Hirdetés
. Hirdetés

Váratlan adatok a PC-piacról, a tőzsde is megérzi

|

A globális PC-piac meglepetésre nagyobbat nőtt az utolsó negyedévben a várakozásoknál. Az elemzők azon vitatkoznak, hogy ezzel túljutott-e az európai pénzügyi válság és a thaiföldi áradások következményein, vagy még mindig marad a vánszorgás.

Hirdetés

A PC-kiszállítások 1,9 százalékkal 89 millió darabra emelkedtek, az 1,2 százalékos várakozásokra rácáfolva, jelentette a két vezető piackutató cég, a Gartner és az IDC. A növekedés ugyan gyenge, de talán már azt jelzi, hogy az európai pénzügyi válság hatásain illetve a thaiföldi áradások következtében beszűkült gyártási kapacitásokon és alkatrészhiányon túllépett a piac. Ugyanakkor az alkatrészhiány miatt még nehéz agresszív promócióba fogniuk a PC-értékesítőknek, és vonzó ajánlatokat tenni a low-end vásárlóknak. Ráadásul sok vásárló áttért más eszközökre, okostelefonokra és tabletekre.

„A konzumer szegmens továbbra is kolonc a piaci növekedésen, s a PC-k iránti kereslet is alacsony” – jelentette ki Mikako Kitagawa, a Gartner elemzője. Az IDC elemzője, Loren Loverde pozitívabban látja a helyzetet annyiban, hogy szerinte a piac már tavaly év végén nyilvánvalóan összeszedte magát.

A PC-piacnak nyilvánvalóan nagy segítség lesz, ha az áradások miatt elveszett merevlemez-gyártó kapacitások visszaemelkednek a korábbi színvonalukra, és a kereskedelmi forgalomba kerül a Windows következő, 8-as verziója – állítja az IDC.

A HP maradt a piacvezető az idei első negyedévben 17,2 százalékos globális részesedéssel, majd a Lenovo következik 13,1 százalékkal (de a kiszállításban 28,1 százalékos növekedéssel), majd a Dell, az Acer és az Asus teszi teljessé a top ötöt. Az EMEA régióban 6,7 százalékos volt a kiszállítások bővülése, míg Ázsiában a Gartner előzetes becslésénél rosszabb, mindössze 3,5 százalékos. Az amerikai piacon HP, Dell, Apple a dobogós hármas, de az elmúlt tíz évben először mégis visszaesett a piac a gyenge konzumer szegmensnek, az ellátás akadozásának és az okostelefon-tablet tengely támadásának következtében.

A negyedév legnagyobb pozitívuma, hogy a Hewlett-Packard javított a teljesítményén, s a tavaly évvégi világpiaci részesedésén 0,3 százalékot tudott javítani. A Gartner szerint ez már annak a következménye, hogy sikerült a cég belső hatékonyságán javítani, s néhány elveszettnek hitt területen újra beszállni az üzletbe.

A Wall Street Journal tőzsdei portálja a Market Watch Kitagawát idézve közli, hogy az ágazat kilátásai továbbra sem rózsásak, s az első negyedév csak átmenetinek tekinthető, amikor a piac vár a Microsoftra, hogy kibocsássa a Windows 8-at és megjelenjen az Intel új, Ivy Bridge kódjelű gyorsabb mobilchipje. „Ezek az új bevezetések nem fognak akkora lökést adni a keresletnek, mint az iparág reméli” – állította az elemző. 

A Market Watch szerint a befektetőknek lehet, hogy vissza kéne fogni a várakozásaikat a PC-ipari részvényekkel kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.