Az életmentő IT infrastruktúra

A Német Vöröskereszt (DRK) a tartományi területéhez tartozó kórházak 92%-át látja el vérrel, amihez hetente mintegy 15 000 véradóra van szüksége. Ez hatalmas feldolgozandó adatmennyiséget jelent, ami a legtöbb esetben életmentő beavatkozásokat jelent.

A véradások koordinálása, az állandó személyzet, az önkéntesek munkájának összehangolása és a DRK által a vérátömlesztéssel kapcsolatban végzett kutatások harmonizálása különféle IT folyamatokat igényel. A bemeneti adatok mennyisége folyamatosan nő: az elmúlt négy év során a feldolgozandó adatok mennyisége a tízszeresére nőtt, a meglévő adatközpontok pedig elérték kapacitásuk határait. Mindez arra ösztönözte a DRK-t, hogy két telephelyén is kiegészítő, konténeres adatközpontot telepítsen.

Bernd HansteinA két konténer helyszíne nem is térhetne el jobban egymástól: az egyik egy vérellátó központ parkjában található Baden-Baden villanegyedében, a másik pedig az Ulmi Egyetemi Klinika területén van. A klinika teljes körű modernizációt hajt végre egy hároméves átépítési program keretében, ami azzal jár, hogy a kampusz időnként egy hatalmas építési területre hasonlít.
Jürgen Rocke, a DRK IT infrastruktúra hálózatokkal és szerverekkel foglalkozó osztályának vezetője így emlékszik vissza: ?Amikor 2009 elején a markolók dolgozni kezdtek, az adatközpont padlója valósággal remegett. Megoldást kellett találnunk, hogy a berendezéseket meg tudjuk óvni a vibrációtól. Emellett az is egyre égetőbb probléma volt, hogy a szerverek rohamosan közeledtek számítási és hűtési teljesítményük határaihoz." Az IT szakember több gyártó megoldásainak összevetése után végül a Rittalnál találta meg azt, amit keresett.

A Rittal éppen ekkor mutatta be konténeres adatközpontjainak első példányát. Közös mérlegelés után nyilvánvalóvá vált, hogy a konténer minimális átalakítást követően tökéletesen megfelel az egyetem céljainak. A szót nyomban tett követte - Rocke megvásárolta a rendszert a CeBIT kiállításon, és azt egy platós teherautóval egyenesen Ulmba is szállították. Most rugós acéllemezeken áll, melyek az építési munkálatok okozta rezgés tompítása érdekében gumi ütközőkkel is felszereltek. Fontos volt azonnal lépni, mivel a véradások jelentős részét Ulmban koordinálják, és a klinika egyúttal e felbecsülhetetlen anyaggal kapcsolatos minden fontos feldolgozási fázis és laboratóriumi munka irányításáért is felelős.

Mindössze két hétre volt szükség a szerverek konténerbe költöztetésére, és azóta is ott működnek, méghozzá problémamentesen. ?Amikor az építési munkák befejeződnek, és az új épületben az adatközpontot üzembe helyezik, a konténert szabad kapacitásként és háttértámogatásként tovább fogjuk majd használni." - tette hozzá az IT szakember.

Adatközpont konténer a villanegyedben
Egy második konténer ideális megoldásnak bizonyult a DKR újabb, az előbbitől teljesen eltérő feladata számára: elérkezett az idő, hogy a baden-badeni központban új adatközpontot hozzanak létre. A rendszer számítási kapacitásával kapcsolatos követelmények, amit egyébként egyre nagyobb számú alkalmazás és felhasználó használ, egyszerűen kinőtték a meglévő adatközpontot. Amellett, hogy az adatközpont számos SAP rendszernek és az Oracle-re épülő, magas MTBF-értékekkel rendelkező megoldásnak ad otthont, a DRK és más egyetemi klinikák közötti kutatási együttműködés IT oldalát is innen irányítják. A régi adatbázis bővítésére sem elegendő hely, sem pedig a szükséges klimatizálási teljesítmény nem állt rendelkezésre. A feladat kiszervezése jogi okok miatt nagyon bonyolult folyamat lett volna, hiszen a páciensek és a véradók adatait titkosan kell kezelni, és mindezen adatokat a DKR-nek 30 évig meg kell őriznie. Az új épület azonban jelentős befektetést jelent: ?A DRK kivételesen magas követelményeket állít a rendelkezésre állás tekintetében" - magyarázza Rocke.  ?Ha a rendszer összeomlik, a vérkészletek talán nem jutnak el idejében a rendeltetési helyükre. Ez azt is jelentené, hogy számos tervezett műtétet nem tudnának végrehajtani. Mivel itt emberi életekről van szó, ezért a 100%-os rendelkezésre állás számunkra nem luxus, hanem elvárás."

