Hirdetés
. Hirdetés

A legmélyebb óceánfenéki fúrás ad magyarázatot a következő nagy japán földrengésre

|

A tektonika természetéből fakad, hogy a nagy földrengésnyomok az óceán mélyén, több kilométerrel a tengerfenék alatt találhatók.

Hirdetés

A tudósok - akik minden eddiginél mélyebbre fúrtak egy tenger alatti törésvonalba - megállapították, hogy a japán Nankai szubdukciós zónában a tektonikus feszültség kisebb a vártnál - derül ki az austini Texasi Egyetem kutatóinak tanulmányából.

A Geology című folyóiratban nemrégiben közzétett eredmények azért rejtélyesek, mert a tektonikus lemezek egymásnak ütközése ezen a helyen szinte minden évszázadban nagy földrengést okoz, és úgy gondolták, hogy egy újabb nagy geológiai katasztrófa van készülőben.

A Nankaihoz hasonló megatörések és az általuk generált szökőárak a legerősebbek és legpusztítóbbak közé tartoznak a világon, de a tudósok jelenleg nem tudják megbízhatóan megmondani, hogy mikor és hol fog lecsapni a következő nagy földrengés. A remény az, hogy az egymásra nyomódó tektonikus lemezek között érezhető erő - a tektonikus feszültség - közvetlen mérésével a tudósok megtudhatják, mikor várható egy nagy földrengés kipattanása.

Hirdetés

A tektonika természetéből fakad, hogy a nagy földrengésnyomok az óceán mélyén, több kilométerrel a tengerfenék alatt találhatók, ami hihetetlenül nehézzé teszi a közvetlen mérést. Saffer és Tobin fúróexpedíciója a legközelebb jutott ahhoz, hogy a legpontosabb adatokat szállítsa a tudósok számára.

Rekordkísérletükre 2018-ban került sor egy japán tudományos fúróhajó, a Chikyu fedélzetén, amely több mint három kilométert fúrt bele a tektonikus lemezbe, mielőtt a fúrólyuk túl instabillá vált a folytatáshoz. Ekkor másfél kilométerre jártak a töréstől.

Ennek ellenére a kutatók felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtöttek a törés közelében lévő felszín alatti állapotokról, többek között a feszültségről. Ehhez megmérték, hogy a fúrólyuk mennyire változtatta meg az alakját, amikor a Föld oldalról összenyomta, majd vizet pumpáltak, hogy lássák, mennyi kell ahhoz, hogy a falakat visszanyomják. Ebből megtudták, hogy milyen irányú és erősségű vízszintes feszültséget támaszt a törést nyomó lemez.

Az előrejelzésekkel ellentétben a legutóbbi nagy földrengés óta -vízszintes feszültség (amelyről azt gondolták, hogy hatalmassá válik) közel volt a nullához, mintha már felszabadult volna a felgyülemlett energia.

A kutatók több magyarázatot is kidolgoztak. Lehet, hogy a törésnek egyszerűen a gondoltnál kevesebb felgyülemlett energiára van szüksége ahhoz, hogy egy nagy földrengés során megcsússzon, vagy a feszültségek közelebb lappanganak a töréshez, mint ahová a fúrás eljutott. Vagy az is lehet, hogy a tektonikai lökés hirtelen következik be az elkövetkező években.

A kutatók szerint a fúrás megmutatta, hogy további vizsgálatokra és a törés hosszú távú megfigyelésére van szükség. Azaz ugyanúgy maradnak egyelőre a találgatások, és a geológusok változatlanul nem tudnak előrejelzést adni a közelgő földrengésekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.