Hirdetés
. Hirdetés

A Pentagon nem tudja, mennyi titkos dokumentuma szivárgott ki

|

Miközben naponta újabb és újabb leleplezések látnak napvilágot a médiában, az amerikai védelmi minisztérium közölte a nyilvánossággal, hogy készüljenek fel a továbbiakra.

Hirdetés

Az amerikai védelmi minisztérium még mindig próbálja "megérteni a terjedelmét és a nagyságrendjét" annak a dokumentumszivárgásnak, amelynek során egy rakás titkos információ került fel az internetre - közölte egyik szóvivője hétfőn újságírókkal.

"Továbbra is keressük az online dokumentumokat" - mondta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára egy tájékoztatón. Singh hozzátette, hogy a Pentagon "nem rendelkezik a kiszivárgott dokumentumok konkrét számával", és hogy a kiszivárgás "terjedelmét és nagyságrendjét" "még mindig vizsgáljuk".

A szóban forgó dokumentumok valamikor a múlt hónapban jelentek meg egy Discord-szerveren, mielőtt elterjedtek a szélesebb interneten, és felkeltették a mainstream média figyelmét. Az állítólagos kiszivárogtatót, a Massachusetts-i Légi Nemzeti Gárda 21 éves Jack Teixeira nevű tagját csütörtökön tartóztatta le az FBI, miután a New York Times nyilvánosságra hozta személyazonosságát.

A gyanúsított által állítólag kiszivárogtatott aktákból kiderült, hogy az amerikai és a NATO különleges erői aktívak Ukrajnában, hogy az ukrán áldozatok száma magasabb, mint amit az amerikai tisztviselők nyilvánosan elismertek, hogy a kijevi erőknek kevés a lőszerük, és hogy az USA a konfliktus során végig kémkedett szövetségesei után. Amerikai tisztviselők a kiszivárgott akták közül sokat hamisnak vagy manipuláltnak minősítettek.

Hirdetés

Ugyanazok a lapok - a New York Times és a Washington Post -, amelyek a kiszivárogtató személyazonosságát leközölték, a letartóztatását követően is folytatták a dokumentumokból származó információk közzétételét. A Newsweek által vasárnap idézett kiszivárogtatott aktákból kiderült az orosz erők elleni közelgő ukrán tavaszi offenzíva feltételezett kezdési időpontja.

Lloyd Austin védelmi miniszter a kiszivárogtatásra reagálva belső biztonsági felülvizsgálatot jelentett be annak érdekében, hogy "megakadályozzák, hogy ilyen incidensek megismétlődjenek", ami úgy értelmezhető, hogy közvetve megerősítette a kiszivárgott dokumentumok hitelességét. Korábban a Pentagon csak annyit mondott, hogy egyes fájlok "formátumukban hasonlónak tűnnek" a hírszerzési dokumentumokhoz.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta, hogy Moszkva megvizsgálta a kiszivárgott dokumentumokat. Korábban Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt sugallta, hogy az akták egy hányada egy nyugati "megtévesztő" kampány részeként szivároghatott ki, amelynek célja Ukrajna katonai képességeinek lekicsinyítése a Kijev által híresztelt offenzíva előtt.

A dokumentumok, amelyek végül a szélesebb nyilvánossághoz is eljutottak, eredetileg az ukrajnai konfliktusra vonatkoztak. A későbbi tételek Izraelről, Dél-Koreáról, Szerbiáról és Kínáról szóló jelentéseket tartalmaztak - szinte mindegyiket hivatalosan cáfolták, mint hamisat, koholtat vagy más módon pontatlant. Ukrajna orosz dezinformációként ítélte el a kiszivárogtatásokat, míg Oroszország szerint azok amerikai pszichopaták lehetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.