Hirdetés
. Hirdetés

A kiber alvilág emberi oldala

|

Nem csupán támadásokat hajtanak végre a hackerek, hanem szorosan együttműködnek más országokban tevékenykedő bűnözőkkel, és illegális szolgáltatásokat nyújtanak számukra.

Hirdetés

Egyedi helyi kibertámadások és nemzetközi együttműködés kelet-európai bűnözői csoportokkal, hibás kormányzati biztonság és homályos jogszabályok, pénz és privát adatok ellopása, közvetlen támadó műveletek helyi áldozatok ellen, valamint bűnözők által bűnözőknek nyújtott különféle szolgáltatások. Most első alkalommal osztja meg a Kaspersky Lab a kiberbűnözői alvilág emberi oldaláról szerzett információit. Az erről szóló jelentéssorozat első része felfedi a digitális polgárokra nézve legveszélyesebb országok közé sorolt Brazíliában tevékenykedő kiberbűnözők rejtett életét.

Ellentétben a más országokban tevékenykedő kiberbűnözőkkel, akik nem ismernek határokat és globálisan jelen vannak, a brazil kiberbűnözők saját honfitársaikat és a helyi vállalkozásokat használják ki. Ennek az egyik oka a homályos jogi szabályozás, amely kevesebb letartóztatást eredményez kiberbűnözési ügyekben: a jelentés idéz néhány példát, melyek során a leleplezett bűnözők rövid időre, vagy egyáltalán nem kerültek börtönbe.


A helyi működés nem azt jelenti, hogy a kiberbűnözők nem állnak kapcsolatban más országokban tevékenykedő társaikkal. A jelentés megmutatja, hogyan érik el "kollégáikat" a brazil bűnözők Kelet-Európában. Megosztják ismereteiket, szívességeket tesznek egymásnak és olyan szolgáltatásokat vásárolnak, mint például a bombabiztos webhosting. Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozólag, hogy a brazil bűnözők együttműködnek a kelet-európai bűnözői csoportokkal, a ZeuS-t, a SpyEye-t és más banki trójaiakat fejlesztő hackerekkel.

Az ilyen tevékenységek megfigyelése az egész világon lehetővé teszi a Kaspersky Lab számára, hogy előre lássa, miképpen alakul ki egy adott kibertámadás, és a megszerzett ismeretek alapján képes lesz finomhangolni a védelmi módszereket egy másik régióban.

A jelentés részletesen feltárja a brazil számítógépes alvilágon belüli üzleti tevékenységeket, melyek keretében különböző csoportok működnek együtt és osztják meg egymással ismereteiket és technológiájukat. Az együttműködés révén a bűnözők szinte bármilyen szolgáltatáshoz hozzáférést szerezhetnek, kezdve a személyes adatok illegális elérésétől a rendelésre készült vírusok fejlesztéséig. Egy ransomware eszköztár csak 30 dollárba kerül, egy keylogger 10-szer drágább.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.