Hirdetés
. Hirdetés

A Fortnite-ot gyártó Epic Games szívtelenül lehúzta és veszélynek tette ki a gyerekeket

|

Végül nagyon durva bírságot kapott.

Hirdetés

Az Epic Games 520 millió dolláros egyezséget kötött az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) azon vádak miatt, amelyek szerint a Fortnite készítője megsértette a gyermekekre vonatkozó online adatvédelmi törvényeket, és a felhasználókat nem szándékos vásárlásokra csalta a videojátékban.

Ennek érdekében a vállalat rekordösszegű, 275 millió dolláros pénzbüntetést fizet, amiért megsértette a gyermekek online adatvédelméről szóló törvényt (COPPA), mivel a 13 év alatti Fortnite-játékosok személyes adatait a szüleik engedélye nélkül gyűjtötte össze.

Emellett 245 millió dollárt fog fizetni azoknak a vásárlóknak a kártérítésére, akiket a "sötét mintás" trükkökkel megtévesztettek, hogy véletlenül vásároljanak, valamint azért, mert lehetővé tette a gyermekek számára, hogy jogosulatlanul gyűjtsenek díjakat a játékon belüli tartalomvásárlásokon keresztül anélkül, hogy bármilyen szülői vagy kártyatulajdonosi intézkedést vagy hozzájárulást kértek volna.

Hirdetés

"Az Epic Gamesnek tényleges tudomása volt arról, hogy személyes adatokat gyűjtött a gyermekektől, beleértve a nevüket, e-mail címüket és a játékosok előrehaladásának, vásárlásainak, beállításainak és baráti listáinak nyomon követésére használt azonosítókat. Az Epic Games azonban elmulasztotta értesíteni a szülőket arról, hogy a gyermekek személyes adatait gyűjti, és nem szerezte be a szülők ellenőrizhető hozzájárulását ehhez a gyűjtéshez, ahogyan azt a COPPA-szabály előírja" - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az amerikai videojáték-fejlesztő további vizsgálatra számíthat amiatt is, hogy alapértelmezésben engedélyezte a hang- és szöveges csevegés beállításait, és ezzel nyilvánosan közzétette a gyermek és tinédzser Fortnite-játékosok megjelenési nevét, közvetlen kapcsolatba hozta őket a felnőtt játékosokkal, és kitette őket a zaklatásnak. "Mindezek, valamint az olyan jelentések ellenére, amelyek szerint gyerekeket zaklattak, többek között szexuálisan is, miközben a játékkal játszottak, a vállalat ellenállt az alapértelmezett beállítások kikapcsolásának" - áll az FTC közleményében.

Ezen felül a panasz azzal is vádolta az Epic Games-t, hogy arra kényszerítette a szülőket, "ésszerűtlen akadályokat" ugorjanak át, hogy töröltessék a gyerekek személyes adatait, és hogy nehezen találják meg a hangos csevegés kikapcsolásának lehetőségét.

A javasolt egyezség részeként a vállalatot eltiltották attól, hogy a hang- és szöveges kommunikációt bekapcsolja a gyermekek számára, hacsak a szülők nem adnak pozitív beleegyezést. A vállalatot arra is kötelezték, hogy törölje az összes olyan adatot, amelyet korábban a COPPA-szabály megsértésével gyűjtött. Az Epic Games azonban megtarthatja az adatokat, amennyiben engedélyt kap a szülőktől vagy a magukat 13 évesnek vagy magukat idősebbnek valló felhasználóktól.

A cég a bírósági végzésre reagálva azt mondta, hogy elfogadta a megállapodást, mert "azt szeretnénk, ha az Epic élen járna a fogyasztóvédelemben, és a legjobb élményt nyújtaná játékosainknak".

Ez a helyzet hetekkel azután bontakozott ki, hogy az Epic Games bejelentette a Cabined Accounts (fülkés fiókok) nevű megoldást, amely a fiatal felhasználók számára "biztonságos és befogadó" élményt nyújt, mivel a szülő vagy gondviselő beleegyezése nélkül letiltja az olyan funkciókat, mint a chat, a személyre szabott ajánlások és a játékon belüli vásárlások.

"Az Epic olyan, az adatvédelmet sértő alapbeállításokat használt, amelyek ártottak a fiatal Fortnite-játékosoknak. A nyilvánosság, és különösen a gyermekek és tizenévesek védelme az online térben a Bizottság számára kiemelt prioritás, és ez a végrehajtási intézkedés világossá teszi a vállalkozások számára, hogy az FTC keményen fellép a jogellenes gyakorlatok ellen" - mondta Lina M. Khan, az FTC elnöke.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.