Mire jó és mire nem, az amerikai külügyminisztérium új anti-Kína részlege?

|

Az ázsiai ország gerjesztette új típusú kihívásokat kezelné a China House.

Az amerikai külügyminisztérium újonnan létrehozott egy szervezeti egységet, amelynek célja a Kína jelentette kihívás és verseny kezelése, valamint a Peking elleni politikai döntéshozatal felgyorsítása - jelentette be a washingtoni külügy még tavaly, pontosabban múlt héten pénteken. Annak ellenére, hogy az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) friss előrejelzése is csak azt mutatja, hogy Kelet-Ázsia legnagyobb országa a korábban vártnál jóval később, csak a jövő évtized közepe után veheti át az első helyet az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján.

Az Anthony Blinken amerikai külügyminiszter aláírásával közzétett sajtódokumentum szerint a Kína Háznak (China House) kell biztosítania, hogy az Egyesült Államok kormánya "felelősen tudja kezelni" a Washington legfőbb geopolitikai riválisa jelentette versenyhelyzetet", és ösztönözze az amerikai kormány elképzeléseinek megvalósítását egy nyitott és befogadó nemzetközi rendszer létrehozására.

Hirdetés

Rivalizálás új szintre emelve?

Az új kormányzati intézmény külső és belső szakértőket alkalmaz, akiknek az lesz a feladatuk, hogy Kínával kapcsolatban nemzetközi biztonsági, gazdasági, technológiai, multilaterális diplomáciai és stratégiai kommunikációs elemzésekkel támogassák a külügyminisztérium tevékenységét, és előmozdítsák Washington Kínával szembeni törekvéseit. A szervezeti változás része a Külügyminisztérium modernizációs programjának, amelynek lényege, hogy a tárca képes legyen kezelni a 21. századi kihívásokat, illetve megragadni a következő évtized lehetőségeit.

Az új egység létrehozását megelőzően az USA a Külügyminisztériumon belül számos, egymástól független ügynökség és egység erőforrásait egyesítette. Továbbá, mint ismeretes, 2021 októberében a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) létrehozott egy úgynevezett Kína Missziós Központot, és ugyanebben az évben februárban a Védelmi Minisztérium is létrehozott egy Kína Munkacsoportot. Miközben az USA különböző formákban esküdözött, hogy nem törekszik új hidegháborúra Kína ellen, és a kölcsönös előnyökkel járó kulcsfontosságú kérdésekben együtt kíván működni, az ilyen intézkedések másról árulkodnak.

Verseny helyett együttműködés

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma például pár hete jelentette be, hogy tudósai kulcsfontosságú áttörést értek el a magfúzió területén. Egy ilyen előrelépés csaknem 60 évig elkerülte az atomtudósokat, de a jelenlegi állapotában az Egyesült Államok (és a globális) energiaportfólióba való bevezetése a mérnöki kihívások miatt valószínűleg csak a 2060-as vagy 2070-es évekre lesz elérhető. Kína világszínvonalú mérnöki tehetségével azonban Peking segítséget nyújthatna ennek a technológiának a való világ számára történő kifejlesztésében és tökéletesítésében. Egy ilyen együttműködés jelentősen bővíthetné a világ arzenálját az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és segíthetne az Egyesült Államoknak és más országoknak abban, hogy a tervezett határidőre vagy még azelőtt elérjék a szén-dioxid-semlegességet.

Az USA új utakat találhatna a kereskedelmi együttműködésre is, hogy Kínán keresztül amerikai munkahelyeket teremtsen. Tavaly januárban Kína nemcsak 9000 új munkahelyet mentett Boston térségében, ami a következő 20 évben várhatóan 400 000 új munkahelyet jelentene, miután a China Ocean Shipping Company közvetlen hajójáratot nyitott Kínából a bostoni kikötőbe.

Mindkét fél számára előnyösebb lenne a diplomácia

Nem kétséges, hogy a China House tovább rontja a két fél közötti kapcsolatokat. Ez benzint fog önteni az amúgy is tomboló tűzre, és tovább fogja foszlatni a két ország közötti, már amúgy is sérült kapcsolatot. A kormányzatnak tényleg kétszer is meg kellene gondolnia a China House céljait. A világ legfontosabb diplomáciai kapcsolataként Kína és az Egyesült Államok sok mindent elérhetne együtt, ahelyett hogy időt és energiát pazarolna a felesleges versengésre.

A hivatalos kommüniké szerint Washington a Pekinggel fennálló nézetkülönbségei ellenére nyitott a diplomáciai kapcsolatépítésre az ázsiai országgal. A tervek szerint Blinken a jövő év első felében Pekingbe látogat, erről az amerikai és a kínai elnök állapodott meg novemberi indonéziai tárgyalásán.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.