Hirdetés
. Hirdetés

A BT sorra megszabadul a Huawei berendezésektől

|

A brit távközlési szolgáltató az elmúlt időszakban gyors előrelépést tett az Ericssonra való átállással kapcsolatban.

Hirdetés

A BT 2016-ban 12,5 milliárd fontot (kb. 5300 milliárd forint) költött az EE nevű mobilszolgáltatóra. A vezetők tudták, hogy a brit mobilszolgáltató törzshálózati technológiáját előbb-utóbb le kell cserélni. A távközlési cégnél a vállalati szabályok megtiltották a Huawei használatát a hálózat ezen részén, bár az EE törzshálózatát a vitatott kínai beszállító biztosította. Közel nyolc évvel később, a magas kockázatú szállítókra vonatkozó kormányzati szigorítás után a kínai cég majdnem teljesen kiszorult a hálózatokból.

A BT egy újabb, az Ericsson alapú platformra állt át, a kormány által megszabott határidő előtt napokkal már majdnem befejezte a váltást, annak ellenére, hogy a mainstream hírek szerint nagymértékű késésben van. A legújabb jogszabály értelmében a vállalat december 31. után nem használhat Huawei-berendezéseket vagy a Huawei által vagy nevében szállított szolgáltatásokat a törzshálózati funkcióinak ellátása során. Bár ugyanezek a szabályok a többi brit szolgáltatóra is vonatkoznak, úgy tűnik, hogy ezek egyike sem támaszkodik az ázsiai illetőségű beszállítóra a törzshálózatában. A BT jelenleg elhanyagolható mennyiségű forgalmat bonyolít a kínai gyártó technológiáján.

Minden 4G és 5G rendszerük az Ericsson eszközeire épül, az egyéb forgalomnak csak egy elenyésző százalékát támogatja továbbra is a Huawei. A munka felgyorsult november óta, amikor Mark Henry, a BT hálózati stratégiáért felelős igazgatója arról számolt be, hogy "ügyfelek milliói és a forgalom több mint 50%-a" már átkerült az új infrastruktúrára. Ez év vége felé a szolgáltató közölte, hogy jelentős előrelépést ért el és keményen dolgozik a munka befejezésén.

Hirdetés

Az eltelt idő jól mutatja, hogy mennyire bonyolult lehet az egyik beszállítóról a másikra való átállás. A BT-nek idén januárra kellett volna eltávolítania a Huaweit, de sikerült hosszabbítást kérnie a kormánytól, amely nyilvánvalóan felismerte, hogy nehéz teljesíteni a korábbi célt. Mivel a törzshálózati technológia nagyrészt szoftverekről szól, az egyik kihívás annak biztosítása, hogy az új rendszer minden régi igényt kielégítsen. Egy másik veszély, hogy ha több millió ügyfél számára egyszerre kapcsolják át a hálózatot, az úgynevezett "signalling storm" veszélye áll fenn, amely túlterhelheti a hálózatot és kiesésekhez vezethet. Már ez is arra kényszeríthette a brit vállalatot, hogy óvatosan járjon el az ügyfelek Huawei-ről Ericssonra való átterhelésekor.

Minden bizonnyal nem sok haszna származna abból, ha a feladatot nehezebbnek állítaná be, mint amilyen valójában. A törzshálózat nem jelent nagy pénzügyi beruházást a sokkal költségesebb rádiós hozzáférési hálózathoz vagy az üvegszálas vonalaikhoz képest. Bár a Huawei technológiája valószínűleg teljes egészében amortizálódott, a két törzshálózat párhuzamos fenntartása további költségeket jelentene és felemésztené a belső erőforrásokat. A BT emellett azt is kockáztatja, hogy a kormányzati szabályok be nem tartása miatt a bevételek akár 10%-ára vagy napi 100 000 fontra (42.5 millió Forint) is megbírságolják.

Ráadásul a kínai cég nem valószínű, hogy lelkes segítője lett volna a versenytársra való átállásnak. A vállalat az Egyesült Királyság hálózatainak megzavarására és gazdasági károkra figyelmeztetett, amikor a kormány először fontolgatta a tilalmat. A Huawei az Egyesült Királyságban több mint 1000 főről körülbelül 150 főre csökkentette a személyzet létszámát. Az éves bevételek a néhány évvel ezelőtti több mint 1 milliárd fontról (423 milliárd forint) 200 millió font (84.6 milliárd Forint) alá zuhantak.

A bizonytalanságot az jelenti, hogy a hatóságok megbüntetik-e a BT-t, ha december 31. után még mindig marad nyoma a Huaweinek a rendszerben. A Brit Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztérium szóvivője közölte, hogy "Továbbra is együttműködünk az üzemeltetőkkel annak érdekében, hogy a Huawei technológiát a lehető leggyorsabban eltávolítsuk, miközben minimalizáljuk az ügyfelek számára a fennakadásokat, az üzemeltetők továbbra is jó úton haladnak afelé, hogy 2027 végéig eltávolítsák azt a nyilvános 5G hálózatokból. Már most azonnali tilalmat vezettünk be az új Huawei-berendezések telepítésére, korlátozva jelenlétüket a teljes üvegszálas infrastruktúrában és eltávolítjuk a technológiát a nemzetbiztonsági vonatkozású helyszínekről."

Amellett, hogy ez év végéig eltávolítják a törzshálózatból, a brit szolgáltatóknak 2027 végéig azt is biztosítaniuk kell, hogy kikerüljön az 5G rádiós hozzáférési hálózataikból is. A BT, a Three és a Vodafone különböző mértékben használja a Huawei technológiáját, de mindegyiküknek sikerült betartaniuk az év eleji határidőt, amely szerint a hálózat 35%-ánál kell megszabni annak felső határát, akár a telephelyek számával, akár a forgalmi szintekkel mérve. A BT esetében ez jelenleg körülbelül 7000 telephelyen korlátozná a Huawei-t.

Az Ofcom, az Egyesült Királyság távközlési szabályozó hatósága csak 2024 tavaszán fog jelentést tenni a kormánynak arról, hogy a BT hogyan halad a december 31-i célkitűzéssel szemben. A hatóság azonban nem adott vészjelzést az időközben eltelt időszakban, a BT pedig nem kért újabb hosszabbítást. Ez nem zárja ki a kormányzati büntetés lehetőségét. Egy ilyen büntetés egy kicsit olyan lenne, mint azok a parkolási bírságok, amelyeket akkor szabnak ki, amikor csak az autó hátsó lökhárítója lóg ki a határokon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.