Hirdetés
. Hirdetés

A harmadik negyedévben csökkentek a zsarolóvírus-támadások

|

Júniusban az Intel 471 megfigyelte, hogy a Conti zsarolóvíruscsoport fizetési oldala és az áldozatok megnevezésére szolgáló blogja leállt.

Hirdetés

Az idén július és szeptember közötti időszakban 27 zsarolóvírus-változatot használtak 455 támadás végrehajtásához az Intel 471 kiberbűnözési hírszerző vállalat Spot Reports and Breach Alerts című jelentése szerint. Ez a második negyedévhez képest 38, az első negyedévhez képest pedig 134 támadással kevesebbet jelent.

A leggyakoribb zsarolóvírus-törzs ebben a negyedévben a LockBit 3.0 volt, amely a bejelentett incidensek 42,2 százalékáért volt felelős. Ezt követte a Black Basta 11 százalékkal, a Hive 9,23 százalékkal és az ALPHV 6,6 százalékkal. Az egyéb bejelentett változatok mindegyike a megfigyelt zsarolóvírus-támadások 4,62 százalékát vagy annál kevesebbet tett ki. A bejelentett LockBit-törések napi átlaga kettő volt. Ugyanaz a tendencia, amelyet az Intel 471 megfigyelt a zsarolóvírus csoporttól 2021 harmadik és negyedik negyedévében, valamint 2022 első és második negyedévében.

Hirdetés

Júniusban az Intel 471 megfigyelte, hogy a Conti zsarolóvíruscsoport fizetési oldala és az áldozatok megnevezésére szolgáló blogja leállt. A csoport állítólag a növekvő bűnüldözési nyomás és a közvélemény vizsgálata miatt szüntette be működését. Ez valószínűleg hatással volt a 2022 harmadik negyedévére vonatkozó betörések teljes mennyiségére az előző két negyedévhez képest, mivel csökkentette a betörések teljes számát, és lehetővé tette, hogy más változatok megjelenjenek az első négyben vagy feljebb kerüljenek a rangsorban.

Az áldozatokat tekintve a fogyasztói és ipari termékeket érintő támadások 2022 harmadik negyedévében 14 százalékkal csökkentek 2022 második negyedévéhez képest. Bár ebben a negyedévben is ez volt a leginkább érintett ágazat, ahogyan 2022 második és első negyedévében is. A második leginkább érintett ágazat a szakmai szolgáltatások és tanácsadás, amelyet a feldolgozóipar követ.

Földrajzi bontásban a 2022 harmadik negyedévében a leginkább érintett régió Észak-Amerika, az összes bejelentett támadás 43,07 százalékát kitevő régió. Ezt követi Európa 33,19 százalékkal, Ázsia 10,9 százalékkal és Dél-Amerika 4,18 százalékkal - számolt be a BetaNews.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.