Hirdetés
. Hirdetés

Lopott a Google?

|

Az Oracle javára ítélt a bíróság, ám a vállalat mégsem lehet felhőtlenül boldog.

Hirdetés

oracle google
oracle google

Amint arról mi is írtunk, a maratoni tárgyalássorozat tétje, hogy elmarasztalják-e a keresőcéget szabadalomsértés miatt. Az Oracle azzal vádolja egyik legnagyobb piaci ellenlábasát, hogy az Android operációs rendszer kifejlesztésekor jogosulatlanul használtak fel egyes jogvédett Java-technológiákat. A szabadalmak 2010-ben, a Sun felvásárlását követően kerültek a Larry Ellison vezette cég birtokába.

A per esküdtjei pénteken, helyi idő szerint délben egy kivételével valamennyi vádpontban egyhangú ítéletet hoztak. A bíróhoz hasonlóan a felperest és az alperest képviselő jogászok, Michael Jacobs és Robert Van Nest is szerették volna megismerni a részleges ítéletet - ám azt végül nem hirdették ki. A bíró visszarendelte a tárgyalóterembe az esküdteket. A testület elnökével folytatott beszélgetése során kiderült, hogy az ügyben dönteni hivatott öt férfi és hét nő „farkast kiáltott”: valójában még nem állnak készen arra, hogy kihirdessék a részleges ítéletet. Annál is inkább, mivel az esküdtek egy része bízik abban, hogy legkésőbb a hétfői tárgyalási napon az utolsó vitás kérdésben is sikerül megegyezésre jutniuk.

Úgy tűnik, eldőlt a vita, és az az Oracle részleges győzelmét hozta. Az esküdtek ugyanis úgy találták, hogy a Google megsértette ellenlábasa Java-hoz fűződő tulajdonjogait az Android kódjának egyes részeivel, ugyanakkor nem tudtak arról megállapodni, hogy a jogsértés még belefér-e a fair use kategóriájába. A keresővállalat ügyvédje, Van Nest azonnal közölte a bíróval, hogy a Google beadvánnyal fog élni, téves ítéletre hivatkozva. A jogi képviselő szerint jogilag vitatható, hogy ugyanannak az esküdtszéknek kell(ene) döntenie a szerzői jogok megsértésével és a fair use kérdésével kapcsolatban.

Mindazonáltal a per következő szakaszába lépett, az Oracle képviselői megtarthatták nyitóbeszédüket. Noha ezzel még nem zárult le teljesen a szerzői jogokról szóló fázis - az ügyet vezető William Alsup bírónak el kell döntenie, hogy az Oracle birtokában levő Java API egyáltalán védett-e az amerikai szerzői jogi törvények szerint -, megkezdődhetnek a tárgyalások szabadalmakról, végül pedig szó lesz majd az Oracle-t ért egyéb hátrányokról is.

Frissítve

A Google hivatalos állásfoglalását idézzük: „We appreciate the jury's efforts, and know that fair use and infringement are two sides of the same coin. The core issue is whether the APIs here are copyrightable, and that's for the court to decide. We expect to prevail on this issue and Oracle's other claims.”

Azaz a keresővállalat az esküdtek erőfeszítésének elismerése mellett fontosnak tartja kihangsúlyozni, mennyire ingoványos talaj a fair use és a jogsértés közötti határvonal. A Google úgy véli, hogy a per jelenlegi szakaszában az igazi kérdés az: az API jogvédett tulajdonnak számít-e (a korábbi gyakorlat szerint egyébként nem).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.