Hirdetés
. Hirdetés

10 éves a CrySys Lab

|

Tízedik születésnapját ünnepelte a CrySys Lab a BME-HIT/CrySyS Security Challenge egyetemi hackerverseny díjátadóján.

Hirdetés

A rendezvényen bemutatták a fiatal tehetségek számára karrierlehetőséget teremtő spin-off cégeiket és ismertették a jövő K+F irányait. A közösség az elmúlt évek során nagy hírnevet szerzett számos kártékony program elsőként történő azonosításával.

 

A CrySyS Lab, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken működő adat-és rendszerbiztonsági laboratóriuma idén második alkalommal rendezte meg a Security Challenge-t. A kihívásra hatvan BME hallgató jelentkezett, hogy kipróbálja tudását és szakmai felkészültségét a rendszerbiztonsági kihívások terén. Az idei Challenge kiemelt témája a „reverse engineering” és a szoftver analízis volt. A verseny résztvevői különböző technológiai kihívásokkal találkoztak egy virtuális környezetben, melyek közül minél gyorsabban kellett minél többet megoldaniuk ahhoz, hogy a dobogóra állhassanak.

Dr. Buttyán Levente, a CrySys Lab vezetője így értékelte a résztvevők felkészültségét: „Szoros küzdelem alakult ki az első három helyért. Mivel a kapott pontszámok a megoldások gyorsaságától is függtek, az idő döntötte el a küzdelmet. A Challenge feladatait úgy állítottuk össze, hogy több különböző technológiai területen is megmérhessük a jelentkezők tudását. Jó látni, hogy voltak olyan hallgatók, akik majdnem minden feladatot meg tudtak oldani”.

A KÜRT Zrt., a CrySyS Lab stratégiai partnereként évek óta szerepet vállal a fiatal tehetségek fejlesztésében is. „Időről időre érkeznek hozzánk a CrySys Lab szakmai munkájában résztvevő, kiemelkedően tehetséges BME hallgatók, hogy az egyetemi tanulmányaikat piaci környezetben szerzett tapasztalattal egészítsék ki” - mondta dr. Nagy Zsolt, a KÜRT kutatás-fejlesztési igazgatója. A két társaság a tehetséggondozás mellett több termék- és szolgáltatásfejlesztésen is dolgozik együtt. Ilyen például a virtuális környezetben működő Sérülékenység Labor, amely a KÜRT hamarosan induló biztonságos felhő szolgáltatásainak részeként automatikus sérülékenység vizsgálatot kínál a megrendelőknek.

A felhőbe feltöltött, vagy eredetileg ott üzemelő rendszerek mellett a Sérülékenység Labor külső IP-k vizsgálatra is képes. A rendszer többek között informatikai fejlesztő közösségeknek, vagy önálló informatikai fejlesztést folytató pénzintézeteknek nyújthat kiemelten biztonságos és egyben költséghatékony megoldást.

A CrySyS alapítói jó érzékkel ismerték fel 10 évvel ezelőtt, hogy az egyetemi oktatást érdemes kiegészíteni egy gyakorló műhellyel, ahol a rendszerbiztonság és a kriptográfia mesterfogásait a hallgatók a terület kiemelkedő képviselőitől sajátíthatják el. A műhelyben felnövő hallgatók szinte kivétel nélkül megtalálták számításukat a munka világában, legtöbben jelenleg is IT biztonsággal foglalkoznak különböző vállalatoknál.

Az ifjú tehetségek számára elérhető karrierlehetőségek a közelmúltban kiegészültek a CrySyS Lab spin-off cégeivel is. 2011-ben alakult meg a Tresorit Kft., melynek fejlesztési fókuszában a biztonságos, rejtjelezett ám rugalmasan megosztható felhő alapú adattárolás áll. Az IT-SEC Expert non-profit Kft. ipar-orientált, alkalmazott kutatással és fejlesztéssel foglalkozik, valamint IT biztonsági tréningeket tart ipari partnereinek. Az Ukatemi Technologies Kft. célzott kibertámadásokból származó incidensek kezelésével és kártékony szoftverek elemzésével foglalkozik.

Az elmúlt tíz évben a CrySyS Lab csapata számos kritikus kártevő (rosszindulatú szoftver, pl. vírus, kémprogram) felismerésében játszott meghatározó szerepet. A problémákat esetenként saját erőből, máskor neves nemzetközi és hazai partnerekkel együttműködve oldotta meg.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.