Hirdetés
. Hirdetés

5 év börtön rosszindulatú szoftverért

|

Börtönbe megy a Blackshades készítője.

Hirdetés

A 25 éves svéd férfi, Alex Yucel februárban bűnösnek vallotta magát a New Yorki szövetségi bíróság előtt ártalmas szoftver terjesztésének bűnében. A fiatalember négy és háromnegyed év börtönbüntetést valamint 200.000 dolláros bírságot kapott.

Hirdetés

Yucelt azzal vádolták, hogy ő hozta létre és irányította a Blackshades távoli elérést biztosító eszközt, amit az alvilág előszeretettel használt, közel félmillió számítógépet megfertőzve. A Blackshades segítségével az érintett gépekről dokumentumokat, felhasználóneveket és jelszavakat loptak el, időnként pedig ransomware programként használták.

A vád szerint Yucel 40 dollárért kínálta a programot 2010 szeptembere és 2014 áprilisa között több mint 350.000 dolláros bevételre téve szert. A Blackshades spam üzenetekbe rejtett, fertőzött oldalakra mutató linkek segítségével került a figyelmetlen felhasználók számítógépeire, vagy hackerek telepítették fel egyes szoftverek sérülékenységét kihasználva. A nemzetközi rendőri akció során 16 országban 97 embert vettek őrizetbe a Blackshades-támadásokkal összefüggésben.

 

Magát a készítőt 2013 Novemberében tartóztatták le Moldovában majd kiadták az Egyesült Államoknak. Ez volt egyébként az első eset, hogy Moldova egy körözött bűnözőt kiadott az államoknak. A program másik készítője, Michael Houge 2013 januárjában vallotta bűnösnek magát és még mindig az ítéletre vár.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.