Hirdetés
. Hirdetés

A biztonságunk kezd személyessé válni

|

A kiberbiztonság egyre inkább személyessé válik, hiszen mindenkit érint, mindannyian célpontok vagyunk - a gyerekeink, szeretteink, üzletünk, megtakarításaink, egész életünk. A Covid-19 pedig még tovább növelte személyes érintettségünket és a szervezetek támadási felületeit is.

Hirdetés

Minden évben saját "arca" volt az ITBN CONF-EXPO-knak , idén egy meghatározhatatlan korú és nemű gyerek tekint le ránk. - Az ő generációja már kiberbiztonság szempontjából is teljesen más világban találja magát - magyarázza Keleti Arthur, az ITBN ötletgazdája, megálmodója. A szemén látható "okoskontaktlencse" a jövőből érkezett, és képes arra, hogy megszabadítsa őt az agorafóbiájától, gamifikálja az életét, miközben azonban más problémákat okoz.

Hirdetés

Computerworld: Éveket ugrottunk előre, a kibertér is megváltozott. Hol járunk?
Keleti Arthur: Az okoskontaktlencse egy készülő hollywoodi film kelléke; én a film egyik executive producere vagyok, az ITBN-en pedig a rendezők mesélnek majd róla közvetlenül az USA-ból. A lényeg a személyes ügy: ha egy filmben elhangzik ez a két szó, tudjuk, hogy komoly dolgok történnek. A legutóbbi adatszivárogtatások is rengeteg embert érintenek, akárcsak a koronavírus. Meg kellett értenünk, hogy mindenki érintett, nekünk pedig meg kell próbálnunk legalább valamennyire elégséges védelmet nyújtani, még a mesterséges intelligencia robbanásszerű terjedése előtt…

CW: Milyen témákra és előadókra számíthat a nézőközönség?
KA: Egyik előadónk, Shira Shamban, volt izraeli kiberkatona, a kiválasztásról és kiképzésről, a világ egyik legfejlettebb kiberhadseregének felépítéséről fog beszélni. A Siemenstől érkező Florian Holst a G500-as cégóriás kiberbiztonsági csapatának egyik vezetője olyan világot mutat be a hallgatóságnak, amilyenhez foghatót térségünk országaiban nem ismerünk: mit jelent ilyen méretekben kiberbiztonságról gondolkodni. Marco Ramilli egyre aktuálisabb témákat dolgoz fel, például azt, hogy az iráni hackerek milyen eszközökkel dolgoznak, kódjaik hogyan épülnek fel. Ez bizony már magyar vállalatokat is érintő kérdés. Dan Demeter, a Global Research Team (GReAT) kutatója egyebek közt azt magyarázza majd el, hogy az így szerzett információk hogyan állnak össze kiberhírszerzési információcsomaggá.

Luigi Rebuffi, az Európai Kiberbiztonsági szervezet alapítója és főtitkára a szervezetet és a kiberszuverenitás gondolatát fogja bemutatni; azt, hogyan és milyen technológiákkal védhetik magukat az európai országok. Érdekes beszélgetés várható a Huawei és a magyar Cyber Services képviselője, Rafał Jaczyński CSO és Mádi-Nátor Anett, a Women4Cyber Foundation elnöke között a nemzeti kiberszuverenitásról, az egységes európai digitális piac és a sok szempontból megkerülhetetlen távol-keleti szállítók viszonyáról.

Greg Day az ITBN-veteránok egyike, már 2006-ban is előadónk volt. A Palo Alto Networks színeiben idén arról beszél majd, milyen utópisztikus életük van azoknak a biztonsági incidenseket kezelő szakértőknek, akik a Coviddal terhelt disztópikus világban egyszerre dolgoznak egyedül és együtt több kollégával, de nem egy szobában vagy irányítóközpontban. Hódy Árpád egy olyan konkrét kiberbiztonsági incidens hátteréről fog beszélni, amely több tízezer embert érintett a világ egyik legnagyobb cégénél. A károk a 70 millió dollárt is meghaladták. Az elhárítás részletei nagyon izgalmasnak ígérkeznek. Lesz még szó mesterséges intelligenciáról és kibervédelemről, Thaiföld legnevesebb kiberbiztonsági szakértője az ázsiai régió specialitásairól, kiberbiztonsági és -szuverenitási gyakorlatairól tart majd előadást.

A magyar kiberhadsereg működéséről és feladatairól Kovács László dandártábornok, a Haderőnemi Szemlélőség (kibervédelmi) Haderőnemi Szemlélője számol be. Élőben gyakoroljuk majd, hogy zajlik, hogyan védhető ki egy egészségügyi intézményt érintő támadás. Johannes Ullrich, a SANS Technology Institute kutatásvezetője, az Internet Storm Center alapítója például a zsarolóvírusok terjesztéséről, kivédéséről beszél majd. A SANS naponta közöl podcastokat információbiztonsági incidensek elemzésével, ehhez foghatóan aktív információforrás a szakmánkban nincs több.

CW: Hogyan működik majd a gyakorlatban az idén első alkalommal hibrid rendezvény?
KA: Az előadók vagy élőben, vagy online jelentkeznek be, de egyrészt méltó körülményekről, szállodában berendezett stúdióról, másrészt professzionális, interaktív közvetítésről gondoskodtunk. Reggel látható podcastokkal jelentkezünk, majd következnek az előadások két, váltogatható csatornán, amelyek közül az egyik előadás-, a másik inkább beszélgetésfókuszú. Online felületünkön lehetőség van kapcsolatfelvételre és -építésre, le lehet ülni asztaltársaságokhoz, akárcsak az "igazi" rendezvényeken, de lehet csevegőcsatornán üzenni, vagy régebbi programokat és fényképeket lapozgatni, jegyzetelni is.

Az ITBN CONF-EXPO regisztrációt követően ingyenes, de egy prémium előfizetéssel minden előadás visszanézhető később. A minőség garanciája a Cisco Webex technológiája, így várhatóan nem lesznek akadozó hangok és pixeles képek, sőt minden közvetítés 1080p-ben, 30fps-el jut el Ázsiától az Egyesült Államokig bárhová a Földön.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.