló levelében. Többet sajnos nem lehetett megtudni Jobs távozásának okairól, a vállalat szóvivője sem árult el többet.

Az Apple vezető amerikai idő szerint szerdán nyújtotta be lemondását, ugyanabban a levélben meg is nevezte helyettesét, Tim Cookot. Tim Cooknak már van Apple vezetői tapasztalata, hiszen korábban, mikor Steve Jobs egészségügyi okokból volt távol a cégtől, ő vezette a vállalatot.

Gyenge egészség

Az Apple volt vezetőjének egészsége gyengélkedett az elmúlt években: 2004-ben a rák egyik ritka fajtájával küzdött meg sikeresen, akkor relatív keveset volt távol a cégtől. Azonban 2009 elején is féléves szabadságot vett ki, mivel rettenetesen lefogyott, szabadsága alatt új májat kapott. Majd idén januárban is szabadságot vett ki, korlátlan időre, hogy az egészségére tudjon összpontosítani.

Még ha már nem is vesz részt a mindennapi operatív ügyek irányításában, Steve Jobs továbbra is meghatározza az Apple fejlődési irányát, teljes egészében nem mond le befolyásáról - a volt vezérigazgató továbbra is a tőzsdén jegyzett cég igazgatótanácsának elnöke marad.

A volt vezető az ugyanis, aki olyanná tette az Apple-t, amilyennek ma látjuk: a világ legértékesebb technológiai cége, mely egy adott ponton értékben még az olajkereskedelemben érdekelt Exxon Mobile értékét is túlszárnyalta. Steve Jobs az 1990-es évek közepén egy önmagát kereső Apple-hez tért vissza, ahol megálmodta a legújabb Apple gépeket, kitalálta az iPhone és iPad termékeket és sikeressé tette a vállalatot.

Merre tovább, Apple?

A szakértők részéről jogosan tevődik fel a kérdés, hogy Steve Jobs nélkül továbbra is ugyanolyan sikeres marad-e a vállalat. Ám a cégnél több évre előre megtervezhették, hogy milyen terméket mikorra fejlesztenek ki és dobnak piacra, így a siker továbbra is biztosított. Steve Jobs egy ikon, és amit az Apple-lel tett az precedens nélküli az iparágban - vélekedik az IDC elemzője, Al Hilwa. A kereskedelmi iskolákban évekig esettanulmányként oktatják majd tetteit.

Steve Jobs erőssége volt olyan termékek iránti piaci igény megteremtése, mint a tablet. Azonban, ha a vállalatnak nem is sikerül teljesen új kategóriákat kitalálnia, az elkövetkező pár évben még nyugodtan számolhat a sikerrel.

A tőzsde reakciója

A tőzsde a bejelentést követő első időszakban nem szavazta meg ezt a bizalmat, hiszen az első órákban az Apple részvényei öt százalékot zuhantak. A Nasdaq adatai szerint a szerdát a részvények végül 0,6 százalékos pluszban zárták. A Reuters jelentése szerint azonban a részvények 7 százalékot estek a zárás utáni kereskedésben az amerikai piacon. A frankfurti tőzsdén csütörtökön nyitás után 4,1 százalékot zuhant a papír.

Az ikonikus vezető lemondása azonban az Apple által minden téren szorongatott és perelgetett Samsung malmára hajtotta a vizet: a cég részvényei 2,4 százalékot nőttek, míg a koreai tőzsde átlagos növekedése 0,6 százalék volt.

Apple Nasdaq
Apple Nasdaq

Az Apple részvényeinek féléves alakulása a Nasdaq-on

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.