Hirdetés
. Hirdetés

A nagy Facebook botrány kirobbantója 7 évig nem lehet igazgató

|

Alexander Nix a 2016-os amerikai elnökválasztás után a Facebooknál kirobbant adatszivárgási botrány során volt az érintett adatelemző cég, a Cambridge Analytica vezetője. Úgy tűnik, alaposan kivette a részét a csalásokból.

Hirdetés

Már négy éve is kiderült, hogy az amerikai elnökválasztások kapcsán a közösségi média és a hozzájuk kapcsolódó adatelemzők kifejezetten fontos szerepet játszanak egy kampány sikerességében vagy éppen sikertelenségében. Megannyi botrány robbant ki Donald J. Trump megválasztása után is. A legnagyobb a Cambridge Alanytica nevével "fémjelzett" ügy volt, amellyel kapcsolatban Mark Zuckerberget az amerikai törvényhozás elé is citálták és a Facebook hatalmas bizalomvesztésen esett át a felhasználók és a befektetők részéről egyaránt.

Hirdetés

Alexander Nix a Cambridge Analytica nevű cég vezérigazgatója volt a 2016-os választások idején, vállalata pedig adatgyűjtéssel és adatelemzéssel foglakozott, melyekkel ezután Trump elnöki kampányát segítették. A cégvezető még nagyjából két évig maradt a vállalatnál még azután is, hogy kiderült: egy Facebookba épülő alkalmazással jogtalanul szerezték meg sok felhasználó adatait, majd ezeket továbbadták illetékteleneknek, akik az áldozatokat tudtukon kívül politikai hirdetésekkel, a választási preferenciájukat átállító tartalmakkal bombázták. Nixet végül azután függesztették fel vezető pozíciójából, hogy egy beépített riporter lefilmezte, ahogy arról beszél, hogyan lehet álhír-terjesztéssel hitelteleníteni valakit, valamint félrevezetni a politikusokat, hogy mire van szüksége a választóiknak.

Az egykori cégvezető ellen többek között olyan vádakat hoztak fel, mint vesztegetés és zsarolás, mellyel korrupciót akart elfedni; információvisszatartás, mellyel hitelteleníthetett politikusokat; valamint névtelen információterjesztés. Sokat nyomott a latban, hogy a Cambridge Analytica a fent említett esetben közel 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg jogtalanul. Nix ellen tavaly hűtlen kezelés miatt is indult botrány, melynek következtében minden információt meg kellett semmisítenie, melyhez a cégen keresztül hozzájutott.

Végül a Cambridge Analytica a botrányok hatására 2018-ban megszűnt, de még mindig nem teljesen tisztázott, hogy milyen visszaéléseket követhettek el 5 éves fennállásuk folyamán. Viszont ekkor indult egy büntetőügy Nix ellen, amely most zárult le egy olyan ítélettel, melynek az is része, hogy 7 éven belül semmilyen vállalatnál nem tölthet be vezetői pozíciót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.