Hirdetés
. Hirdetés

A DARPA megmérné az autoriter rezsimek információellenőrzési gyakorlatát

|

Jelenleg a cenzúramérési technikák elégtelenek, mert nem átfogóak, tartósak és bemutathatók.

Hirdetés

A Fejlett Védelmi Kutatások Ügynöksége (DARPA) olyan innovatív kutatási koncepciókat keres, amelyek elősegíthetik annak megértését, hogy az autoriter rezsimek hogyan ellenőrzik az információt.

Az autoriter rezsimek számára az információ feletti ellenőrzés fenntartása mindig is elengedhetetlen volt. A digitális technológiák azonban olyan nemzetek számára, mint Kína - amely saját állampolgárainak megfigyeléséről híres - új eszközöket ad a cenzúrához.

Hirdetés

A DARPA " Az információellenőrzési környezet mérése" (Measuring the Information Control Environment - MICE) elnevezésű program keretében mesterséges intelligencia (AI) technológiát kíván kifejleszteni annak mérésére, hogy "a digitálisan tekintélyelvű rezsimek hogyan nyomják el a lakosságot az interneten keresztül, cenzúra, blokkolás vagy elfojtás útján" - olvasható a SAM.gov bejegyzésében.

"A MICE által kifejlesztett technológia folyamatosan és automatikusan frissülni fog, és könnyen érthető műszerfalakba táplálja majd azokat, hogy átfogó, valós idejű alapigazságokat kimutató képet kapjunk arról, hogy az országok hogyan végzik a belföldi információellenőrzést" - olvasható a bejegyzésben.

Jelenleg a DARPA szerint a cenzúramérési technikák elégtelenek, mert nem átfogóak, tartósak és bemutathatók. A MICE keretében az előadók két fázisban nyílt forráskódú prototípusokat fognak építeni, amelyek célja e hiányosságok orvoslása - állítja a programot ismertető dokumentum.

Ebből kiderül, hogy egy ilyen képesség lehetővé tenné a Pantagonnak, hogy megerősítse a kibertérben történő elnyomás elleni küzdelmet. A DARPA hat témakört sorolt fel, amelyekkel a pályázatoknak foglalkozniuk kell:

  • Az információs környezet mely részeit célozzák meg.
  • A mérés terjedelme és szemcsézettsége.
  • Hol és hogyan tervezik az információgyűjtést.
  • Hogyan fogják nyomon követni az információs környezet időbeli változásait.
  • A végfelhasználók vagy elemzők számára könnyen érthető formában történő bemutatás.
  • Hogyan használhatják a MICE keretében kifejlesztett technológiát az internet szabadsága iránt érdeklődő kormányzati szervek vagy nem kormányzati szervezetek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.