Hirdetés
. Hirdetés

A virtuális térben is be kell zárni az ajtót

|

Az információbiztonság aktuális kihívásairól rendeznek konferenciát a PTE MIK-en.

Hirdetés

Ahogy a fizikai valóságunkban bezárjuk magunk mögött az ajtót, és nem hagyjuk védtelenül a wifis kamera rendszerét, úgy a virtuális térben sem árt az óvatosság, hiszen ott is számtalan veszély leselkedik ránk. Az informatikai bűnözés egyre nagyobb teret hódít világszerte, és nemcsak a civil felhasználókat célozza meg, hatalmas károkat képes okozni a vállalatok, az intézmények, a bankok, a hivatalok és szinte minden szervezet működésében. A legújabb veszélyforrást a mesterséges intelligencia térhódítása jelenti. Többek között ez is a 2023. október 25-én a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) rendezendő Az információbiztonság aktuális kihívásai című tudományos-szakmai konferencia fókuszában áll.

Az országos, hibrid formában zajló eseményt a HTE Információbiztonsági Szakosztály - EIVOK, a PTE MIK, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Neumann János Számítógéptudományi Társaság szervezi az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) által kezdeményezett, évente megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) kampány keretében. "Az EU kiberbiztonsági hónapját az állampolgárok tudatosságának a növelése érdekében rendezik meg minden évben, mert bárki célpontja lehet a kibertérben zajló csalásoknak, támadásoknak, ezért fontos felhívni e veszélyre a figyelmet. Ahogy otthon is védjük az értékeinket, a lakóhelyünket az illetéktelenektől, ugyanúgy meg kell tennünk ezt a számítógépünkkel, a telefonunkkal vagy a virtuális tárhelyeinkkel.

Hirdetés

Létfontosságú felhívnunk a gyerekek figyelmét is arra, hogy nincsenek biztonságban sem a közösségi médiában, sem semmilyen virtuális felületen. Az informatika szerves része lett a hétköznapjainknak, ahová betörtek a bűnözők is, a mostani konferenciának az is a célja, hogy a szakmai közösséget, de a hétköznapi felhasználókat is megismertesse az aktuális trendekkel és kihívásokkal" - mondja Gyurák Gábor, a PTE MIK mesteroktatója, a konferencia egyik szervezője. Ezért a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviselői mellett IT-technológiai tanácsadók, kiberbiztonsági szakértők, jogászok is találhatók az előadók között.

A kibervédelmi szakemberek számára is új kihívást jelent a mesterséges intelligencia térhódítása, amely által szinte határtalanná váltak az internetes támadók lehetőségei. A ChatGPT segítségével olyan hamis profilokat képesek létrehozni, amelyeket szinte alig lehet megkülönböztetni a valódiaktól. Mint Gyurák Gábor mondja, a vállalatok is kénytelenek egyre nagyobb figyelmet fordítani a megelőzésre, ezt a hazai törvények is megkövetelik tőlük - eddig az állami és az önkormányzati szerveknek volt kötelezettsége -, és mind szélesebbé válik azok köre, akikre érvényes lesz a törvény hatálya. A PTE MIK-en a mérnökinformatikusok oktatásában évek óta külön tantárgyként jelenik meg a kiberbiztonság témaköre, de a kar oktatói kutatásokat is folytatnak a biztonságtudatosság növelése érdekében. Olyan módszereket vizsgálnak, amelyekkel a jelenlegieknél hatékonyabban növelhető az átlagfelhasználók biztonságtudatossága. Kidolgoztak egy hálózattudományi alapokra fektetett eljárást, amelyet eddig még sehol sem használtak a nagyvilágban, és ami várhatóan rendkívüli előnyökkel kecsegtet.

Az október 25-ei tudományos szakmai konferenciára a hazai szakmai közösségen kívül szinte bárkit várnak, aki érdeklődik a téma iránt. A tanácskozást hibrid formában szervezik meg, így minden előadás követhető lesz az interneten is. Regisztrálni ezen a linken lehet: https://ludevent.uni-nke.hu/event/3326/

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.