Hirdetés
. Hirdetés

Obama: jöhetnek az első megfigyelési reformok

|

Pénteken az elnök négy fontos javaslatot is tett az átláthatóság növelése érdekében.

Hirdetés

Az Egyesült Államok kormányának belföldi pozícióját, továbbá a komplett ország külföldi politikai és gazdasági kapcsolatait nagyjából két hónapja romboló PRISM-botrányt kezelendő Barack Obama elnök tegnap délután bejelentette az USA megfigyelési programjainak első reformjait.

Hirdetés


Obama összesen négy javaslattal állt elő: a Patriot Act telefonos metaadatgyűjtésre használható részét szigorúbbá és transzparensebbé tenné, a titkos megfigyelésekre engedélyt adó FISA bíróságon egy amerikai nép jogait képviselő tanácsadónak lehetőséget adna a döntések megkérdőjelezésére, az NSA-nál pedig bevezetne egy civil jogi képviselőt.


Végül az elnök szeretne létrehozni egy civil szakértőkből álló tanácsadói bizottságot, amely felülvizsgálná az USA összes megfigyelési programját, majd javaslatokat tenne a tapasztalatok alapján. A csoportnak megalakulása után 60 napja lenne egy villámriport elkészítésére, majd az év végig el kellene készülnie egy végleges jelentéssel, mindkettőt nyilvánosságra hoznák.


Az ACLU polgárjogi szervezet üdvözlendő első lépésnek tartja Obama javaslatait, viszont összességében közel sem tartja kielégítőnek azokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.