A maximális rendelkezésre állásnak azonban ára van. A DKR felügyelőbizottsága mindennek tudatában költségszámítást kért a DIN 276-os szabványnak megfelelően, ami egy rendkívül alapos és hosszadalmas folyamat - akár egy évig is eltarthat. Rocke a következőket fűzte hozzá: ?Nem volt túl sok időnk, az igények túlságosan gyorsan nőttek. Mivel azonban jó tapasztalataink voltak az ulmi konténeres megoldással kapcsolatban, úgy döntöttünk, hogy rendelünk egy másikat is." Nyolc hét múlva az új adatközpont megkezdte működését - öt Rittal szerverrack korai tűzjelző rendszerrel és CMC-TC vezeték nélküli felügyeleti rendszerrel. A rendszer különféle érzékelők segítségével méri a szerverek állapotát (hőmérséklet, áramfelvétel, páratartalom, stb.), és továbbítja az adatokat a menedzsment szoftverbe, lehetővé téve a konténer intelligens irányítását.

A DKR központ elhelyezkedése a baden-badeni villanegyedben azonban egyre inkább problémássá vált. A véradások lebonyolítását végző seregnyi embert nap, mint nap a véradás helyszínére kell juttatni, a vérkészleteket el kell szállítani, gyakran késő éjjel vagy akár hétvégén is. Rocke elismeri: ?Nehéz helyzetben vagyunk a szomszédsággal. Amikor az adatközpont konténerét a klinika parkjába szállították, a lakók panaszkodtak a hűtési rendszer zajszintje miatt."

A konténer klímaszabályozó rendszere 3 x 7 kW teljesítményt nyújt, a megszűrt kinti levegőt használja a hideg víz előállításához, közvetlen szabadhűtésként. Például ha a külső hőmérséklet 21°C-nál alacsonyabb, nincs szükség chillerre. Ez azt jelenti, hogy a konténer és az öt rack rendkívül energia-hatékony módon működik: a PUE (energiahatékonysági érték) átlag 1,2 - ami lenyűgöző eredmény. Az év 90%-ában a klímarendszer szabadhűtéssel működik, ami pénzben mérhető megtakarítást eredményez. Átlagos egységnyi villamosenergia árat feltételezve, ezzel a technológiával akár évi 5000 euró is megspórolható a hagyományos klímaszabályozó rendszerekkel szemben. A baden-badeni szomszédságot azonban mindez nem hatotta meg.

Aggodalmaikra reagálva egy újabb hangszigetelő réteget szereltettek a konténer klímarendszere köré. Ez a zajszintet 35 dB-re csökkentette, ami nem magasabb, mint egy hagyományos hűtőgép zajszintje. ?Ez a viszonylag egyszerű megoldás megnyugtatta a szomszédokat, és az új adatközpont felépítése után is működőképes marad. Amint beköltözünk az új épületbe, ezt a konténert is szabad kapacitásként tudjuk majd használni."

További tervek
Más szervezetekhez hasonlóan természetesen a DRK-nek is kiemelt figyelmet kell fordítania a költségekre; a rendkívül szigorú belső ellenőrzés három összehasonlítási szempontot ír elő, abban a tekintetben azonban előrelátó, hogy figyelembe veszi a technikai adatok és az élettartam jelentőségét. ?Elsősorban nem a költségek mihamarabbi megtérülésére, vagy a lehető legalacsonyabb beszerzési árra koncentráltunk," magyarázza Rocke. ?Számunkra a legfőbb szempont a maximális rendelkezésre állás, üzemszünetet egyszerűen nem engedhetünk meg. Ahogy korábban említettem, itt emberéletekről van szó."

Az IT osztály vezetője a projekt kapcsán elmondta: ?A Rittalban, mint fővállalkozóban egy olyan partnert ismertünk meg, aki kitűnő tanácsokkal látott el minket, megértette az igényeinket, mindenekelőtt azonban gyors szállítást ígért. A megajánlott ár vonzó volt, a megvalósítás is zökkenőmentesen zajlott - 150 szervert és 70 hálózati elemet sikerült úgy átköltöztetnünk, hogy a felhasználóink mindebből semmit sem vettek észre."

Pozitív tapasztalataik alapján Jürge Rocke további együttműködést tervez a Rittal-lal: ?Amikor elérkezik az új adatközpont tervezésének ideje, a Rittal-t biztosan újra meg fogjuk keresni. Jelenleg egy ?ház a házban? koncepción gondolkodunk."

Kommentek

comments powered by Disqus