Hirdetés
. Hirdetés

A háború ma már a felhőben folyik és a nők is komolyan beszállnak a harcba

|

Az Izraeli Védelmi Erők Számítástechnikai és Információs Rendszerek Központja (héber rövidítéssel Mamram) nélkül az izraeli hadsereg egyetlen modern funkciója sem tudna működni.

Hirdetés

Ahogy a központ vezetője, Y. Y. ezredes (teljes nevét nem közölték) a napokban a JNS izraeli hírügynökségnek elmondta, "a számítástechnika, a szoftverek és az adatkomponensek nélkül nem lehet pontos harcokat folytatni".

A központ, amely az IDF (az izraeli védelmi erők) C4I és Kiber Igazgatóságának része, alapvető fontosságú ahhoz, hogy az IDF hogyan vívja a háborút a 21. században, amely már rég túl van azon a szakaszon, amikor a tüzérség "kézzel lövöldöz" és állítja be a célt. "Ma már egy harckocsi is annyi intelligens komponenssel van összekapcsolva, hogy adatok vagy éles képességek nélkül nem tud működni" - mondta.

Hirdetés

A Mamram az IDF teljes számítástechnikai világáért, a szoftverekért, az algoritmusokért és a kibervédelemért felel, illetve fejlett számítástechnikai képességekre épül. Termékeinek gyümölcsét a hadsereg "peremfelhasználói" érezhetik a szárazföldön, a tengeren és a levegőben is. Az elmúlt két évtizedben, ahogy a kiberterep új harci színtérré vált, szerepe még központibbá vált, hiszen az IDF minden részének van elektronikus összetevője - magyarázta Y. ezredes.

A katonai rendszereknek kommunikálniuk kell egymással, hogy halálosak, hatékonyak és minőségiek legyenek. A Mamram egység által létrehozott felhőplatformok azok, amelyek lehetővé teszik a terepen lévő fegyverek vagy a parancsnokságok, illetve az egyre növekvő számú autonóm katonai rendszer működését - hangsúlyozta.

A felhőplatformokat az egység házon belüli adatközpontjaiban fejlesztik ki. Ezek feldolgozzák az adatokat a katonai hálózatok magjában és a peremeken, ahol a terepen működő egységek működnek. "Az egészhez hihetetlenül sok feldolgozási és számítási teljesítményre van szükség" - állapította meg az ezredes.

A Mamram a saját maga által gyártott rendszerek mellett kereskedelmi cégek által készített felhőrendszereket is elkezdett átvenni, létrehozva egy olyan rendszert, amelyet Y. ezredes hibrid rendszerként jellemzett. "A végfelhasználónak nem kell tudnia, hogy milyen felhőt használ. A lényeg, hogy biztonságos legyen" - mondta.

A Mamram befolyása az izraeli civil életre is kiterjedt. A több mint 60 éve létező egység az alapja Izrael high-tech szcénájának, mondta a főtiszt. Az egyéségben és elődjénél kifejlesztett számítástechnikai képességek, valamint az ott kialakított kapcsolatok segítettek Izraelt startup nemzetté formálni. "A Mamram egy márkanév. Ez egy család. És ez egy nemzeti történelmi összetevő Izrael fejlődésében" - mondta.

A központ előremutató szerepet vállalt abban a törekvésben is, hogy az izraeli nők nagyobb szerepet vállaljanak a technológiai világban. Az IDF egy éves programjának ez fontos része, és immár ötödik éve zajlik azzal a céllal, hogy a női tisztek körében fejlessze a technológiai vezetést az IDF-ben.

A képzések során "releváns technológiai vezetői készségeket adnak át a nőkre szabott módon". Emellett közösséget és inspirációt is adnak a számukrak hadseregben, a tudományos életben, a magánszektorban és a politikai-közéleti életben dolgozó vezető nőkkel való interakció révén. Megtanulják, hogy mi szükséges az összetett eredmények eléréséhez.

A tisztek között kialakult kapcsolatok a jövőben az üzleti szektorban is szolgálhatják őket, ahogyan a férfiak is, akik szolgálatuk után sikeres izraeli startupokat indítottak - mondta Y. Y. ezredes. A nők felsővezetői képzése egyfajta technológiai inkubátor formáját öltötte, amely kihívás elé állítja a őket, hogy közösen fejlesszenek ki új számítástechnikai termékeket. A Mamram által indított legutóbbi hackathon március 8-án, a nemzetközi nőnapon ért véget.

A C4i és kibervédelmi részleg állományának mintegy 47 százaléka jelenleg nő, 59 százalékuk az IDF számítógépes iskolájába iratkozott be, ami azt jelenti, hogy a technológia iránt fogékony nők új generációja van úton afelé, hogy a katonai szolgálat befejezése után bekapcsolódjon az izraeli társadalomba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.